Connect with us

Cluj

ADMITERE 2021/ UBB scoate la concurs peste 9.000 de locuri bugetate la licență și master. Înscrierile încep în 12 iulie

Publicat


Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, un număr de 5.279 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 10.670 de locuri în regim cu taxă și 2.840 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.

Din aceste locuri bugetate, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 188 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 128 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării. 

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, un număr de 3.879 de locuri la buget şi 6.332 de locuri la taxă.

Un număr de 248 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, alte 10 locuri sunt destinate studenților rromi,  10 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială,  iar 109 sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării. De asemenea, UBB va scoate la concurs 50 de locuri la masteratele didactice introduse în anul universitar 2020-2021. 

Peste 250 de programe de licență

Candidații vor putea alege între cele 253 de programe de licență (învățământ cu frecvență și la distanță), respectiv cele 232 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă). 

Admiterea în anul universitar 2021-2022 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Litere  și Facultatea de Inginerie și nu mai puțin de 12 programe noi de studiu la nivel de master.   

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 12 și 29 iulie 2021. 

Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB. 

Probe de admitere

Pentru admiterea în anul universitar 2021-2022 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. 

Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureatcu pondere diferită. 

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi. 

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2021 – 2022 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere, respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare. 

Mesajul rectorului UBB, Daniel David

„[..]evident dacă aș fi absolvent și mi-aș dori să studiez în țară, cu siguranță aș alege Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și încerc să vorbesc așa, detașat de faptul că am terminat Universitatea Babeș-Bolyai, că sunt rectorul Universității, mă gândesc de ce aș face și astăzi același lucru.

În primul rând, la nivel general, la această universitate există o cultură a calității. Asta și pentru că avem una dintre cele mai vechi tradiții academice din țară, începută acum 440 de ani și pentru că suntem o comunitate academică mare, complexă, cu 3 linii de studii și pentru că suntem una dintre cele mai puternice universități ale țării, în Metaranking de 6 ani suntem chiar pe prima poziție.

Bun specialist

Dacă mă duc la nivel mai specific și mă gândesc din perspectiva unui absolvent, cu siguranță pe componenta de educație aici va fi format ca bun specialist.

Adică va fi format ca un om care învață în laboratoare moderne, anul trecut am investit, de exemplu, 20 de milioane de lei numai în laboratoare didactice, învață cu o tehnologie modernă, știți și ați văzut că avem Centrul UBB-EON, prin care realitatea augmentată și realitatea virtuală vor deveni parte a componentei de predare-învățare, avem o altă pedagogie universitară pe care am făcut-o în pandemie și pe care o să o continuăm și după pandemie, deci este clar că vei primi o educație de calitate.

Apoi, dacă mă gândesc la a doua misiune, noi nu vrem să-i formăm pe studenți doar ca buni specialiști, ei trebuie să fie buni specialiști acum, dar și peste 15 sau 20 de ani. Asta înseamnă că ei trebuie să învețe nu doar cunoștințe și competențe care acum există pe piața muncii, ei trebuie să învețe cum să descopere noi competențe.

Învățarea altfel la UBB

De aceea, la UBB învățarea se face altfel, se face prin logica învățării prin cercetare sau educație prin cercetare. Fiindcă, dacă faci educație prin cercetare, studentul învață și cunoștințe, și modalitatea de generare a cunoștințelor, astfel încât peste 5 sau 10 ani va înțelege noile cunoștințe și va putea genera la rândul lui cercetare științifică.

Și-apoi, avem a treia misiune, care se referă la legătura cu societatea și noi spunem că studenții noștri, absolvenții noștri trebuie să fie buni specialiști și buni cetățeni.

În relația cu societatea, ei trebuie să fie buni cetățeni, protectori ai democrației, oameni care nu doar că se adaptează la piața muncii, oameni care schimbă piața muncii. Aș veni la UBB pentru că știu că este foarte internațională.

De exemplu, în anul universitar trecut, peste 1000 de studenți au avut o serie de schimburi în programe Erasmus sau în programe de colaborare directă între noi și diverse universități, astfel încât, dacă chiar vrei să studiezi în străinătate, să vezi ce înseamnă și studiul în străinătate poți să-l faci și dintr-o universitate românească.

De ce UBB

Și aș mai spune și am sugerat tuturor, și absolvenților de liceu să gândească foarte bine ce vor să aleagă, în sensul în care, dacă vei dori sau știi de acum că vrei să lucrezi într-o țară din Uniunea Europeană, atunci da, este de înțeles, cauți de la început să mergi într-o universitate din țara respectivă, e OK.

Dar, dacă ești nehotărât sau ești hotărât să rămâi în țară, să ai o viață în țară, atunci, după mine, este absolut greșit să mergi să studiezi într-o universitate din străinătate de la nivel de licență: costurile sunt foarte mari, practicile o să fie diferite față de cele pe care tu va trebui să le implementezi în țară și atunci, dacă raportezi calitatea la prețuri, este mult mai ieftin să studiezi la o universitate din țară, care-ți permite internaționalizare, iar dacă vei dori, la nivel de doctorat și post-doctorat, poți să mergi, să vezi și să studiezi în străinătate, la universitățile la care poți să-ți faci formarea avansată.

Altfel, a merge sau a-ți trimite copilul să studieze în străinătate, în condițiile în care vrei să se întoarcă în țară sau neștiind clar ce și cum înseamnă costuri foarte mari. Sigur, poți să iei credite pentru studiile respective, dar va trebui să le plătești după aceea.

Deci, astea sunt motivele principale pentru care, în acest moment, eu, dacă aș fi un licean, mi-aș lua bacalaureatul, m-aș gândi unde să studiez și, repet, dacă nu sunt hotărât că vreau să lucrez în Germania și să am o viață acolo, ci vreau în România sau încă nu sunt hotărât, aș veni la această universitate pentru motivele pe care vi le-am spus înainte”, a spus prof.univ.dr. Daniel David, rectorul UBB.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Viorel Băltărețu, antreprenorul din Parlament, îl concurează pe Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

După mai bine de douăzeci de ani de antreprenoriat, a intrat în politică să schimbe regulile jocului. Scrie proiecte de legi pentru susținerea mediului privat, mai puțină birocrație și simplificarea interacțiunilor cu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Artistul FENOMEN al momentului, BURNA BOY, vine în PREMIERĂ în România, la UNTOLD

Publicat

Artistul fenomen al momentului, BURNA BOY, vine în premieră în România, la UNTOLD. Stilul afrobeat a devenit un fenomen de masă, iar BURNA BOY este considerat superstarul global al acestui gen muzical. Show-urile artistului sunt…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Zeci de elevi, părinți și profesori la Marșul Bicicliștilor de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă”  

Publicat

Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din Cluj-Napoca a organizat ,,Marșul Bicicliștilor”, care a avut loc în cadrul programului Săptămana Verde. Astfel, aproximativ 120 de elevi, însoțiți de părinți și profesori, au…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe