Connect with us

Cluj

Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Agricultură: Profesiile agricole se află pe locul 3 la nivel mondial, după cele din sănătate și IT

Publicat


Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Agricultură

Acesta este rezultatul unui sondaj de opinie legat de viitorul meseriilor din viitor, realizat de o companie de pe Wall Street.

Indiferent de cât de mult s-a schimbat situația în ultimul an, agricultura pare că nu s-a oprit, nevoia crescândă de hrană a omenirii fiind una din cauzele care a dus la apariția acestui top al meseriilor viitorului.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca continuă să pregătească specialiști în acest domeniu, mai ales că interesul pentru zona agronomică și pentru tehnologiile durabile de exploatare a suprafețelor agricole a crescut în ultima perioadă.

Admiterea 2021 la USAMV Cluj-Napoca se face în funcție de media de la Bacalaureat

Tinerii sunt așteptați cu o ofertă educațională de excepție pentru anul universitar 2021-2022, despre care detaliază decanul Facultății de Agricultură, Prof. dr. Roxana Vidican.

”Facultatea noastră gestionează programe la nivel de licență, de master și, desigur, are și conducători de doctorat, pentru ca studenții doritori să-și continue cariera în domeniul cercetării. Dar, dacă vorbim despre oferta educațională în domeniile de licență în cadrul Facultății de Agricultură avem programe de licență în trei direcții, și anume, la agronomie avem Agricultură, Montanologie, respectiv Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industrie alimentară. În afara domeniului agronomie, oarecum consacrat, în urmă cu aproape 20 de ani, conducerea facultății și a universității au decis să lărgească oferta educațională cu un program de studii de licență în domeniul Biologie. De asemenea, recent înfințat, avem un program de studii în Ingineria mediului”, explică decanul Facultății de Agricultură.

Pentru fiecare din domeniile de mai sus, universitatea oferă studenților posibilitatea de a continua formarea profesională cu masterate în domeniu, atât în limba română, cât și în franceză, mai exact un număr de șapte masterate în domeniile Agricultură organică, Managementul resurselor naturale și agroturistice, Protecție și expertizare fitosanitară, Dezvoltare rurală, Agricultură, schimbări climatice și siguranță alimentară (în limba franceză), Biologie aplicată, precum și Protecția sistemelor naturale și antropice.

De asemenea, la Facultatea de Agricultură, pentru ciclul trei de studii, cel de doctorat, există 12 cadre universitare, pe diverse specializări, în funcție de aria lor de competență, astfel încât există ofertă atât pentru locurile bugetate, cât și pentru cele nebugetate.

În anul universitar ”pandemic”, activitatea practică s-a desfășurat continuu și fără restricții

USAMV Cluj-Napoca a implementat, la fel ca celelalte instituții de învățământ superior din țară, toate măsurile impuse de Ministerul Educației și Guvernul României, pentru a asigura din punct de vedere epidemiologic siguranța cadrelor didactice, a studenților și a personalului didactic auxiliar. Astfel cursurile s-au desfășurat în sistem online, iar lucrările practice onsite, cu respectarea cu strictețe a tuturor regulilor, provocarea cea mai mare fiind cazarea studenților în cămine. Tinerii au fost grupați în serii, cei din anul I și anul IV fiind primii care au făcut practică, după care au schimbat stagiile cu cei din anii de studiu II și III.

Stagiile de practică se realizează la Stațiunile Didactice Experimentale ale USAMV Cluj-Napoca, la Cojocna, Jucu sau Hoia, dar se asigură acces studenților în toate sectoarele de activitate, în toate zonele de culturi de câmp sau în spații protejate, livezi sau vii, inclusiv în plantația viticolă la Apoldu, din județul Sibiu, care a intrat recent în patrimoniul universității. În plus, există acorduri de parteneriat pentru realizarea stagiilor de practică atât la instituții de profil din zona Ingineriei mediului, cât și la laboratoare de cercetări medicale pentru studenții de la Biologie, stațiuni de cercetări agricole sau diferite ferme.

”În domeniul nostru, activitatea în ferme, entități și instituții de profil este o componentă extrem de importantă. Am reușit ca aceasta să se defășoare fără restricții în toată această perioadă dificilă, perioadă care ne-a oferit și oportunități, ne-a motivat să găsim soluții, iar pe termen lung acestea ar putea fi eficiente. Pot spune că, într-un fel, ne-a prins bine, sub aspectul gestionării modului în care dorim să găsim soluții, astfel ca învățământul la Facultatea de Agricultură să se desfășoare la cele mai înalte standarde”, consideră Prof. dr. Roxana Vidican.

Campusul USAMV Cluj este considerat unul dintre cele mai frumoase din țară, spațiile pentru instruirea teoretică și practică fiind completate de o bibliotecă generoasă, sală și teren în aer liber pentru sport, laboratoare și institute de cercetare, cantină proprie, dar și multă, multă verdeață. Studenții sunt cazați în cămine în proporție de 90 la sută, într-un oraș în care chiriile sunt destul de mari, iar reprezentanții universițății declară că se străduiesc în fiecare an să găsească soluții pentru a reuși să-i cazeze pe toți cei care doresc să studieze la USAMV Cluj-Napoca.

”I-aș felicita pe toți cei care aleg această meserie! Vă spun cu mândrie că și eu sunt absolventă a acestei facultăți. Este o meserie extrem de dificilă, dar noi le spunem tot timpul studenților că trebuie să fie pregătiți, în permanență, condițiile se schimbă și un inginer agronom trebuie să cunoscă deopotrivă elementele științelor inginerești exacte, dar și pe cele ale științelor biologice pentru ca să poată lucra cu plantele. Apoi, în contextul schimbărilor climatice e nevoie de un dinamism și o decizie extrem de rapidă în ceea ce privește tehnica de cultură, alegerea materialului biologic, alte lucruri, pe care un agronom sigur le cunoaște. Îi așteptăm cu mare drag să fie studenții noștri!”.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Admitere 2021 la Facultatea de Agricultură: http://agricultura.usamvcluj.ro/

Pagina Facultății de Agricultură: https://www.facebook.com/AgriculturaUSAMVCluj


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

UPDATE: Avertizare meteo: Zone din județele Alba, Mureș și Cluj, sub cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt și grindină

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni după-amiază o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din două județe.

Potrivit ANM, se vor semnala averse care vor acumula local peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni.

Avertizarea este valabilă până la 18:00.

Zone vizate

Județul Alba: Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Hopârta, Rădești;
Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Adămuș, Mica, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Suplac, Ogra, Cuci, Cucerdea, Bogata, Ațintiș, Bichiș.

UPDATE: De asemenea, până la ora 18.00, meteorologii au emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județul Cluj.

Se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula peste 15…20 l/mp, intensificări ale vântului.

Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Ploscoș

 

Citește mai departe

Cluj

Avertizare de vreme severă imediată: O localitate din Cluj, sub cod PORTOCALIU de furtună

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni la amiază o avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru județul Cluj.

Avertizarea este valabilă luni, 5 iunie 2023, până la ora 15:30.

Potrivit meteorologilor, în Băișoara din județul Cluj se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

A fost transmis mesaj RO-ALERT.

Citește mai departe

Cluj

Doi hoți de lemne, opriți cu focuri de armă, într-o localitate din Cluj. Unul dintre ei a fost împușcat în picior

Publicat

Arhivă foto

Un incident s-a produs duminică la amiază în județul Cluj. Polițiștii au intervenit cu focuri de armă pentru a opri doi hoți de lemne. Unul dintre ei a ajuns la spital, după ce a fost împușcat în picior de un polițist.

Potrivit IPJ Cluj, la data de 4 iunie 2023, în jurul orei 15.30, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați printr-un apel la SNUAU 112, cu privire la sustragerea de material lemnos de pe raza comunei Săcuieu.

Polițiștii deplasați la eveniment au depistat, pe drumul comunal din localitate, un atelaj cu tracțiune animală cu care se transporta material lemnos, aparent tăiat recent, în privința căruia exista suspiciunea că ar fi fost sustras.

Pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale, persoanele care se aflau în atelajul hipo au fost conduse înspre sediul unității silvice din localitate.

În acest context, cele două persoane ar fi devenit recalcitrante, nu s-ar fi supus indicațiilor polițiștilor, încercând să sustragă armamentul și i-ar fi agresat fizic pe aceștia, împrejurări care au impus folosirea armamentului din dotare.

Astfel, s-a efectuat uz de armă, prin focuri de avertisment în plan vertical, iar ulterior înspre unul dintre cei în cauză, rezultând rănirea acestuia în zona membrului inferior. Politiștii i-au oferit acestuia primul ajutor, iar ulterior a fost preluat de echipajul medical, în prezent aflându-se internat într-o unitate medicală, conștient, starea lui fiind stabilă.

Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj. De asemenea, se continuă cercetările și pentru comiterea infracțiunii de distrugere, întrucât autospeciala de poliție a fost deteriorată de către una dintre persoanele prezente.

Citește mai departe

Cluj

Accident grav cu o victimă încarcerată, pe o șosea din Cluj. A fost solicitat elicopterul SMURD

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, vineri după-amiază în județul Cluj. La fața locului a intervenit și elicopterul SMURD.

Potrivit ISU Cluj, pompierii de la Detașamentul Dej au intervenit la un accident rutier petrecut între localitățile Livada și Băița.

UPDATE ora 17.15: A aterizat la fața locului și elicopterul SMURD. Victima este un bărbat de aproximativ 70 de ani, inconștient.

UPDATE ora 17.00: Victima a fost extrasă și predată echipajului de la ambulanță. Potrivit ultimelor date, este inconștientă.

Știrea inițială

Din primele informații, în accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism.

Salvatorii lucrează pentru descarcerarea unei victime, conștiente.

La fața locului acționează două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ.

În sprijin a fost trimis și elicopterul SMURD de la Jibou.

Stire in actualizare

Citește mai departe