Eveniment

Primarul municipiului Sighișoara, Ioan Iulian Sîrbu, a anunțat demararea lucrărilor de montare a țiglei speciale, lucrată manual, pe acoperișul Turnului cu Ceas, un simbol important al Cetății Medievale Sighișoara.
Proiectul vizează restaurarea modelului original al acoperișului, cu țiglă prelucrată într-un cuptor tradițional din județul Sibiu. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu de reabilitare a structurii, care a implicat și înlocuirea integrală a elementelor de lemn. Costul total al țiglei se ridică la 55.000 de lei, iar lucrările sunt prevăzute să se finalizeze înainte de venirea iernii.
„A ajuns la Sighişoara şi ţigla lucrată manual pentru restaurarea acoperişului Turnului cu Ceas. Fiecare detaliu contează în păstrarea autenticităţii acestui monument (…). A sosit ţigla mult aşteptată, ţiglă lucrată manual, aşa cum a fost solicitată de către proiectant şi, bineînţeles, acceptată de către comisia de la monumente. Este important că se reface. Acum se reface modelul vechi, se poate vedea şi din Oraşul de Jos şi din Piaţa Cetăţii că nu se înlocuieşte doar ţigla. A fost comandată ţiglă pe culori, astfel încât să putem reface modelul original. Este o ţiglă-solzi prelucrată manual într-un cuptor special, în judeţul Sibiu. Per total este un preţ destul de mare, dar este singura ţiglă care a fost acceptată. Costul este de 55.000 de lei”, a declarat presei Ioan Iulian Sârbu.â
Primarul a precizat că în timpul restaurării acoperişului Turnului cu Ceas a fost schimbată toată structura de lemn care susţine ţigla-solzi şi tabla.
„Am plecat de la rezistenţă, am înlocuit toate grinzile putrede cu grinzi sănătoase. Grinzile de lângă de asemenea le-am întărit. În acest moment avem un acoperiş nou pus la punct, astfel încât să reziste intemperiilor şi, bineînţeles, timpului. De 130 de ani astfel de lucruri nu au mai fost făcute, dar putem spune că ne pregătim de închiderea acestor lucrări înainte de începerea sezonului rece. Şi, fireşte, ne pregătim pentru următoarea etapă, de înlocuire a tablei şi să ajungem în sfârşit la bila de pe acoperiş, să vedem ce ne ascunde această capsulă a timpului”, a afirmat Ioan Iulian Sîrbu.
Următoarea etapă de reabilitare a acoperişului, a precizat edilul, care presupune înlocuirea tablei şi deschiderea bilei din vârf, despre care se spune că ar conţine Cronica Sighişoarei, va începe imediat după recepţia lucrărilor în curs.
„După recepţie, vom demara şi partea a doua a lucrărilor. Îmi este greu să vă spun exact momentul, fiindcă depinde de mai mulţi factori, dar sper ca în această iarnă să putem face documentaţia, astfel încât cel mai devreme în primăvară să putem începe lucrările. Iniţial am zis că este o lucrare care merge foarte repede. Partea de structură de lemn, din punctul meu de vedere, a fost cea mai complicată, dar s-a rezolvat într-un timp record. În schimb, livrarea ţiglei a durat mai mult decât ne aşteptam noi, pentru că n-am putut estima nici noi şi nici proiectantul cât va dura, având în vedere că este lucrată manual”, a subliniat primarul din Sighişoara.
Turnul cu Ceas este simbolul Cetăţii Medievale şi al oraşului Sighişoara, fiind principalul obiectiv turistic, despre care există însemnări că a fost reparat în 1678, 1788 iar ultima dată în 1894.
Dacă în bila de pe edificiul construit în secolul al XIV-lea va fi găsită cronica mult aşteptată, muzeografii din Sighişoara vor trebui să o actualizeze începând din 1894 până astăzi, fiindcă de atunci au avut loc numeroase evenimente care au marcat dramatic viaţa oraşului: două războaie mondiale, exodul saşilor şi inundaţiile catastrofale din anii ’70.
sursa: Agerpres
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Cluj
FOTO. Lara Enache, asistenta medicală de la Spitalul Județean Cluj-Napoca, vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.
Lara…
Citește mai mult pe Cluj24

Primăria Alba Iulia a comunicat rezultatele examinărilor apei de la cele trei izvoare de utilitate publică din municipiu.
”În cursul lunii martie 2025, Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică Alba a examinat probe de apă de la cele trei izvoare de utilitate publică din Municipiul Alba Iulia.
Pe baza contractului dintre Direcția de Sănătate Publică Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia se…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
FOTO. Lara Enache, asistenta medicală care vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.
Lara…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie

Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie.
Ziua de 1 aprilie, cunoscută și sub denumirea de Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor, este o zi celebrată în întreaga lume, chiar dacă nu este o sărbătoare oficială.
În această zi, oamenii își fac farse și încearcă să-i păcălească pe prieteni, colegi, membri ai familiei sau chiar străini. Este…
Citește mai mult pe Alba24.ro