Connect with us

Alba

17 iunie: Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Tema din acest an

Published

on



Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a hotărât, în 1994, marcarea la 17 iunie a Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei.

Tema din acest an este „Restaurare. Teren. Recuperare. Reconstruim mai bine cu un teren sănătos” (Restoration. Land. Recovery. We build back better with healthy land).

Potrivit ONU, deşertificarea este fenomenul care afectează terenurile în zone aride, semiaride şi uscate. Este cauzată în principal de activităţile umane şi de variaţiile climatice. Deşertificarea nu se referă la extinderea deşerturilor existente. Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.

Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei este marcată în fiecare an în vederea promovării eforturilor internaţionale de combatere a deşertificării, pentru conştientizarea publică. De asemenea, marcarea acestei zile este un prilej pentru a reaminti tuturor că neutralizarea degradării…

Vezi mai mult pe Alba24


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Bursele pentru studenți și doctoranzi au fost majorate. Cât vor primi în anul universitar 2024 – 2025

Published

on

Bursele pentru studenți și doctoranzi au fost majorate în anul universitar 2024-2025. Anunțul a fost de ministrul Educației, Ligia Deca. 

„Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenților. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior și trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare.

Astfel, pentru acest an universitar cuantumul minim a fost stabilit la 925 de lei.

Pe baza autonomiei, universităților…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Reforma pensiilor: Noi reguli de indexare a pensiilor şi reducerea pensionării anticipate. Schimbări majore, anunțate de Guvern

Published

on

Ministerul Finanțelor a publicat vineri seara Planul bugetar – structural pe termen mediu 2025 – 2031. În cadrul acestuia, principalele măsuri incluse în Reforma pensiilor (R8) sunt creşterea contribuţiilor la Pilonul II, de la 4,75% la 6% până în anul 2031, digitalizarea sistemului de pensii private, introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor şi reducerea pensionării anticipate. 

„Reforma, parte a PNRR-ului României, este concepută pentru a îndeplini obiectivele UE de consolidare a rezilienţei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Cod Galben de ceață în județul Alba. Vizibilitatea scade izolat sub 50 de metri. Localitățile vizate

Published

on

Meteorologii au emis sâmbătă dimineața o atenționare Cod Galben de ceață valabilă în mai multe zone din județul Alba până la ora 10:00.

Potrivit ANM, este vizată zona localităților Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Jidvei, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Lopadea Nouă, Daia Română, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Fărău, Noșlac, Crăciunelu de Jos, Roșia de Secaș, Hopârta, Rădești, Cut și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Ce nu trebuie să faci de Sfântul Dumitru. Superstiții menite să țină departe necazurile

Published

on

Ce nu trebuie să faci de Sfântul Dumitru. Sărbătoarea de Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, așa cum mai este cunoscută, reprezintă cel mai important eveniment religios al toamnei. Se spune că odată cu această zi începe iarna.

Pe 26 octombrie este ziua în care, în tradiţia populară se spune că se usucă toate plantele şi căldura intra în pământ, făcând loc anotimpului friguros.

În jurul acestei sărbători s-au format mai multe tradiții, obiceiuri, dar și anumite…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading