Connect with us

Actualitate

ADMITERE Facultatea de Agricultură, USAMV Cluj-Napoca/ Cariera după absolvire acoperă specializări consacrate în spațiul rural

Publicat


Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca se situează în fruntea instituțiilor de învățământ superior din țară, fiind o facultate în care respectul față de profesie se învăță alături de alte valori umane importante: onestitate, responsabilitate, spirit de echipă.

Misiunea noastră principală este de a pregăti specialiști prin promovarea excelenței actului educativ la nivel de licență, masterat și doctorat. Facultatea dispune de specializări consacrate în spațiul rural, agricultură sau montanologie, dar și de specializări noi, precum biologie, ingineria mediului, exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industrie alimentară. Studenții au și posibilitatea să își continue pregătirea profesională în domeniu prin specializări masterale, dar și să urmeze perfecționarea prin doctorat în Domeniul Agronomie.

Programul de studii Agricultură are ca misiune principală formarea de specialiști (ingineri) pentru exploatațiile agricole, care pot realiza activități de creștere a potențialului de producție agricolă a zonei și de valorificare complementară și a altor resurse existente.

”Programul de studiu este centrat pe rezultatele învățării și asigură pregătirea studenților pentru mai multe calificări, conform C.O.R, după cum urmează: Inginer producție; Consilier inginer agronom; Inginer de cercetare în pedologie-agrochimie; Referent de specialitate pedolog; Consilier pedolog; Inginer ecolog; Consilier statistician; Expert/ inspector vamal; Inspector pentru controlul calității materialului biologic de înmulțire a plantelor cultivate; Consilier de specialitate pentru agențiile de plăți; Consultant de specialitate; Manager de fermă agro-turistică; Inginer de cercetare în protecția plantelor și protecția mediului; Șef stație (unitate) de exploatare și întreținere a utilajelor pentru agricultură; Șef stație uscare condiționare cereale, legume și fructe; Inginer pentru procesarea plantelor aromatice și medicinale”, explică prodecanul facultății, Conf. dr. Vasile Florian.

Studenții specializării Montanologie vor dobândi competențe profesionale privind elaborarea de tehnologii sustenabile de producție agricolă, managementul integrat al fermelor și pensiunilor agroturistice, gestiunea și alocarea fondurilor, consultanță în agricultură pentru zonele cu relief înalt etc. Viitorul inginer va avea capacitatea să inițieze afaceri de succes în mijlocul naturii, asigurându-și un profit durabil pe baza valorificării uneia sau mai multor posibilității, cum sunt: pajiști semi-naturale, plante medicinale, fructe de pădure, culturi agricole ecologice, creșterea extensivă a animalelor, produse regionale ecologice de origine animală și vegetală, practicarea agroturismului și ecoturismului etc.

”Încă de la prima promoție, inserția absolvenților specializării Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industrie alimentară (EMAIA) pe piața muncii a fost de 80%. Diploma pe care studenții o obțin (inginer în agricultură, specializarea EMAIA) oferă posibilitatea angajării acestora în diferite ramuri ale Domeniului Agricultură (expert service, piese de schimb și inputuri, consultant vânzări mașini agricole, consultant vânzări mașini și instalații din industria alimentară, mentenanța agregatelor agricole și a mașinilor din industria alimentară, cercetare dezvoltare de noi produse și tehnologii etc). Nișa pe care această specializare o acoperă în piață este într-o expansiune continuă, cererea de specialiști fiind din ce în ce mai mare”, detaliază Conf. dr. Vasile Florian.

Biologia este cea mai vastă din domeniul științelor vieții și are scopul de a fundamenta cunoștințele de bază despre lumea vie. A fost conceput ca un program de studiu modern, care vizează dobândirea unor competențe specifice, iar studenții vor avea astfel ocazia să studieze aspecte ce țin de organizarea celulară, sistematică, genetică, ecologie, microbiologie, anatomie, biochimie, biotehnologie, fiziologie, fitopatologie etc. Locurile de muncă pe care le pot ocupa absolvenții sunt extrem de diverse, absolventul biolog va fi considerat calificat pentru a activa în diferite arii profesionale: laboratoare de analize medicale și/sau de cercetare și dezvoltare din diferite industrii (farmaceutică, energetică, de prelucrare a materialelor vegetale și animale, cosmetică etc), activitate didactică, de analiză biostatistică, de managementul proiectelor în domeniul științelor vieții, cercetarea științifică, multiplicarea plantelor, ameliorarea plantelor și a animalelor, în inspectoratele de protecția mediului, grădini botanice, arii protejate sau alte structuri asemănătoare.

Pregătirea studenților în Domeniul Ingineriei mediului beneficiază de condiții de studiu moderne și facilități de practică menite să asigure competențele profesionale necesare viitorilor specialiști. Perspectivele de construire a unei cariere în domeniu sunt foarte generoase și includ ocupații desfășurate în instituții private și publice, între care Departamente de protecția mediului din cadrul întreprinderilor naționale și companiilor multinaționale; Garda de mediu; Agențiile Locale și Regionale de Protecția Mediului, Institutele de cercetare – dezvoltare în protecția mediului; Inspectoratele pentru situații de urgență; Compania ”Apele Române”; Învățământul preuniversitar și universitar; Administrații ale rezervațiilor biosferei, parcurilor naționale, parcurilor naturale și ariilor protejate, ONG-uri de mediu.

Înscrierile pentru studiile universitare la USAMV Cluj-Napoca vor avea loc și în acest an, on line și on site, între 12 iulie – 24 septembrie 2021, după următorul calendar: 12 iulie – 6 august 2021, sesiunea I de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 24 septembrie 2021, sesiunea a II-a de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 17 septembrie 2021, sesiune admitere studii doctorale.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Admitere 2021 la Facultatea de Agricultură: http://agricultura.usamvcluj.ro/

Pagina Facultății de Agricultură: https://www.facebook.com/AgriculturaUSAMVCluj


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO: Primele autobuze electrice circulă pe traseele din orașul Sfântu Gheorghe

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Primele autobuze electrice circulă pe traseele din orașul Sfântu Gheorghe.

„Înlocuim treptat vechile autobuze poluante cu mijloace de transport în comun mai confortabile și mai prietenoase cu mediul, care lasă în urma lor un aer mai curat.

Noile autobuze circulă în prezent pe mai multe trasee din oraş, dar de anul viitor toate cele 12 vehicule electrice achiziționate în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă vor intra în circulație”, au transmis reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe.

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

 

 

Citește mai departe

Actualitate

Covasna: Moş Pedibus oferă cadouri copiilor care merg pe jos la şcoală

Publicat

Elevii implicați în programul Pedibus, inițiat de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe pentru a încuraja cât mai mulți copii să meargă pe jos la școală, vor beneficia miercuri de cadouri oferite de către organizatori.

Potrivit acestora, întâlnirea cu Moş Pedibus va avea loc miercuri dimineaţă, la ora 7,40, în Piaţa Centrală din municipiu, mai exact în faţa logo-ului SEPSI, care a fost decorat cu desene realizate de către copiii din oraş.

„Moş Pedibus va împărţi pachete pasagerilor fideli miercuri dis-de-dimineaţă în Piaţa Centrală, aşa că toate cursele vor duce spre #SEPSI. Din centru, toţi micii pasageri vor fi însoţiţi spre şcolile lor”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook.

Programul Pedibus, lansat de autorităţile locale din Sfântu Gheorghe în 2021

Programul Pedibus a fost lansat de autorităţile locale din Sfântu Gheorghe în primăvara anului 2021, iar la acesta participă zilnic peste 100 de copii.

Pedibus-urile, cum au fost denumite grupurile care se deplasează per pedes la şcoală, pornesc în fiecare dimineaţă din mai multe puncte ale oraşului şi adună pe traseu toţi copiii care aşteaptă în staţiile prestabilite.

Organizatorii au menţionat că anul trecut aproape 570 de părinţi, profesori, actori, medici, sportivi, ziarişti şi şefi de instituţii s-au implicat ca voluntari în programul Pedibus, însoţind copiii la şcoală.

Autorităţile locale au demarat acest program după ce au constatat că tot mai mulţi elevi sunt duşi la şcoală cu maşinile de către părinţi, fapt ce afectează independenţa copiiilor şi contribuie, în acelaşi timp, la aglomerarea traficului şi la creşterea nivelului de poluare a oraşului. Agerpres

sursa foto: Facebook /  Lábbusz/Pedibus

Citește mai departe

Actualitate

Sălaj: A început reînnoirea titlurilor de călătorie sub formă de “card pensionar” pentru anul 2024, în Zalău

Publicat

Arhivă foto

Societatea Transurbis a început reînnoirea titlurilor de călătorie sub formă de „card pensionar” pentru anul 2024.

Potrivit Primăriei Zalău, titlul de călătorie „card pensionar” are valabilitate un an, iar beneficiarul are obligația de a valida cardul la fiecare urcare în autobuz.

Documente necesare pentru reînnoirea titlului de călătorie

  • Copie și original cupon de pensie/ copie și original decizie de pensionare
  • Copie și original BI/ CI
  • Cerere și declaratie pe propria răspundere pentru eliberarea gratuită a cardului de călătorie pe mijloacele de transport ale S.C.
  • Transurbis S.A.
  • Card de călătorie

Punctele de eliberare a cardurilor

  • Cartier Brădet, str. Gh. Doja – de luni până duminică, în intervalul orar 06:00 – 23:00;
  • Clădirea Transilvania (Piața Iuliu Maniu) – de luni până vineri, în intervalul orar 6:00 – 22:00 și sâmbata în intervalul orar 7:00 – 15:00;

 

                          sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Zalău 

  • Uz Casnic (str Armoniei) – de luni până vineri, în intervalul orar 6:00 – 22:00 și sâmbăta în intervalul orar 7:00 – 15:00.
    Beneficiază de această facilitate pensionarii cu domiciliul sau reședința în Municipiul Zalău, indiferent de vârsta sau motivele de pensionare, precum și persoanele vârstnice definite conform art.1, alin.4 din Legea 17/2000 republicată, privind asistența socială a persoanelor vârstnice (adică persoanele care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege), inclusiv copiii care beneficiază de pensie de urmaș, cu domiciliul în Zalău.

Citește mai departe

Actualitate

Mesajul transmis de primarul Brașovului de Ziua Internațională a Voluntarului

Publicat

sursa foto: Facebook / Allen Coliban

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban a transmis marți 5 decembrie, un mesaj de mulțumire cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarului.

Potrivit primarului Allen Coliban, la Brașov sunt proximativ 10.000 de voluntari înscriși pe platforma Voluntariat Brașov.

„Fiecăruia în parte îi mulțumesc pentru implicarea în comunitate, pentru implicarea în toate evenimentele care se întâmplă la Brașov pe parcursul anului.

Și mulțumită lor Brașovul e diferit, e mai bun, e mai special.

Brașovul este o comunitate.

Una caracterizată și de implicarea și entuziasmul unor voluntari extraordinari. Vă mulțumesc!”, a fost mesajul transmis de primarul Brașovului pe pagina de Facebook.

sursa foto: Facebook / Allen Coliban

Citește mai departe