Connect with us

Cluj

ADMITERE 2021/ UBB scoate la concurs peste 9.000 de locuri bugetate la licență și master. Înscrierile încep în 12 iulie

Publicat


Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, un număr de 5.279 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 10.670 de locuri în regim cu taxă și 2.840 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.

Din aceste locuri bugetate, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 188 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 128 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării. 

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, un număr de 3.879 de locuri la buget şi 6.332 de locuri la taxă.

Un număr de 248 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, alte 10 locuri sunt destinate studenților rromi,  10 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială,  iar 109 sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării. De asemenea, UBB va scoate la concurs 50 de locuri la masteratele didactice introduse în anul universitar 2020-2021. 

Peste 250 de programe de licență

Candidații vor putea alege între cele 253 de programe de licență (învățământ cu frecvență și la distanță), respectiv cele 232 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă). 

Admiterea în anul universitar 2021-2022 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Litere  și Facultatea de Inginerie și nu mai puțin de 12 programe noi de studiu la nivel de master.   

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 12 și 29 iulie 2021. 

Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB. 

Probe de admitere

Pentru admiterea în anul universitar 2021-2022 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. 

Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureatcu pondere diferită. 

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi. 

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2021 – 2022 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere, respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare. 

Mesajul rectorului UBB, Daniel David

„[..]evident dacă aș fi absolvent și mi-aș dori să studiez în țară, cu siguranță aș alege Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și încerc să vorbesc așa, detașat de faptul că am terminat Universitatea Babeș-Bolyai, că sunt rectorul Universității, mă gândesc de ce aș face și astăzi același lucru.

În primul rând, la nivel general, la această universitate există o cultură a calității. Asta și pentru că avem una dintre cele mai vechi tradiții academice din țară, începută acum 440 de ani și pentru că suntem o comunitate academică mare, complexă, cu 3 linii de studii și pentru că suntem una dintre cele mai puternice universități ale țării, în Metaranking de 6 ani suntem chiar pe prima poziție.

Bun specialist

Dacă mă duc la nivel mai specific și mă gândesc din perspectiva unui absolvent, cu siguranță pe componenta de educație aici va fi format ca bun specialist.

Adică va fi format ca un om care învață în laboratoare moderne, anul trecut am investit, de exemplu, 20 de milioane de lei numai în laboratoare didactice, învață cu o tehnologie modernă, știți și ați văzut că avem Centrul UBB-EON, prin care realitatea augmentată și realitatea virtuală vor deveni parte a componentei de predare-învățare, avem o altă pedagogie universitară pe care am făcut-o în pandemie și pe care o să o continuăm și după pandemie, deci este clar că vei primi o educație de calitate.

Apoi, dacă mă gândesc la a doua misiune, noi nu vrem să-i formăm pe studenți doar ca buni specialiști, ei trebuie să fie buni specialiști acum, dar și peste 15 sau 20 de ani. Asta înseamnă că ei trebuie să învețe nu doar cunoștințe și competențe care acum există pe piața muncii, ei trebuie să învețe cum să descopere noi competențe.

Învățarea altfel la UBB

De aceea, la UBB învățarea se face altfel, se face prin logica învățării prin cercetare sau educație prin cercetare. Fiindcă, dacă faci educație prin cercetare, studentul învață și cunoștințe, și modalitatea de generare a cunoștințelor, astfel încât peste 5 sau 10 ani va înțelege noile cunoștințe și va putea genera la rândul lui cercetare științifică.

Și-apoi, avem a treia misiune, care se referă la legătura cu societatea și noi spunem că studenții noștri, absolvenții noștri trebuie să fie buni specialiști și buni cetățeni.

În relația cu societatea, ei trebuie să fie buni cetățeni, protectori ai democrației, oameni care nu doar că se adaptează la piața muncii, oameni care schimbă piața muncii. Aș veni la UBB pentru că știu că este foarte internațională.

De exemplu, în anul universitar trecut, peste 1000 de studenți au avut o serie de schimburi în programe Erasmus sau în programe de colaborare directă între noi și diverse universități, astfel încât, dacă chiar vrei să studiezi în străinătate, să vezi ce înseamnă și studiul în străinătate poți să-l faci și dintr-o universitate românească.

De ce UBB

Și aș mai spune și am sugerat tuturor, și absolvenților de liceu să gândească foarte bine ce vor să aleagă, în sensul în care, dacă vei dori sau știi de acum că vrei să lucrezi într-o țară din Uniunea Europeană, atunci da, este de înțeles, cauți de la început să mergi într-o universitate din țara respectivă, e OK.

Dar, dacă ești nehotărât sau ești hotărât să rămâi în țară, să ai o viață în țară, atunci, după mine, este absolut greșit să mergi să studiezi într-o universitate din străinătate de la nivel de licență: costurile sunt foarte mari, practicile o să fie diferite față de cele pe care tu va trebui să le implementezi în țară și atunci, dacă raportezi calitatea la prețuri, este mult mai ieftin să studiezi la o universitate din țară, care-ți permite internaționalizare, iar dacă vei dori, la nivel de doctorat și post-doctorat, poți să mergi, să vezi și să studiezi în străinătate, la universitățile la care poți să-ți faci formarea avansată.

Altfel, a merge sau a-ți trimite copilul să studieze în străinătate, în condițiile în care vrei să se întoarcă în țară sau neștiind clar ce și cum înseamnă costuri foarte mari. Sigur, poți să iei credite pentru studiile respective, dar va trebui să le plătești după aceea.

Deci, astea sunt motivele principale pentru care, în acest moment, eu, dacă aș fi un licean, mi-aș lua bacalaureatul, m-aș gândi unde să studiez și, repet, dacă nu sunt hotărât că vreau să lucrez în Germania și să am o viață acolo, ci vreau în România sau încă nu sunt hotărât, aș veni la această universitate pentru motivele pe care vi le-am spus înainte”, a spus prof.univ.dr. Daniel David, rectorul UBB.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

UPDATE FOTO-VIDEO: TIR răsturnat pe DN 1 E60, în județul Cluj. Un bărbat și-a pierdut viața

Publicat

Un accident rutier soldat cu decesul unei persoane a avut loc, marți după-amiază pe DN1 E60, în județul Cluj.

Potrivit ISU Cluj, pompierii de la Detașamentul Huedin au intervenit la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, la intersecție cu localitatea Leghia.

UPDATE 3: Accident grav pe DN 1 E60, în Cluj. Precizările polițiștilor

„Accidentul rutier s-a produs pe DN1 E60, intersecție cu DJ 108C/ localitatea Leghia.

Conducătorul unui ansamblu de vehicule, bărbat în vârstă de 55 de ani, din județul Bihor, se deplasa dinspre Oradea spre Cluj-Napoca. Pe un sector de drum cu o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, ansamblul de vehicule lovind un stâlp, iar ulterior un cap de pod și un al doilea stâlp.

Din nefericire, echipajul medical prezent la fața locului a declarat decesul acestuia”, a precizat reprezentantul IPJ Cluj.

UPDATE 2:  Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 1, kilometrul 514, în dreptul localității Leghia, județul Cluj, conducătorul unui TIR a pierdut controlul direcției, răsturnându-se. În urma impactului, acesta a decedat. Circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției.

UPDATE ora 17.05: Victima a fost extrasă și prezintă leziuni incompatibile cu viața. Bărbatul avea aproximativ 50 de ani, iar autotrenul răsturnat era încărcat cu sucuri.

În accident a fost implicat un autotren, care este răsturnat.

Din primele informații, în cabina autotrenului este încarcerat un bărbat.

Se acționează la fața locului cu două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și o ambulanță SAJ.

 

Citește mai departe

Alba

UPDATE: Avertizare meteo: Zone din județele Alba, Mureș și Cluj, sub cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt și grindină

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni după-amiază o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din două județe.

Potrivit ANM, se vor semnala averse care vor acumula local peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni.

Avertizarea este valabilă până la 18:00.

Zone vizate

Județul Alba: Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Hopârta, Rădești;
Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Adămuș, Mica, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Suplac, Ogra, Cuci, Cucerdea, Bogata, Ațintiș, Bichiș.

UPDATE: De asemenea, până la ora 18.00, meteorologii au emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județul Cluj.

Se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula peste 15…20 l/mp, intensificări ale vântului.

Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Ploscoș

 

Citește mai departe

Cluj

Avertizare de vreme severă imediată: O localitate din Cluj, sub cod PORTOCALIU de furtună

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni la amiază o avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru județul Cluj.

Avertizarea este valabilă luni, 5 iunie 2023, până la ora 15:30.

Potrivit meteorologilor, în Băișoara din județul Cluj se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

A fost transmis mesaj RO-ALERT.

Citește mai departe

Cluj

Doi hoți de lemne, opriți cu focuri de armă, într-o localitate din Cluj. Unul dintre ei a fost împușcat în picior

Publicat

Arhivă foto

Un incident s-a produs duminică la amiază în județul Cluj. Polițiștii au intervenit cu focuri de armă pentru a opri doi hoți de lemne. Unul dintre ei a ajuns la spital, după ce a fost împușcat în picior de un polițist.

Potrivit IPJ Cluj, la data de 4 iunie 2023, în jurul orei 15.30, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați printr-un apel la SNUAU 112, cu privire la sustragerea de material lemnos de pe raza comunei Săcuieu.

Polițiștii deplasați la eveniment au depistat, pe drumul comunal din localitate, un atelaj cu tracțiune animală cu care se transporta material lemnos, aparent tăiat recent, în privința căruia exista suspiciunea că ar fi fost sustras.

Pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale, persoanele care se aflau în atelajul hipo au fost conduse înspre sediul unității silvice din localitate.

În acest context, cele două persoane ar fi devenit recalcitrante, nu s-ar fi supus indicațiilor polițiștilor, încercând să sustragă armamentul și i-ar fi agresat fizic pe aceștia, împrejurări care au impus folosirea armamentului din dotare.

Astfel, s-a efectuat uz de armă, prin focuri de avertisment în plan vertical, iar ulterior înspre unul dintre cei în cauză, rezultând rănirea acestuia în zona membrului inferior. Politiștii i-au oferit acestuia primul ajutor, iar ulterior a fost preluat de echipajul medical, în prezent aflându-se internat într-o unitate medicală, conștient, starea lui fiind stabilă.

Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj. De asemenea, se continuă cercetările și pentru comiterea infracțiunii de distrugere, întrucât autospeciala de poliție a fost deteriorată de către una dintre persoanele prezente.

Citește mai departe