Connect with us

Eveniment

1 martie – Ziua mondială a protecţiei civile

Published

on



La data de 1 martie a fiecărui an este marcată Ziua mondială a protecţiei civile. La 1 martie 1972 a intrat în vigoare Constituţia Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile (International Civil Defence Organisation, ICDO).

Ziua mondială a protecţiei civile a fost instituită printr-o decizie a Adunării generale a Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile în anul 1990.

În 2021, Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile îşi va sărbători cea de-a 90-a aniversare, fiind astfel una dintre cele mai vechi organizaţii internaţionale din lume. ICDO este dedicată protecţiei populaţiilor civile, a bunurilor şi a mediului împotriva dezastrelor de origine naturală sau provocate de om, se arată în mesajul secretarului general al ICDO, Njoupouo YAP Mariatou, cu ocazia Zilei mondiale a protecţiei civile, postat pe site-ul http://icdo.org. Curajul şi determinarea sunt calităţi de care va fi nevoie şi mai mult pentru a face faţă crizei complexe prin care trece comunitatea globală, de la sfârşitul anului 2019, ca urmare a pandemiei de coronavirus (COVID19), subliniază secretarul general al ICDO.

Tema din 2021 a Zilei mondiale a protecţiei civile – „Strong civil protection to preserve the national economy” – face apel la o protecţie civilă puternică pentru protejarea economiei naţionale.

Pentru a controla şi chiar a opri răspândirea coronavirusului, multe ţări au pus în aplicare măsuri stricte, inclusiv izolarea şi închiderea frontierelor pentru a limita circulaţia oamenilor. Acest lucru a cauzat perturbări majore în sectorul economiei la toate nivelurile. Cunoscând faptul că în multe cazuri planificarea bugetară este alcătuită în funcţie de situaţii obişnuite, este imperativ să regândim strategii naţionale luând în considerare situaţii excepţionale din perspectiva protecţiei civile pentru comunităţi, se mai arată, între altele, în mesajul secretarului general al ICTO, Njoupouo YAP Mariatou.

Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv este să contribuie la dezvoltarea de către state a structurilor care asigură protecţia şi asistenţa populaţiei, precum şi protejarea bunurilor şi a mediului în caz de dezastre naturale sau provocate de om. Organizaţia are, de asemenea, ca misiune încurajarea cooperării şi solidarităţii reciproce între structurile naţionale de protecţie civilă ale statelor membre. Sediul organizaţiei se află la Geneva.

Originile organizaţiei datează din 1931, anul în care generalul George Saint-Paul, medic chirurg, a înfiinţat, la Paris, asociaţia „Lieux de Geneva” („Zonele Geneva”). Generalul George Saint-Paul rămăsese profund marcat de atrocităţile şi cruzimea de pe urma cărora populaţia a suferit în Primul Război Mondial. Ca atare, el a avut ideea creării de zone de siguranţă sau zone neutre, unde populaţia civilă, şi în mod special femeile, copiii, bătrânii şi infirmii, să poată găsi un refugiu pe timp de război. În 1937, la cererea generalului Saint-Paul, Asociaţia internaţională a zonelor Geneva („Lieux de Geneve International Association”) a fost transferată la Geneva şi a devenit „Asociaţia internaţională pentru protecţia populaţiei civile şi a clădirilor istorice în vreme de război”.

La Conferinţa Internaţională din 1954 de la Berlin privind problema protecţiei populaţiei civile în timp de război s-a pus în dezbare necesitatea creării şi recunoaşterii zonelor neutre şi a oraşelor deschise. Această întâlnire a rămas cunoscută, ulterior, sub numele de „Prima Conferinţă Mondială de Apărare Civilă”. Începând cu anii ’60, organizaţia şi-a lărgit preocupările, incluzând, pe lângă protecţia populaţiei pe timp de război, şi protecţia pe timp de pace, în cazul producerii dezastrelor naturale şi tehnologice.

În prezent, Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile are 59 de state membre, 16 state cu statut de observator şi 23 de membri afiliaţi. Adunarea generală este autoritatea supremă a organizaţiei şi este alcătuită din delegaţi reprezentând statele membre, potrivit http://icdo.org. Secretarul general al ICDO este numit de Adunarea generală. La 14 octombrie 2020, în această funcţie a fost numită dna Njoupouo YAP Mariatou.

Marcarea Zilei mondiale a protecţiei civile are ca scop aducerea în atenţia opiniei publice a importanţei vitale a protecţiei civile şi sensibilizarea cu privire la pregătirea şi măsurile de prevenire şi de auto-protecţie în caz de accidente sau dezastre. Totodată, cu acest prilej se aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor şi realizărilor tuturor serviciilor naţionale responsabile cu lupta împotriva dezastrelor.

În România, actul de naştere al Protecţiei Civile este considerat Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene. Prin acesta s-a stabilit că „Apărarea Pasivă este pregătită şi pusă în aplicare pe întregul teritoriu de Ministerul de Interne, prin Comisia Superioară de Apărare Pasivă”. Astfel, în România, Ziua protecţiei civile se sărbătoreşte la data de 28 februarie. AGERPRES/(Documentare – Ruxandra Bratu, Daniela Dumitrescu; editor: Doina Lecea)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Echipe ale ISU Dolj, ale Jandarmeriei şi ale Poliţiei Locale participă la o simulare de incendiu la un centru comercial.
(Craiova, 29 mart. 2018).

 

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Liber de Mica Unire. O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie

Published

on

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este zi liberă prin lege.

Iar cum Mica Unire va fi sărbătoriră în acest an într-o zi de vineri, angajații vor beneficia de o “punte”, adică de 3 zile libere.

O…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Cuantumul contribuției minime lunare la pensie a crescut. Casa pe Pensii Cluj va modifica contractele de asigurare socială

Published

on

Cuantumul contribuției minime lunare la pensie s-a modificat de la 1 ianuarie 2025,ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.

În acest context, Casa de Pensii Cluj anunță că va modifica, din inițiativă…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Performanță remarcabilă pentru atletul Ovidiu Hulea din Alba. A doborât recordul național la 200 de metri, la grupa de vârstă

Published

on

Performanță remarcabilă pentru atletul Ovidiu Hulea din Alba. Acesta a doborât recordul național la 200 de metri, la grupa de vârstă 60 de ani, în cadrul Cupei Romanian Masters Athletics desfășurată în perioada 18-19 ianuarie, la Sala de Atletism Ioan Soter din București. 

„Obiectiv îndeplinit! În ultima zi a reuniunii atletice am doborât recordul național la 200 m, la grupa de vârstă 60.

Sunt de-a dreptul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Descoperire macabră. Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni

Published

on

Cadavrul unui bărbat a fost găsit sâmbătă pe malul unui lac din comuna clujeană Chinteni.

Pe trupul neînsuflețit nu au fost găsite urme de vioelnță, dar poliția face cercetări în acest, inclusiv pentru a…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading