Alba
21 martie: Ziua internaţională a poeziei. Când a fost scrisă cea mai veche poezie de dragoste şi cui i-a fost adresată
Prima poezie de dragoste din istorie a fost scrisă acum mai bine de 6000 de ani și se află într-un muzeu din Turcia. Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită pe 21 martie, începând din anul 1999.
În această zi, este promovată poezia în rândul oamenilor de pretutindeni, ca artă, dar și ca sursă de emoție și idei profunde.
Cea mai veche poezie de dragoste din istorie se află la Muzeul Arheologic din Istanbul. Acolo a fost este păstrat poemul scris cu 4000 de ani înainte de Hristos, pe timpul sumerienilor.
Poezia este pe o tăbliţa de argilă inscripţionată cu ”Istanbul #2461”. Ea cuprinde versuri scrise de un poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.
Cel mai vechi poem epic din istorie are o vechime de 2000 de ani înainte de Hristos. „Epopeea lui Ghilgameş” este cel mai bătrân poem epic păstrat până în zilele noastre, cu scriere cuneiformă, pe 12 tăbliţe de lut.
21 martie, Ziua internațională a poeziei
Poezia a fost mereu un mijloc de delectare spirituală şi intelectuală, fapt pentru care este considerată încă din antichitate superioară celorlalte genuri literare. De aceea umanitatea a consacrat o zi, Ziua Internaţională…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Fost primar din Alba versus o pagină de Facebook care îi critica activitatea. A cerut ca dosarul penal închis să fie redeschis
Fostul primar al comunei Sâncel, Ilie Frățilă, a încercat în instanță redeschiderea unui dosar penal, pe care procurorii l-au închis. În data de 15 ianuarie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj au dat o decizie în acest caz.
În linii mari, fostul primar al comunei a fost deranjat de o pagină de Facebook, în care erau criticate activitățile sale care primar și ale instituției. Drept urmare acesta a considerat că…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Săla polivalentă din Blaj, inclusă de revista de arhitectură Igloo între proiectele excepționale, sursă de inspirație în 2025
Proiectul Sălii polivalente din Blaj a fost selectat de către revista de arhitectură Igloo între proiectele excepționale de arhitectură și design, care reprezintă o sursă de inspirație în 2025.
Sala polivalentă din Blaj a prins contur sub semnătura Biroului Individual de Arhitectură Vlad Sebastian Rusu. Noua clădire oferă orașului multiple funcțiuni și a transformat complet dinamica urbană.
Cele cinci…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Documentul în format .PDF poate fi studiat AICI.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Omul de cultură și cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, Ioan Străjan, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani
Omul de cultură, Ioan Străjan, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Acesta a primit în urmă cu trei ani titlul de ”Cetățean de onoare” al municipiului Alba Iulia.
În 2021 a primit Titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” pentru contribuția remarcabilă adusă prestigiului Municipiului Alba Iulia Ioan străjan a fost un om de cultură, arhivist și cercetător al documentelor…
Citește mai mult pe Alba24.ro