Connect with us

Eveniment

2 aprilie – Ziua Instituţiei Prefectului

Published

on



Ziua Instituţiei Prefectului este marcată în fiecare an, la 2 aprilie, începând cu anul 2019, dată la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de „prefect”. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile, iniţiată de 9 deputaţi şi senatori, a fost respinsă de către Senat, la 14 martie 2018, dar adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, la 28 noiembrie 2018.

Noţiunea de „prefect” în România era întâlnită, potrivit expunerii de motive publicate pe site-ul www.cdep.ro, în Muntenia şi în Moldova înainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta denumirea de „ispravnici de judeţe” sau „ispravnici administratori”, cea de „prefect” fiind instituită propriu-zis prin Legea comunală din 1 aprilie 1864 şi prin Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene din 2 aprilie 1864. Instituţia Prefectului a avut un rol important în dezvoltarea României, atât din punct de vedere economic, cât şi cultural şi social.

Potrivit Legii nr. 340/2004, „prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local (…), garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local”, care „conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”. Instituţia prefectului este o instituţie publică cu personalitate juridică, cu patrimoniu propriu şi buget propriu. Structura organizatorică şi atribuţiile instituţiei prefectului au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, Legea nr. 161/2003 atribuie calitatea de înalt funcţionar public prefectului, subprefectului şi secretarului general al prefecturii.

Ziua Instituţiei Prefectului a fost instituită prin Legea 348/2018, potrivit căreia aceasta poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate prin organizarea de programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor Instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării din punct de vedere economic, cultural şi social. AGERPRES/(Documentare – Andreea Onogea, Cerasela Bădiţă; editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
 

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Blocuri înghesuite pe str. Nirajului din Cluj-Napoca, ”dintr-un trotuar în altul”. ”De ce atâta lăcomie pe constructori?”

Published

on

Mai mulți clujeni care locuiesc pe strada Nirajului, din cartierul Între Lacuri, reclamă că în zonă s-au construit în ultima perioadă 6 blocuri de 5-6 etaje, dintr-un trotuar în altul, fără să se țină cont nici de…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Diana Șoșoacă strânge semnături pentru a candida la alegerile prezidențiale din luna mai

Published

on

Președintele Partidului SOS România, europarlamentarul Diana Șoșoacă, strânge semnături pentru a candida la alegerile prezidențiale din luna mai. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook. La…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Ce e este spoofing-ul prin SMS. Recomandări DNSC în cazurile de înșelăciune prin telefon

Published

on

Ce e este spoofing-ul prin SMS. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) atenționează asupra cazurilor de înșelăciune prin telefon.

Spoofing-ul prin SMS este o tehnică utilizată de atacatorii cibernetici pentru a falsifica numărul de telefon de pe care se trimite un mesaj. Această metodă le permite să se prezinte sub o identitate de încredere, inducând în eroare potențialele victime, atenționează…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Ministrul Educației, despre analfabetismul funcțional: de ce este o problemă de securitate națională

Published

on

Ministrul Educației, Daniel David, a explicat de ce analfabetismul funcțional este o problemă de securitate națională. Acesta precizează că un mare procent din populație nu știe cum să folosească cunoștințele acumulate.

„Un procent mare dintre noi știe lucruri, dar nu știe cum să le folosească, în această lume competitivă.

„Când vorbești de analfabetism funcțional înseamnă că ești alfabetizat, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading