Connect with us

Alba

24 iunie: Cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. SUPERSTIȚII în noaptea de Sânziene

Publicat


Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite de români în fiecare an pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide, ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

De Sânziene, tradiţia spune că “timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori, parfumate cu miros de Rai”.

Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.

Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.

Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.

Floarea…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Noi servicii online la Primăria Alba Iulia: platformă de gestionare și programare pentru depunerea actelor la ghișeele SPCLEP

Publicat

Noi servicii online la Primăria Alba Iulia. Primăria Alba Iulia a cumpărat recent un sistem de gestionare şi programare online pentru depunerea actelor la ghişeele SPCLEP. Este vorba despre o aplicație care va permite programări online, depunerea de cererii cărți de identitate și înscrierea mențiunii de reședință.

Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma SEAP, pe 17 aprilie. Valoarea serviciilor este de 2.960…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Start Up Nation 2024. Noutățile programului de finanțare. Categoriile de români care vor putea primi 250.000 de lei de la stat

Publicat

impozite bani taxe

Start Up Nation 2024: Ministerul Economiei pregătește condițiile de desfășurare a programului de acordare a sprijinului financiar de minimis pentru înființarea și dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii. Finanțările sunt adresate tinerilor antreprenori.

Comparativ cu edițiile anterioare, programul este orientat în special către susținerea categoriilor devaforizate de persoane. Cea mai mare parte a bugetului este rezervată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Tarife ANCPI 2024: Cât vor costa operațiunile la cartea funciară. Proiect lansat în dezbatere. DOCUMENTE

Publicat

Tarife ANCPI 2024: Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a lansat în consultare publică un proiect de Ordin privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de agenție și instituțiile sale subordonate.

Propunerea de modificare și completare a Ordinului directorului general al ANCPI nr. 16/2019 vizează în primul rând acordarea unor facilități la plata tarifelor încasate pentru serviciile prestate,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Accident cu două autovehicule, pe un drum din Apuseni: Trei persoane au fost rănite

Publicat

Accident pe un drum din Apuseni: Trei persoane au fost rănite și primesc ajutor la fața locului, au transmis reprezentanții ISU Alba. 

Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru acordarea primului ajutor medical și asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe raza localității Mihoiești.

Din informațiile primite ar fi vorba despre două autovehicule implicate. Trei participanți la trafic au fost răniți dar sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe