Connect with us

Alba

A DOUA ZI DE PAȘTE 2021: ”Udatul”, ciocnitul ouălor invers și alte obiceiuri din Transilvania. Tradiții și superstiții

Published

on



Sărbătoarea Învierii Domnului, cea mai mare în creștinism, singura căreia i se dedică trei zile.

De a doua zi de Paște sunt legate o serie de obiceiuri și tradiții păstrate încă în unele comunități din țară.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În cea de-a doua și în cea de-a treia zi de Paște avea loc stropitul ritual cu apă.

Lunea, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, iar marțea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul s-a păstrat și în zilele noastre.

În zilele noastre, bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum, dar nu întotdeauna a fost aşa. În trecut, stropitul se făcea cu apă proaspătă din fântână, iar povestea acestui obicei este cu mult mai frumoasă:

Se spune că, într-o zi, o fată creştină mergea la târg să vândă ouă. Pe drum s-a întâlnit cu o fată păgână, care dorea să le cumpere şi au început să povestească. Din vorbă în vorbă, fata creştină i-a explicat celeilalte despre credinta în Dumnezeu, despre binele creştin şi a îndemnat-o să se creştineze.

Păgâna i-a replicat că se creştinează numai dacă îi dovedeşte existenţa lui Dumnezeu, care să coloreze ouăle în…

Vezi mai mult pe Alba24


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Șofer de 25 de ani din București, REȚINUT de polițiștii din Alba Iulia după ce a fost prins băut la volan. Ce alcoolemie avea

Published

on

Un șofer în vârstă de 25 de ani din București a fost reținut de polițiștii din Alba Iulia după ce a fost prins în timp ce conducea o mașină fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 septembrie 2024, polițiștii din municipiul Alba Iulia au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 25 de ani, din municipiul București, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

În seara zilei de 28 septembrie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Tânără din Alba Iulia, agresată de concubin. Polițiștii au emis un ordin de protecție

Published

on

O tânără de 20 de ani din Alba Iulia a fost agresată de concubinul său, vineri seara, pe fondul unor discuții purtate în contradictoriu. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, iar bărbatul este cercetat pentru violență în familie.

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 septembrie 2024, în jurul orei 16.50, polițiștii din municipiul Alba Iulia au fost sesizați de către o femeie de 20 de ani, din municipiul Alba Iulia, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni.

Din verificările…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

O femeie din Alba Iulia a intrat în curtea unei vecine și i-a distrus mai multe ghivece cu flori. Ce măsuri au luat polițiștii

Published

on

În urma unor discuții în contradictoriu, o femeie din Alba Iulia a intrat în noaptea de vineri spre sâmbătă în curtea unei vecine și i-a distrus mai multe ghivece cu flori. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 septembrie 2024, în jurul orei 13.30, polițiștii din Alba Iulia au fost sesizați de către o femeie de 76 de ani, din municipiul Alba Iulia, cu privire la faptul că, în noaptea de 27/28 septembrie 2024, pe fondul unor discuții în contradictoriu,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Examen de maturitate pe scena Teatrului Prichindel: ”Pescarul și sufletul său”. O poveste despre rău și bine, sacrificiu și iubire

Published

on

Prichindel, băiatul roșcovan a dat sâmbătă seara un examen important, pe singura scenă de teatru profesionist din Alba Iulia: cel al maturității. Actorii teatrului de păpuși au arătat că vor să țintească și alt public în sala de spectacol, tinerii și adulții. Actorii teatrului au intrat în lumea lui Oscar Wilde, în povestea ”Pescarul și sufletul său”, un text pentru copii, dar dedicat adulților. 

Un text greu despre iubire, durere, misticism, dorință, răul în cea mai pură formă, ritualuri de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement