Connect with us

Covasna

A fost semnat contractul de 59 milioane de lei pentru proiectarea şi construcţia Muzeului Comunismului de la Sfântu Gheorghe

Publicat


sursa foto: Facebook /  Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Miercuri, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a anunțat semnarea contractului de proiectare și construcție a Muzeului Comunismului, un proiect unic în țară, evaluat la peste 59 milioane de lei. Acest muzeu va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Am început deja să demolăm clădirile anexe care parazitau clădirile monument istoric, începe să se contureze funcţionalizarea spaţiilor, dar este un proces de durată.

În cazul proiectării şi construcţiei Muzeului Comunismului, lucrăm cu firme cu care am realizat deja o serie de proiecte, şi considerăm că este important să lucrăm cu firme locale şi cu profesionişti locali, pentru că astfel vom contribui inclusiv la bunăstarea familiilor din Sfântu Gheorghe”, a declarat primarul Antal Arpad, potrivit unui comunicat de presă.

Viceprimarul Toth-Birtan Csaba a subliniat că, pe lângă faptul că proiectarea şi construcţia vor fi realizate de către întreprinderi locale, este important ca în partea de conţinut să fie prezenţi experţi şi istorici locali, deoarece muzeul va găzdui o expoziţie interactivă, care va prezenta în principal evenimentele din timpul regimului comunist pe plan local.

Contractul a fost semnat de primarul Antal Arpad, viceprimarul Toth-Birtan Csaba, cu proprietarii firmelor Baumeister (reprezentată de Fekete Mihaly), Conico (reprezentată de Szucs Gyula) şi Planshow (reprezentantă de Zsigmond Pal).

„Directorii firmelor Baumeister şi Conico au mulţumit autorităţilor locale pentru încredere şi pentru această lucrare, subliniind că, la fel ca şi până acum, vor face tot posibilul pentru a oferi o muncă de calitate cu toate cunoştinţele şi energia lor.

Zsigmond Pal, de la biroul de arhitectură Planshow, şi-a exprimat plăcerea de a continua munca de proiectare începută deja în etapa de DALI, pentru a face din muzeu un punct de reper cultural proeminent în oraş”, se precizează în comunicat.

Primăria susţine că scopul construirii acestui muzeu, unic în ţară, nu este doar crearea unui nou spaţiu cultural şi comunitar în Sfântu Gheorghe, ci şi de a atrage mai mulţi turişti şi vizitatori în oraş.

„Expoziţia permanentă de pe cele patru etaje ale depozitului, cu o suprafaţă totală de 3.000 de metri pătraţi, va prezenta sistemul comunist pe epoci, vizitatorii interacţionând cu diferitele evenimente ale perioadei, fiind interogaţi şi apoi trimişi în camera corespunzătoare în funcţie de răspunsurile lor.

Puteţi afla despre evenimentele din acea perioadă prin intermediul poveştilor deportaţilor, puteţi închiria un apartament cu mobilier de epocă, dar şi pene de curent şi robinete care picură, care făceau parte din sentimentul de a trăi în acea perioadă.

Pe lângă materialele proiectate, fotografii, obiecte şi un lift interactiv, puteţi încerca inclusiv să evadaţi din Escape Room.

Vor exista două săli pentru copii cu sesiuni de educaţie muzeală, dar şi două spaţii de expunere pentru expoziţii temporare, un magazin de cadouri, o cofetărie de epocă şi o cafenea în aer liber pe acoperiş”, se mai arată în comunicat.

Primăria Sfântu Gheorghe a precizat că a cumpărat complexul fostei fabrici de ţigarete în mai 2021, iar de atunci clădirea monument industrial a găzduit mai multe evenimente.

„În tot acest timp, municipalitatea a reuşit să atragă deja fonduri în cuantum cel puţin dublu faţă de preţul de achiziţie al întregului complex de clădiri.

Primăria Sfântu Gheorghe a câştigat o finanţare în valoare de 11 milioane de euro din PNRR pentru renovarea fostului depozit în vederea creării Muzeului Comunismului. Proiectarea şi construcţia vor fi realizate de un consorţiu de companii locale, cu un termen de 6 luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru construcţie’, se precizează în comunicat.

Valoarea totală a contractului de proiectare şi construcţie depăşeşte 59 de milioane de lei, iar lucrările finanţate din PNRR trebuie fi finalizate până la începutul anului 2026. Agerpres

sursa foto: Facebook /  Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge într-o localitate din Covasna

Publicat

sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, arhivă foto

Caravana mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin, inițiată și desfășurată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în regiunea Centru, are programată o oprire în localitatea Dalnic pentru ziua de joi, conform comunicatului furnizat de coordonatorii acestui proiect.

Potrivit acestora, programul dedicat prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani, care pot beneficia gratuit de testare Babeş-Papanicolau şi HPV.

Caravana va fi prezentă în data de 21 septembrie a.c, în intervalul orar 12,00-16,00, în curtea Primăriei din localitatea Dalnic, iar femeile care se prezintă la testare trebuie să prezinte cartea de identitate.

„Cancerul de col uterin este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce. Femeile cu leziuni precanceroase sau cancer de col uterin în stadii incipiente nu prezintă simptome.

Atunci când acestea apar, sunt rezultatul unui cancer de col uterin avansat. Specialiştii vă recomandă să nu aşteptaţi instalarea simptomelor şi să vă testaţi periodic”, se arată într-un comunicat de presă, remis marţi AGERPRES.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Două județe din Ardeal, sub avertizare meteo cod galben de CEAȚĂ DENSĂ

Publicat

Două județe din Ardeal se află, joi dimineață, sub avertizare meteo de ceață densă, cu vizibilitate redusă. ANM a emis o avertizare cod galben pentru zone din județele Covasna și Harghita.

Meteorologii anunță că joi, 7 septembrie, până la ora 10.00, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Două județe din Ardeal, sub avertizare meteo cod galben de CEAȚĂ DENSĂ. Zonele vizate:

Județul Covasna: Întorsura Buzăului și Barcani;
Județul Harghita: zona depresionară, respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc și Racu.

Se vor semnala : 

Citește mai departe

Covasna

Covasna: A doua ediție a festivalului X Balloon Fest la Băile Fortyogo: 12 baloane cu aer cald. Când va avea loc

Publicat

sursa foto: Facebook / X Balloon Transylvania, arhivă foto

La cea de-a doua ediție a festivalului X Balloon Fest, programată în perioada 15-17 septembrie, la Băile Fortyogo, în apropiere de Târgu Secuiesc, vor fi prezentate un total de douăsprezece baloane cu aer cald.

Iniţiatorul festivalului, Kovacs Gyula a declarat că în program sunt cuprinse atât plimbări cu balonul cu aer cald, cât şi zboruri ancorate, dar şi numeroase programe de agrement.

„Anul trecut au participat 10 baloane, iar anul acesta vor veni 12 baloane din România şi Ungaria, precum şi un paramotor.

Vom zbura cu baloanele dimineaţa, la răsărit şi înainte de apus, dacă vremea ne va permite, iar în restul zilei vom avea zboruri ancorate, dar şi numeroase activităţi pentru familii şi pentru copii, inclusiv muzică, experienţe gastronomice şi ateliere diverse” a declarat pentru AGERPRES, Kovacs Gyula.

În urmă cu cinci ani, acesta a obţinut o finanţare prin Programul StartUp Now, reuşind să-şi împlinească visul de a pilota baloane cu aer cald, dar şi de a-şi transforma hobby-ul într-o afacere.

„Am avut un vis şi în fiecare dimineaţă îi spuneam soţiei, la micul dejun, că o să facem asta într-o zi.

Noi, cei din generaţia anilor ’90 am copilărit citind romanele lui Jules Verne.

Cum visul scriitorului a devenit realitate printr-un proiect care părea ireal, aşa s-a realizat visul nostru cu această afacere.

Covasna: A doua ediție a festivalului X Balloon Fest la Băile Fortyogo. Ce spune pilotul Kovacs Gyula

Visul nostru de a zbura s-a realizat şi în realitate hobby-ul nostru s-a transformat în afacere.

Cu această idee inovativă am lansat proiectul şi am câştigat finanţarea prin Programul StartUp Now.

Cu această afacere am lansat o nouă ofertă turistică şi de agrement în judeţul Covasna – posibilitatea de a experimenta zborul cu balon cu aer cald.

Afacerea cu numele X Balloon Transylvania am înfiinţat-o în anul 2019.

Tot în acest an am participat la cursul de pilotaj şi am obţinut licenţa de pilot. Am achiziţionat un balon nou, pe care l-am comandat de la fabrica cehă Kubicek. Kubicek Balloons este singurul producător din Europa Centrală şi de Est şi este cel din cel mai mare din lume.

Ca pilot am acumulat peste o sută de zboruri, am experienţă şi o echipă permanent pregătită (…)

Din nacela balonului puteţi admira frumuseţea naturii şi peisaje minunate şi vă veţi putea bucura în liniştea văzduhului de intimitate”, a spus Kovacs Gyula.

Programul, dar şi alte detalii despre festivalul baloanelor de la Băile Fortyogo vor fi postate pe site-ul xballoon.ro, precum şi pe pagina de Facebook a evenimentului. Agerpres

sursa foto: Facebook / X Balloon Transylvania, arhivă foto

Citește mai departe

Covasna

Încep lucrările de asfaltare pe strada Stadionului din municipiul Sfântu Gheorghe. Restricții de trafic

Publicat

Arhivă foto

De miercuri, 6 septembrie 2023, vor începe lucrările de asfaltare pe strada Stadionului din municipiul Sfântu Gheorghe.

Potrivit Primăriei Municipiului Zalău, pe durata lucrărilor, circulația se va desfășura pe un singur sens, iar parcarea va fi interzisă pe întreaga stradă.

Întrucât lucrările de refacere a carosabilului pe strada Stadionului se apropie de etapa finală, pe 6 septembrie va începe asfaltarea străzii pe tronsonul dintre străzile Vasile Goldiș și Spitalului.

Pe durata lucrărilor, parcările de pe strada Stadionului vor fi închise, iar parcarea va fi interzisă pe întreaga stradă!

Lucrările de asfaltare se vor efectua pe câte un sens, iar pentru a facilita activitatea serviciului de Ambulanță, traficul rutier va deveni temporar cu sens unic dinspre strada Spitalului spre strada Vasile Goldiș.

Lucrările vor începe pe banda dinspre Stadionul Municipal, astfel că miercuri nu se va putea ieși spre strada Stadionului dinspre străzile Koréh Endre, Vânătorilor și Privighetorii.

„Joi, vor continua lucrările de asfaltare pe banda dinspre spital, astfel că temporar nu se va putea intra cu mașina pe strada Stadionului dinspre strada Înfrățirii și Aleea Muzelor.

Asfaltarea străzii Stadionului va fi finalizată până sâmbătă, 9 septembrie.

Stațiile de autobuz ale Multi-Trans de pe strada Stadionului vor fi suspendate pe durata lucrărilor, iar pasagerii care locuiesc în zonă vor putea urca și coborî din autobuze în stațiile din strada Dealului și strada Berzei.

Conform contractului, termenul de finalizare a lucrărilor este 30 decembrie 2023, dar municipalitatea a cerut antreprenorului să efectueze lucrările de asfaltare în zonele mai aglomerate ale orașului înainte de începerea noului an școlar.

Lucrările pe strada Stadionului fac parte din Planul de mobilitate urbană durabilă și dintr-un pachet complex de dezvoltare finanțat de Uniunea Europeană, care mai include şi reabilitarea străzilor Fabricii, Nicolae Iorga, Grigore Bălan și Ciucului, construirea de trotuare pe străzile Lunca Oltului și Păiuș David, precum și construirea de piste pentru biciclete acolo unde este posibil”, au mai transmis reprezentanții Primăriei.

Citește mai departe