Connect with us

Cluj

ADMITERE 2021, USAMV Cluj-Napoca – Activități și ligi studențești

Publicat


Liga Studenților Științelor Vieții, aproape 10 ani de implicare universitară și comunitară

Viața de student într-o universitate nu reprezintă doar studiul, lucrările practice, obligațiile de zi cu zi din campus sau viața din cămine, ci și o implicare voluntară în proiecte ale asociațiilor și ligilor studențești. USAMV Cluj-Napoca se numără printre universitățile care, tocmai datorită entuziasmului studenților săi, se bucură de existența unei ligi puternice, Liga Studenților Științelor Vieții. LSSV se remarcă de aproape un deceniu prin activitățile și acțiunile umanitare/comunitare ale membrilor săi.

 

Cu un nume lung, dar plin de semnificație, Liga Studenților Științelor Vieții este o organizație studențească, non-guvernamentală și non-profit, care a luat naștere în anul 2012, când o mână de studenți ai USAMV Cluj-Napoca au pus bazele unui proiect de voluntariat. Mai târziu, acest proiect a devenit un nou standard în tot ceea ce înseamnă viața și voluntariatul studențesc în mediul universității.

”Ne place să spunem că suntem marea familie LSSV, o familie care a pornit de la o idee, iar în scurt timp a devenit un concept pe care l-am adoptat ca pe un stil de viață. După aproape 10 ani de activitate, asociația se bazează pe abilitățile a peste 200 de voluntari, reprezentând cele cinci facultăți din cadrul universității. Învățăm, construim și creștem împreună prin evenimentele și proiectele pe care le demarăm. Ne caracterizează munca în echipă, devotamentul, dar și tradiția, pe care o îmbinăm cu orice idee nouă”, este descrierea studenților membri în LSSV.

 

Anul universitar 2021-2022, care va începe în 4 octombrie la USAMV Cluj-Napoca, va reprezenta pentru LSSV și continuarea unei inițitive care a debutat cu succes înaintea perioadei pandemice – Proiectul ”Adoptă un boboc”. Membrii LSSV detaliază.

”Noi, studenții care am trecut cu bine de primul an la facultate, știm cât de dificilă poate fi integrarea și acomodarea în etapa studențească. De aceea, ne-am propus să fim un pilon de susținere pentru bobocii care au trecut pragul universității noastre. Pe parcursul câtorva săptămâni, ei vor fi îndrumați și informați de către colegi de la aceeași specializare, dar cu mai multă experiență, care își vor asuma rolul de tutore informal. Această perioadă se încheie de obicei cu multe prietenii”.

Activitățile celei mai puternice ligi studențești din cadrul USAMV Cluj-Napoca sunt împărțite pe mai multe domenii de interes, dar și de responsabilitate. Astfel, membrii LSSV au oportunitatea de a lua parte la activități și proiecte culturale, sociale, profesionale, precum și de dezvoltare personală. Între proiectele culturale de succes ale ligii se numără Concertul caritabil de colinde ” Cald în suflet, rece afară”, ateliere de creație sau Cupa sportivă a studenților USAMV Cluj-Napoca. La capitolul proiecte sociale se înscriu serile de socializare, Board games nights sau ”Secret Santa”, în timp ce activitățile profesionale și de dezvoltare personală includ Proiectul Mediul antreprenorial și sesiuni training de cultură organizațională, de comunicare și muncă în echipă, de leadearship, etc.

”În și mai puține cuvinte: ne place distracția, dar ne preocupă dezvoltarea. Cum facem? Cu implicare, dorință și curaj. Suntem studenții care vor și caută schimbarea, iar aceasta nu poate apărea decât muncind pentru ea și adunând tineri cu idei, valori și țeluri comune, pentru ca mai târziu să împărtășim experiența și valorile care au fost dobândite cu fiecare generație. De ce facem? Pentru că am adoptat voluntariatul ca pe un stil de viață sănătos. Genericul nostru spune că atunci când nu mai putem, mai putem puțin, iar nouă ne place să afirmăm că puținul fiecăruia dintre noi devine un tot, atunci când suntem împreună. Iar motto-ul nostru este Iunctis viribus – Unirea face forța”, mai spun membrii LSSV din cadrul USAMV Cluj-Napoca.


În cadrul universității activează însă și celelalte ligi studențești din cadrul facultăților și care au propriile proiecte, planuri de viitor sau acțiuni comunitare/umanitare. Astfel, alături de LSSV, care este oficial arondată Facultății de Horticultură, activează Asociația Studenților de la Facultatea de Agricultură (ASFA), Organizația Studenților Biotehnologi, Piscicultori și Zootehniști (OSBPZ – Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii), International Veterinary Students Association (IVSA – Facultatea de Medicină Veterinară) și Asociația Știința și Tehnologia Alimentelor (ASTA – Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor).

Indiferent că proiectele acestor ligi și asociații au fost comune sau orientate pe fiecare facultate, reprezentanții lor cu colaborat cu prefectul studenților USAMV Cluj-Napoca, Mădălin Grigore, care transmite un mesaj pro voluntariat în prag de an universitar 2021-2022.

”Sunt un tânăr provenit de la țară, cu aspirații mari și dornic de a se implica în schimbarea pozitivă și sănătoasă a societății. Am ales să nu plec din țară, pentru că România are foarte multe de oferit și am ales să studiez la USAMV Cluj-Napoca. Funcția de prefect al studenților este una din punțile de acces spre schimbare și, când spun schimbare, fac referire la felul în care eu pot aduce un aport în comunitatea studențească și în societate. Implicarea în voluntariat m-a ajutat să cunosc și oameni importanți din societatea românească, oameni cărora le-am urmat exemplul de implicare, dar mai ales m-a făcut să înțeleg cât de important este să-mi ofer sprijinul necondiționat și să învăț din fiecare experiență. Este o călătorie frumoasă împreună și îmi doresc să continuăm cu succes proiectele îndrăznețe”.

Sesiunea a doua de admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO. Mașină ARSĂ în totalitate la Cluj. A luat FOC pe centura Vâlcele Apahida

Publicat

O mașină a ars ca o torță pe centura Vâlcele Apahida. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă au fost deteriorate și două panouri fonice de pe marginea drumului.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Val de premii ale elevilor clujeni la Olimpiada Națională de Coregrafie de la Cluj-Napoca

Publicat

Cei mai buni elevi care studiază discipline coregrafice în învățământul preuniversitar din România, au participat la Cluj-Napoca, în perioada 22 -25 aprilie, la Olimpiada Națională de Coregrafie.

La această…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Prima expoziție Gustav Klimt prezentată în Cluj, la MINA Pop-Up, a fost văzută deja de peste 3.000 de clujeni, la Iulius Mall

Publicat

„Gustav Klimt. The Immersive Show” este prima expoziție dedicată lucrărilor celebrului pictor austriac, cunoscut pentru operele sale simboliste și stilul Art Nouveau, prezentată la Cluj, în cadrul MINA Pop-Up, ediția…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Publicat

Universitatea Craiova și CFR Cluj s-au întâlnit joi, pe Stadionul Ion Oblemenco în etapa a 6-a din play-off-ul Superligii României.

Clujenii s-au impus pe terenenul universității și păstrează șanse pentru…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe