Covasna
Activiștii de mediu au învins la Tribunalul Cluj gigantul Hidroelectrica și au stopat dezastrul ecologic din Munții Buzăului

Comunitatea Declic a obţinut o primă victorie în instanță, la Tribunalului Cluj, împotriva autorizaţiei de construcţie pentru un proiect Hidroelectrica, referitor la Râul Bâsca Mare, din Munţii Buzăului.
„Declic opreşte, în primă instanţă, dezastrul ecologic de pe râul Bâsca Mare: Hidroelectrica şi CJ Covasna, învinse la Tribunalul Cluj. Comunitatea Declic a obţinut, în primă instanţă, anularea autorizaţiei de construcţie pentru un proiect Hidroelectrica ce pune în pericol unul dintre cele mai mari râuri din Munţii Buzăului, râul Bâsca Mare. Tribunalul Cluj a decis că documentaţia pentru construirea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu, ce ar fi deviat cursul râului şi l-ar fi secat, a fost emisă cu încălcarea legii, constatând că acordul de mediu a fost emis ilegal”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de Comunitatea Declic.
Autorizaţia de construire a fost emisă în urma unei evaluări de mediu realizate de Institutul de studii şi proiectări hidroenergetice, „controlat de controversatul Dan Ioan Popescu”, fost ministru al Industriei şi Economiei în guvernările PSD.
„Proiectul Hidroelectria traversează o arie protejată Natura 2000 şi pune în pericol aproape întreaga reţea hidrografică din Carpaţii de curbură. Amenajarea hidroenergetică presupune şi captarea râurilor: Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculiţa, Patac, Paltin şi Caşoca, precum şi alterarea gravă a debitului râului Buzău. Declic a contestat autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Covasna şi a obţinut anularea acesteia, în primă instanţă”, se mai arată în comunicat.
Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Numărul de înmatriculări de persoane fizice şi juridice a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 11,09%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 36.676, dintre care 27.058 sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), consultate de AGERPRES.
Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 6.900 (plus 8,78%, comparativ cu ianuarie-martie 2021), şi în judeţele Cluj -2.153 (minus 3,93%), Ilfov – 1.977 (plus 4,71%) şi Timiş – 1.844 (plus 1,82%).
A scăzut numărul persoanelor fizice şi juridice înmatriculate la Registrul Comerțului: În ce județe s-a înregistrat cel mai mic număr de înmatriculări
La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat în judeţele Covasna – 210 (minus -29,29%, faţă de primele trei luni din 2021), Tulcea – 255 (minus 22,49%) şi Ialomiţa – 284 (plus 3,65%).
Potrivit ONRC, domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (6.991, minus 22,7% comparativ cu primul trimestru al anului trecut), construcţii (4.515; minus 5,66%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4.000; plus 9,11%). Agerpres
Citește mai mult pe Romania24

Două sectoare de drum din județul Covasna vor fi închise, sâmbătă, până la ora 12.30 din cauza desfășurării unui eveniment sportiv.
Potrivit Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, 14 mai, până la ora 12:30, are loc competiția sportivă „Tusnad Marathon”.
Desfășurare eveniment sportiv în județul Covasna: Ce sectoare de drum sunt închise
Sectoarele de drum pe care se desfășoară concursul, respectiv DN 11C și DJ 113 A, între Bixad și Balvanyos, județul Covasna, sunt închise circulației publice.
Covasna
FOTO: Camion răsturnat în afara drumului pe DN 12 în Covasna. Șoferul a evitat în ultimul moment o căprioară

Un accident rutier a avut loc, joi dimineață, pe DN 12 în județul Covasna. Un autocamion a ieșit de pe șosea după ce șoferul a evitat în ultimul moment o căprioară.
Potrivit IPJ Covasna, traficul a fost blocat, joi, pe DN 12, la kilometrul 1+800 metri. Circulația a fost oprită pentru aproximativ 40 de minute, pentru tractarea unui camion care a ieșit de pe partea carosabilă.
Din primele informații, conducătorul camionuluia încercat să evite impactul cu o căprioară și a părăsit partea carosabilă.
În urma evenimentului rutier nu au rezultat victime.
Traficul a fost deviat pe DN 11.
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News
sursa foto: Facebook/ Infio trafic jud. Covasna

Hidrologii au instituit cod galben de inundații în mai multe sectoare din bazinele hidrografice Crasna, Crişul Alb, Bârzava şi Olt. Sunt vizate cursuri de apă din județele Satu Mare, Arad, Timiș, Covasna și Brașov.
Avertizarea de tipul cod galben intră în vigoare sâmbătă, la ora 9.00, și este valabilă până duminică, la ora 6.00.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, inundațiile ar putea să se producă „pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Crişul Alb – sector aval S.H. Ineu (judeţul Arad), Bârzava – sector aval S.H. Gătaia (judeţul Timiş), Olt – sector aval confluenţă cu râul Baraolt – amonte Ac. Voila (judeţele: Covasna şi Braşov).”
Specialiștii avertizează că pot să apară creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de atenție ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte.
(sursa: Mediafax)
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News