Connect with us

Alba

29 august: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. POST ASPRU. Ce nu ai voie să faci. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Published

on



Creștinii cinstesc, pe 29 august, tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie pe 31 august.

Conform credinţelor populare, în această zi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză. Postul din această zi este unul aspru.

De asemenea, este recomandat că să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Capul Sfântului Ioan a fost, de-a lungul istoriei, de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Prima şi a doua aflare a capului sunt marcate pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului este prăznuită pe 25 mai.

Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este cel ce a anunţat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează ziua în care Irod Antipa, unul dintre regii care dominau Galileea şi Pereia, acuzat de sfânt că păcătuieşte trăind cu soţia fratelui său, a acceptat, ca răsplată pentru un dans, să îl decapiteze pe cel care anunţa venirea Mântuitorului.

Data de 1 septembrie este prima zi a anului…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Noi reglementări în industria produselor textile. Ce schimbări aduce o directivă a Uniunii Europene

Published

on

Noi reglementări în industria produselor textile: Toate produsele provenite din industria textilelor vor trebui să aibă un pașaport digital. Această reglementare este produsul unei directive europene, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.

Pașaportul digital reprezintă o etichetă ușor accesibilă pe produse, care oferă informații referitoare la sustenabilitatea unui produs.

Pașaportul va ajuta și autoritățile în verificarea produselor care nu respectă cerințele legale.

Tot de la 1…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Accident la Sebeș: Un băiat de 20 de ani s-a răsturnat cu motocicleta. A intrat în mașina condusă de o fată de aceeași vârstă

Published

on

Accident la Sebeș: Un băiat de 20 de ani s-a răsturnat cu motocicleta. A intrat în mașina condusă de o fată de aceeași vârstă cu el. 

Accidentul s-a produs la data de 19 septembrie 2024, în jurul orei 20.40,.

Un tânăr de 20 de ani, din municipiul Sebeș, în timp ce conducea o motocicletă pe strada Parcul Arini din municipiul Sebeș, s-a răsturnat pe carosabil și a intrat în coliziune cu un autoturism condus, în fața sa, de o tânără de 20 de ani, din comuna Pianu.

În urma accidentului, motociclistul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Structura anului școlar 2024-2025 ar putea fi modificată, din cauza probelor la Bacalaureat. Care sunt variantele luate în calcul

Published

on

Structura anului școlar 2024-2025 ar putea fi modificată, a anunțat secretarul de stat Florian Lixandru din Ministerul Educației. Se ia în cacul prelungirea perioadei în care să fie organizate activități ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde”. Contextul este dat de organizarea mai devreme în 2025 a examenului de Bacalaureat.

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2025, probele scrise vor începe în 10 iunie, iar elevii din celalalte clase, cu excepția celor XII-XIII, vor termina cursurile abia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Peste 90 de șoferi testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba. Polițiștii și jandarmii au aplicat peste 120 de amenzi

Published

on

Peste 90 de șoferi au fost testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii au continuat acțiunile în sistem integrat.

În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 453 de verificări de persoane și 280 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost constatate 124 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement