Connect with us

Eveniment

Published

on



acoperis Cetatea Medievala Sighisoara

Primarul municipiului Sighișoara, Ioan Iulian Sîrbu, a anunțat demararea lucrărilor de montare a țiglei speciale, lucrată manual, pe acoperișul Turnului cu Ceas, un simbol important al Cetății Medievale Sighișoara.

Proiectul vizează restaurarea modelului original al acoperișului, cu țiglă prelucrată într-un cuptor tradițional din județul Sibiu. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu de reabilitare a structurii, care a implicat și înlocuirea integrală a elementelor de lemn. Costul total al țiglei se ridică la 55.000 de lei, iar lucrările sunt prevăzute să se finalizeze înainte de venirea iernii.

„A ajuns la Sighişoara şi ţigla lucrată manual pentru restaurarea acoperişului Turnului cu Ceas. Fiecare detaliu contează în păstrarea autenticităţii acestui monument (…). A sosit ţigla mult aşteptată, ţiglă lucrată manual, aşa cum a fost solicitată de către proiectant şi, bineînţeles, acceptată de către comisia de la monumente. Este important că se reface. Acum se reface modelul vechi, se poate vedea şi din Oraşul de Jos şi din Piaţa Cetăţii că nu se înlocuieşte doar ţigla. A fost comandată ţiglă pe culori, astfel încât să putem reface modelul original. Este o ţiglă-solzi prelucrată manual într-un cuptor special, în judeţul Sibiu. Per total este un preţ destul de mare, dar este singura ţiglă care a fost acceptată. Costul este de 55.000 de lei”, a declarat presei Ioan Iulian Sârbu.â

Primarul a precizat că în timpul restaurării acoperişului Turnului cu Ceas a fost schimbată toată structura de lemn care susţine ţigla-solzi şi tabla.

„Am plecat de la rezistenţă, am înlocuit toate grinzile putrede cu grinzi sănătoase. Grinzile de lângă de asemenea le-am întărit. În acest moment avem un acoperiş nou pus la punct, astfel încât să reziste intemperiilor şi, bineînţeles, timpului. De 130 de ani astfel de lucruri nu au mai fost făcute, dar putem spune că ne pregătim de închiderea acestor lucrări înainte de începerea sezonului rece. Şi, fireşte, ne pregătim pentru următoarea etapă, de înlocuire a tablei şi să ajungem în sfârşit la bila de pe acoperiş, să vedem ce ne ascunde această capsulă a timpului”, a afirmat Ioan Iulian Sîrbu.

Următoarea etapă de reabilitare a acoperişului, a precizat edilul, care presupune înlocuirea tablei şi deschiderea bilei din vârf, despre care se spune că ar conţine Cronica Sighişoarei, va începe imediat după recepţia lucrărilor în curs.

„După recepţie, vom demara şi partea a doua a lucrărilor. Îmi este greu să vă spun exact momentul, fiindcă depinde de mai mulţi factori, dar sper ca în această iarnă să putem face documentaţia, astfel încât cel mai devreme în primăvară să putem începe lucrările. Iniţial am zis că este o lucrare care merge foarte repede. Partea de structură de lemn, din punctul meu de vedere, a fost cea mai complicată, dar s-a rezolvat într-un timp record. În schimb, livrarea ţiglei a durat mai mult decât ne aşteptam noi, pentru că n-am putut estima nici noi şi nici proiectantul cât va dura, având în vedere că este lucrată manual”, a subliniat primarul din Sighişoara.

Turnul cu Ceas este simbolul Cetăţii Medievale şi al oraşului Sighişoara, fiind principalul obiectiv turistic, despre care există însemnări că a fost reparat în 1678, 1788 iar ultima dată în 1894.

Dacă în bila de pe edificiul construit în secolul al XIV-lea va fi găsită cronica mult aşteptată, muzeografii din Sighişoara vor trebui să o actualizeze începând din 1894 până astăzi, fiindcă de atunci au avut loc numeroase evenimente care au marcat dramatic viaţa oraşului: două războaie mondiale, exodul saşilor şi inundaţiile catastrofale din anii ’70.

sursa: Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi

Published

on

În seara de 20 noiembrie 2024,  prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.

A venit iarna: zăpadă pe pârtiile de la Arieșeni și Șureanu

Stațiunea montană Arieșeni, una dintre cele mai populare destinații de schi din Munții Apuseni, a fost învăluită de un strat proaspăt de zăpadă.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Published

on

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.

Patronatul Societăților din Construcții – Filiala…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină

Published

on

Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.

O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.

Accident pe…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Toate pensiile se majorează de la 1 ianuarie 2025: Valoarea Punctului de Referință crește cu 12,1% și ajunge la 91 de lei

Published

on

Începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de referință (VPR) va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%. Această ajustare, anunțată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, asigură o creștere sustenabilă a pensiilor și reflectă angajamentul față de echitate și predictibilitate în sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat: „Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading