Alba
A doua zi de PAȘTE 2022: Obiceiul ”Udatului” și ciocnitul ouălor invers. Tradiții și superstiții din Transilvania
Cea mai mare sărbătoare a creștinismului, Învierea Domnului, este singura căreia i se dedică trei zile. În a doua zi de Paște, unele obiceiuri sunt păstrate în anumite zone ale țării.
Cel mai cunoscut obicei de Paşte, care se păstrează atât în judeţul Alba, cât şi în majoritatea localităţilor din Transilvania, este “Stropitul” sau “Udatul”. În cea de-a doua și în cea de-a treia zi de Paște avea loc stropitul ritual cu apă.
Lunea, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, iar marțea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul s-a păstrat și în zilele noastre.
În zilele noastre, bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum, dar nu întotdeauna a fost aşa. În trecut, stropitul se făcea cu apă proaspătă din fântână, iar povestea acestui obicei este cu mult mai frumoasă:
Se spune că, într-o zi, o fată creştină mergea la târg să vândă ouă. Pe drum s-a întâlnit cu o fată păgână, care dorea să le cumpere şi au început să povestească. Din vorbă în vorbă, fata creştină i-a explicat celeilalte despre credinta în Dumnezeu, despre…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Opt traficanți de droguri care vindeau pe străzile din Alba, trimiși în judecată. Dosar complex cu mii de tranzacții probate
O grupare de traficanți de droguri destructurată de DIICOT Alba Iulia va ajunge în fața magistraților Tribunalului Alba. Este vorba despre opt inculpați dintre care două femei.
Dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară în data de 28 ianuarie 2025.
Cei opt vor ajunge în fața magistraților pentru trafic de droguri droguri de mare risc, vânzare și deținere, toate sub forma unui grup…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Exponatul lunii februarie la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş: Adeverinţa medicală a studentului Sava Henţia din 12 septembrie 1867
La 1 februarie 2025 se împlinesc 177 de ani de la nașterea lui Sava Henția, cel mai important pictor român originar din zona Sebeșului. Născut la Sebeșel, județul Alba, Sava Henția a fost un pictor realist, grafician, muralist și ilustrator de carte, cunoscut mai ales ca portretist, cele peste 500 de portrete cunoscute consacrându-l ca maestru al acestui gen.
În perioada 1865-1870, Sava Henția a studiat la Școala de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Reducerea cheltuielilor din administrație și politica salarială din Bugetul pe 2025: Anunțul ministrului Finanțelor
Guvernul a propus o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, având în vedere reducerea cheltuielilor și eficientizarea aparatului administrativ. Prin măsurile propuse în bugetul pe 2025, se pune accent pe gestionarea deficitului și a cheltuielilor publice, fără a afecta plata salariilor și pensiilor, dar cu un accent deosebit pe controlul cheltuielilor publice.
Bugetul pe 2025 introduce măsuri de reducere a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO: Ajutorul financiar pentru pensionarii cu venituri mici a fost aprobat. Până la ce nivel al pensiei se va acorda
Guvernul României a alocat 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor financiar one-off (plată unică) destinat pensionarilor cu venituri mici.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, explică faptul că Guvernul a alocat deja un buget de 2 miliarde de lei pentru un ajutor one-off (adică o plată unică) destinat pensionarilor cu pensii mici. Totuși, deocamdată nu s-a stabilit clar:
- Cine va beneficia – Nu s-a decis…
Citește mai mult pe Alba24.ro