Alba
27 octombrie 1687: Tratatul de la Blaj. Ziua în care armata austriacă a preluat mai multe orașe și cetăți din Transilvania
27 octombrie 1687 este ziua în care s-a semnat Tratatul de la Blaj, prin care Transilvania punea la dispoziţia armatei austriece un număr de oraşe şi cetăţi şi era recunoscută domnia ereditară a lui Mihai Apafi în Transilvania.
Eforturile diplomatice ale Vienei pentru ocuparea Transilvaniei au început în primăvara anului 1685, cu misiunea iezuitului Antide Dunod, care a fost însărcinat să realizeze o alianță antiotomană între Transilvania și Țara Românească, sub protecția împăratului.
Nobilimea transilvăneană a înțeles adevăratul scop al lui Dunod și l-a întâmpinat cu reticență.
În acest context, iezuitul a fost forțat să spună cât se poate de clar scopul misiunii sale: ”Nolentes volentes, proteget vos Sua Majestas” (”Vreți nu vreți, veți fi protejați de Maiestatea Sa”).
Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii.
În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească.
În aceste condiții, reprezentanții stărilor…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Ultima zi de școală din 2024: când începe vacanța de iarnă. Calendarul școlar și programul vacanțelor până la sfârșitul anului
Următoarea vacanță a elevilor, mult așteptata vacanță de iarnă, va începe pe 21 decembrie 2024. Până atunci, elevii vor urma cursurile școlare, ultima zi de cursuri din anul 2024 fiind vineri, 20 decembrie.
Vacanța de iarnă coincide cu sărbătorile de iarnă și va fi în perioada 21 decembrie – 7 ianuarie, după care elevii vor reveni la cursuri în 2025, din 8 ianuarie.
Ce se întâmplă până la vacanța de iarnă
Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, elevii au cursuri până la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Video: PRIMA ZĂPADĂ din iarna 2024-2025. În munții Șureanu, la Poarta Raiului ninge ca în povești
Ziua de duminică 10 noiembrie a adus în județul Alba, în Munții Șureanu, prima ninsoare din acest an. Temperaturile scăzute din ultimele zile au dus la prima cădere de zăpadă din acest an.
S-a întâmplat în Munții Șureanu, iar drept dovadă stau mai multe poze și un video de la Poarta Raiului. Cabanierii din zonă au surprins primele momente cu evenimentul.
În scurt timp sezonul turistic va începe și spațiile de cazare vor fi căutate de către amatorii de sporturi de iarnă, sau iubitorii de natură în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO: Cum se desfășoară lucrările la extinderea UPU Alba Iulia. Când ar urma să fie dat în folosință noul spațiu al spitalului
Lucrările de extindere a spațiului Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Alba sunt pe ultima sută de metri. Este vorba despre o extindere a secției, un nou spațiu de 900 de metri pătrați care ar urma să aibă capacitatea de a primi mai mulți pacienți în același timp. De asemenea în noua clădirea fost construit și un adăpost de protecție civilă.
Una dintre pricipalele nemulțumiri ale pacienților din județ, care ajung la UPU Alba Iulia este perioada lungă de așteptare….
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO: Cum a ajutat o camionetă plină cu țigări de contrabandă refacerea unei comune din Alba, în urma unor inundații groaznice
În anul 1998, comuna Sântimbru era grav lovită de inundații. Localitățile Coșlariu, Galtiu, Sântimbru și Totoi erau sub ape. Case, drumuri, câmp, totul era acoperit de ape.
Satul Totoi era izolat și doar armata mai putea ajunge acolo, dar cu bărci. De la Galtiu la Coșlariu se putea ajunge doar cu un tractor mare, dar cei care se aventurau trebuiau să știe foarte bine drumul.
Primar era Ioan Iancu Popa. Acesta și-a adus aminte o întâmplare mai amuzantă din acel an, într-un interviu pentru alba24.ro. A…
Citește mai mult pe Alba24.ro