Connect with us

Cluj

Admitere 2021, Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii – USAMV Cluj-Napoca

Publicat


Profesor: Zootehnia are un rol major în asigurarea conceptului de siguranță și securitate alimentară

Absolvenții de liceu care doresc să-și continue studiile la nivel universitar au la dispoziție o paletă largă de domenii din care să aleagă. Există însă și informații pe care profesorii, dascălii cu care vor petrece patru ani de facultate, le prezintă detaliat, ca un fel de strategie de studiu. Un exemplu în acest sens este prof. dr. Stelian Dărăban, de la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii din cadrul USAMV Cluj-Napoca, care expune aceste idei viitorilor studenți pasionați de creșterea animalelor și nu numai.

”Azi am încercat să mă pun în situația unui absolvent de liceu, poate a unui adult preocupat de educație pe tot parcursul vieții, și care ar dori să urmeze o pregătire superioară în domeniul agricol, mai precis al zootehniei, motiv pentru care am accesat Enciclopedia liberă-Wikipedia, unde spre mirarea mea am descoperit, cu stupoare, o lipsă majoră de informație pentru ceea ce căutam.

Pentru a completa ceea ce nu pot găsi viitorii studenți aș spune că agricultura, ca ramură a economiei, este vastă, un conglomerat de domenii, iar cel al zootehniei este unul prioritar, deoarece în lanțul trofic sol/apă – plantă – animal – om este ramura agriculturii care asigură sustenabilitatea producției vegetale prin plus valoarea înaltă adăugată, în timp ce producția zootehnică asigură impact bioeconomic  pentru industria alimentară și altele conexe (industrie ușoara, farmaceutică, resurse energetice verzi etc).

Pe lângă cele menționate, zootehnia prin produsele primare și cele prelucrate fie industrial, fie tradițional, are un rol major în asigurarea conceptului de siguranță și securitate alimentară. Toate cele menționate sunt susținute și de către rezultatele unui sondaj de opinie efectuat la nivel mondial, care situează ocupațiile din agricultură pe locul al treilea, după cele din domeniul medical și IT”, explică prof. dr. Stelian Dărăban.

Un tânăr care dorește să își înceapă o carieră în domeniul zootehnic trebuie să știe că, pe baza celui mai recent raport al Biroului european de statistică (Eurostat – octombrie 2020), România ocupă locul 5 în ceea ce priveşte efectivele de animale din interiorul blocului comunitar.

”În agricultura românească își desfășoară activitatea peste 29 % din populația activă, însă numai 5 % au vârsta sub 35 de ani. De la acești tineri sunt așteptările mari, deoarece în orice societate tineretul este motorul progresului și al adaptării rapide la nou, dar această adaptare o pot realiza numai printr-o pregătire temeinică bazată pe cele trei elemente definitorii ale excelenței în profesie: cunoștințe temeinice, pasiune și muncă asiduă.

Dacă pasiunea și hărnicia pot fi moștenite din familie, uneori cultivate într-un mediu facil dezvoltării acestor calități, cunoștințele profesionale nu pot fi dobândite decât într-un mediu al excelenței teoretice și practice, în care se pot dobândi competențe, care să ofere apoi satisfacțiile profesionale. Un astfel de mediu este oferit de către facultatea noastră, cu un corp academic pregătit să răspundă noilor provocări în domeniul zootehniei.

Provocări guvernate de creșterea animalelor bazată pe cunoaștere, fie că vorbim de digitalizarea zootehniei, zootehnia de precizie sau analiza bioeconomică a sustenabilității activităților din zootehnie. Aceste elemente sunt vitale în adaptarea la toate provocările derivate din schimbările climatice, reducerea emisiilor, reconfigurarea piețelor și chiar reconfigurarea apetitului pentru producțiile zootehnice de către unele segmente ale populației”, consideră profesorul Dărăban.

Potrivit acestuia, la finalizarea ciclului I de studii, ciclul de licență, studenții posedă abilități precum:

  • capacitatea de a utiliza teorii și concepte specifice, de a dezvolta și disemina cunoștințe din domeniul creșterii animalelor, prelucrării și valorificării producțiilor;
  • cunoașterea, înțelegerea și interpretarea mecanismelor biologice aplicate în tehnologiile de creștere;
  • managementul fluxurilor tehnologice specifice în creșterea animalelor;
  • capabilitatea proiectării exploatațiilor agrozootehnice în echipe complexe cu specialiști în construcții;
  • capacitatea de a acorda servicii de consultanță pentru tehnologii integrate de creștere, cu obținere de produse cu valoare adăugată înaltă;
  • capacitatea de promovare și organizare a piețelor pentru produse agro-alimentare;
  • abilități de susținere de activități în sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare;
  • abilități și cunoștiințe didactice și psiho-pedagogice specifice predării disciplinelor biologice și agrobiologice.

Aceste abilități dobândite pe parcursul celor patru ani de studii oferă o serie de oportunități de practicare a nobilei meserii de inginer zootehnist în instituții/societăți cu capital de stat sau privat: în administrația locală, regională, centrală; în instituții descentralizate la nivel județean sau regional; centre locale, județene sau regionale APIA, AFIR; unități de ameliorare în zootehnie;  societăți comerciale zootehnice; societăți comerciale cu specific în prelucrarea și valorificarea producțiilor zootehnice; asociații ale crescătorilor de animale și unități de ameliorare care conduc registre genealogice; exploatații piscicole; societăți comerciale cu specific distribuție input-uri pentru agricultură; bănci comerciale, ca ofițeri de credite pentru agricultură; societăți de asigurare-reasigurare pentru agricultură; departamente ale Ministerului de Interne cu specificul apărării drepturilor animalelor; asociații de vânătoare; învățământ preuniversitar și universitar; institute de cercetare.

”Nu în ultimul rând vorbim, dacă pot spune așa, de calitatea de a-ți conduce propria afacere. Astfel, cu referire la toate oportunitățile de carieră enumerate mai sus, recomand dezvoltarea nivelului de instruire profesională prin parcurgerea treptelor superioare de pregătire, prin studii masterale și de doctorat”, încheie prof. dr. Stelian Dărăban.

Înscrierile pentru studiile universitare la USAMV Cluj-Napoca vor avea loc și în acest an, on line și on site, între 12 iulie – 24 septembrie 2021, după următorul calendar: 12 iulie – 6 august 2021, sesiunea I de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 24 septembrie 2021, sesiunea a II-a de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 17 septembrie 2021, sesiune admitere studii doctorale.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Site Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii: https://fzb.usamvcluj.ro/

Pagina FB: https://www.facebook.com/zootehniecluj

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

UPDATE. Mirosul pestilențial de gunoi revine la Cluj-Napoca. Garda de Mediu Cluj caută sursa

Publicat

Mirosul pestilențial de gunoi a revenit, marți, la Cluj-Napoca, spre stupefacția clujenilor, care nu înțeleg de unde provine.

Mai mulți cititori Cluj24 ne-am semnalat că mirosul pestilențial a fost simțit, în special, în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Locuințe pentru persoane cu dizabilități, construite la Sălicea. Investiția de 19 milioane de lei, asigurată de CJ Cluj

Publicat

La Sălicea vor fi construite pentru locuințe pentru persoane cu dizabilități, anunță Consiliul Județean Cluj.

De acestea locuințe, special concepute, vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Mirosul pestilențial de gunoi revine la Cluj-Napoca. Garda de Mediu Cluj caută sursa

Publicat

Mirosul pestilențial de gunoi a revenit, marți, la Cluj-Napoca, spre stupefacția clujenilor, care nu înțeleg de unde provine.

Mai mulți cititori Cluj24 ne-am semnalat că mirosul pestilențial a fost simțit, în special, în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Primăria construiește o creșă în Dâmbu Rotund. Va avea 40 de locuri. Investiție de 35 de milioane de lei

Publicat

O creșă cu 40 de locuri va fi construită în cartierul Dâmbu Rotund. Indicatorii tehnico-economici pentru această investiția au fost aprobați în Consiliul Local.

Creșa va fi construită pe strada Lombului nr….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe