Connect with us

Alba

Administrația din Sebeș vrea relocarea mormântului lui Carl Filtsch, de la Veneția. Povestea micului geniu mort la 15 ani

Publicat



Reprezentanții administrației locale din Sebeș (județul Alba) au declarat că vor începe demersurile pentru relocarea mormântului lui Carl Filtsch, copilul considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni din Transilvania secolului XIX, cu toate a murit la doar 15 ani.

Carl Filtsch s-a născut la 28 mai 1830, la Sebeș (Mühlbach), și a murit în 1845 la Veneția, unde este înmormântat. În scurta sa viață, Carl i-a avut drept profesori pe Chopin și pe Liszt, care l-au considerat genial.

  • „Dumnezeule, ce copil! Până acum, nimeni nu m-a înţeles aşa ca el…” – Frédéric Chopin.

Acum, administrația locală intenționează să contacteze administrația din Veneția și să înceapă demersurile pentru readucerea lui Carl la Sebeș, alături de familia sa.

Mai mult, potrivit Nadiei Mitrea, director al Centrului pentru Cultură ”Lucian Blaga” din Sebeș, reprezentanții primăriei ar dori chiar reproducerea la scară a mormântului de la Veneția, foarte îngrijit și în prezent, de iubitorii de muzică clasică.

Ideea de a-l readuce pe Carl Filtsch la Sebeș i-a aparținut producătorului Cătălin Cădan, care a și realizat un film emoționant pe acest subiect, în urmă cu 3 ani.

Micul pianist „Povestea lui Carl Filtsch” from

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO: Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel: sărbătoarea Paștelui ne amintește de valoarea tradițiilor noastre (P)

Publicat

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, transmite mesaj de Paște 2024 pentru locuitorii județului: ”sărbătoarea Paștelui ne amintește de valoarea și puterea tradițiilor noastre”

”De două mii de ani, Iisus Hristos se jertfește pentru noi, pentru iertarea păcatelor. Să ne plecăm capetele și să ne deschidem inimile cu bucurie pentru a primi cum se cuvine Darul Lui!

Sărbătoarea Paștelui este un moment de reînnoire spirituală, de reafirmare a credinței noastre creștine și apropierea de Dumnezeu prin rugăciune.

Aici, în acest loc sacru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Fenomen astronomic spectaculos, de Paște 2024. Ce sunt Eta Aquaridele și când vor putea fi observate pe cer

Publicat

Un fenomen astronomic spectaculos coincide cu perioada sărbătorilor de Paște din acest an. Pe cer vor putea fi observate stele căzătoare.

Este vorba despre maximul curentului de meteori Eta Aquarid.

Curentul de meteori Eta Aquarid este activ între 15 aprilie – 27 mai. În acest an atinge vârful în nopţile de 5 mai şi 6 mai.

Atunci pot fi văzuţi între 40 – 85 meteori, care provin din celebra cometă Halley.

Aceşti meteori rapizi călătoresc pe cer cu aproximativ 66 de kilometri pe secundă, potrivit www.space.com.

Fenomen astronomic spectaculor de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

ISU Alba: Reguli de respectat în Noaptea de Înviere și în perioada sărbătorilor de Paște, pentru prevenirea incendiilor

Publicat

ISU Alba: Reguli de respectat în Noaptea de Înviere și în perioada sărbătorilor de Paște, pentru prevenirea incendiilor. În Noaptea de Înviere, pompierii militari din cadrul ISU Alba vor fi la datorie în apropierea lăcașurilor de cult unde se preconizează un aflux mare de credincioși. Salvatorii sunt pregătiți să răspundă solicitărilor în cazul producerii unor situații de urgență.

Pentru ca bucuria Sfintelor Sărbătorilor Pascale sa nu fie umbrită de incidente neașteptate, ISU Alba reamintește cetățenilor reguli de respectat.

Reguli de respectat pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Iepurașul de Paște. Semnificația, originile și tradiția simbolului de sărbători. De ce se spune că ascunde cadourile

Publicat

Iepurașul de Paște este unul dintre simbolurile acestei sărbători de primăvară, dincolo de semnificațiile religioase ale acesteia. Tradiţia îndrăgitului Iepuraş de Paşte îşi are originile în legendele păgâne. Acesta le va aduce cadouri copiilor care au fost cuminți.

Iepurele reprezintă la păgâni simbolul lui Eostre, zeiţa primăverii. Aceasta era adesea asociată cu ouăle şi iepurele. Se spune că zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deşi nu mai era pasăre, iepurele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe