Connect with us

Alba

29 iulie – Ziua Imnului Național al României: Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției de la 1848

Published

on



Ziua imnului naţional al României – Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998. 

Legea nr. 99/1998,  prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Tot în anul 1998, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie 1998, Zi a imnului naţional, simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări, potrivit Circularei nr. 12/1998 emise...

Vezi mai mult pe Alba24


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Modificări la certificatele de naștere, căsătorie și deces, din 2025. Actele de stare civilă nu se vor mai completa de mână

Published

on

Certificatele de naștere, de căsătorie și de deces urmează să fie tipărite pe formulare electronice speciale, începând de anul viitor. Astfel, vor fi aplicate schimbări importante în modul de completare a actelor de stare civilă. Acestea nu se vor mai completa de mână, începând din 2025.

Termenul pentru trecerea la un sistem informatizat pentru toate actele de stare civilă, prevăzut inițial pentru data de 24 septembrie 2024, a fost amânat recent pentru 31 martie 2025.

Măsurile sunt prevăzute în...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Ratele cresc de la 1 octombrie. Sunt afectate creditele noi, dependente de IRCC

Published

on

Ratele cresc de la 1 octombrie. Este vorba despre ratele la creditele cu dobândă variabilă dependente de IRCC. Acestea se majorează ușor odată cu indicele IRCC care afectează creditele mai noi de 2019.

Estimările arată că de la 1 octombrie IRCC va fi 5,99%, deci va crește cu 0,13 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că și ratele vor crește cu aproximativ 23 de lei scrie FinZoom, citată de Economedia.

Aceasta este cea mai mare valoare înregistrată de când acest indice se aplică în contracte, începând...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Admitere școli MAI – poliție, jandarmi și pompieri, sesiunea de toamnă 2024. Înscrieri, locuri, condiții, calendar

Published

on

Admitere școli MAI – poliție, jandarmi și pompieri, sesiunea de toamnă 2024. Candidații se pot înscrie până în 6 octombrie, inclusiv sâmbăta și duminica. Sunt disponibile 2880 de locuri.

Sesiunea de admitere se desfășoară în perioada octombrie-decembrie 2024.

Admitere școli MAI – poliție, jandarmi și pompieri, sesiunea de toamnă 2024. Locuri

La școlile de poliție sunt 1640 de locuri.

  • 1.340 locuri la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina
  • 300 locuri la Școala de...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Proiectul privind candidatura președintelui României la alegerile parlamentare, amânat

Published

on

Proiectul PNL privind posibilitatea președintelui României de a candida la alegerile parlamentare va intra în Comisia juridică peste o săptămână.

Asta pentru ca Biroul Electoral Central (BEC) şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să poată clarifica, dacă este nevoie, toate aspectele legate de modificarea legii, a declarat luni, liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Daniel Fenechiu.

Inițial proiectul avea inclusiv girul PSD, însă presa centrală scrie că Marcel Ciolacu le cere colegilor săi...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement