Connect with us

Cluj

Admitere la USAMV Cluj Napoca. Decan: Așteptăm la Facultatea de Medicină Veterinară candidați buni, oameni care iubesc animalele

Publicat


Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Medicină Veterinară

„Oameni care iubesc animale, aceasta este prima cerință a domeniului”, ne spune decanul Facultății de Medicină Veterinară (FMV) din cadrul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Nicodim Fiț, care anunță și că pentru anul universitar următor sunt pregătiți să primească în anul I peste 250 de studenți.

Anul trecut, concurența a fost mare, cinci candidați pe un loc, iar admiterea s-a făcut doar pe baza notei obținute la Bacalaureat. Anul acesta însă este programat, în luna iulie, un examen tip grilă pentru verificarea cunoștințelor, care va conta în procent de 40 la sută pentru media de admitere.

”Această examinare ne permite să triem mai bine candidații, iar cei interesați pot afla mai multe detalii de pe site-ul nostru. Cunoștințele necesare se află în două manuale de liceu, este vorba despre Biologie, clasa a XI-a, și Chimie, clasa a X-a. Considerăm că acest test este o motivație în plus pentru tinerii care doresc să învețe și să aibă o bază de cunoștințe, bază de la care noi putem să începem educația în primul an. Am observat că dacă nu există o selecție, studenții se gândesc să renunțe mai ușor la facultate. La noi nu s-a întâmplat acest lucru, ne putem considera norocoși, însă avem candidați buni, cu medii destul de mari la Bacalaureat”, explică Prof. dr. Nicodim Fiț, decanul facultății.

Medic veterinar – o carieră ca o vocație!

Reprezentații Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca spun că acest domeniu oferă foarte multe oportunități de dezvoltare ulterioară în carieră. După cei șase ani de studiu, absovenții pot să aleagă să devină antreprenor, dar și angajat în numeroase domenii, cum ar fi: medic veterinar într-un cabinet sau clinică, într-un laborator sau farmacie, să lucreze într-o rețea de distribuție medicamente, atât veterinară, cât și umană, în depozite specifice, domenii care țin de controlul alimentelor, la ferme de animale, fabrici de producție din industria alimentară, instituții pentru protecția animalelor, în educație sau cercetare.

”Specializarea este conferită tuturor studenților, astfel încât un absolvent de Medicină Veterinară poate profesa încă din prima zi după absolvire. Ulterior, la fel ca la medicina umană, există variante de rezidențiat, doctorat sau internship la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Oferta de admitere a Facultății de Medicină Veterinară are prevăzute locuri la linii de studiu în limbile română, franceză și engleză. 138 de locuri bugetate la română, alte 15 la taxă, 45 de locuri la limba engleză și 60 la franceză”, detaliază Prof. dr. Nicodim Fiț.

Deși anul universitar care se încheie în luna iulie a fost unul greu, decanul FMV adaugă că toată energia a fost canalizată astfel încât calitatea învățământului să rămână la standardele impuse. Prin măsurile luate imediat după declararea stării de urgență au reușit, față de alte domenii sau facultăți de profil din țară, să desfășoare mare parte din activitate onsite.

”Medicina veterinară nu se poate face online, doar anumite activități teoretice, partea practică presupune o manoperă, o interacțiune cu pacientul, altfel, oricât se simulează în fața unui calculator, nu este realitatea, iar abilitățile dobândite nu sunt la fel. Noi am implementat măsuri de protecție, am lucrat în grupuri mici, am modificat orarul, astfel că toată lumea a fost în siguranță. A fost un efort, a trebuit să intrăm în spațiile de învățământ altfel decât pană atunci, dar am reușit să realizăm tot ce ne-am propus”.

În aceeași perioadă, activitățile din clinica aflată în campusul universității au continuat non-stop, cu studenți voluntari care s-au organizat astfel încât să acorde la nevoie îngrijirile necesare animalelor de companie, și nu numai.

Care sunt facilitățile pentru studenții USAMV?

”Studenții noștri pot face practica atât în unitățile proprii, cât și în cele ale colaboratorilor noștri. Avem în campus o clinică destinată în principal intervențiilor de urgență și tratamentelor mai deosebite și un spital pentru tratamentul animalelor de companie. Avem program non-stop, studenții se rulează în gărzi, echivalente spitalelor de la medicina umană. De asemenea, studenții pot face practică la abatoare, în unități de producție și prelucrare a alimentelor, unități de desfacere, laboratoare, farmacii veterinare, cabinete, clinici de stat sau private, unități cu care facultatea noastră are contracte de colaborare, astfel încât studenții să fie cât mai aproape de activitatea pentru care se pregătesc”, spune decanul facultății.

Tinerii se specializează în toate direcțiile, așa că există module destinate animalelor de companie, câini și pisici în mare parte, dar și pentru animale noi de companie, cum ar fi reptilele, insectele, găinile sau porcii, cu toate că aceleași specii se pot regăsi și la animale de rentă, crescute pentru productivitate. O atenție deosebită se acordă cailor, în clinica din campus existând un sector special dedicat creșterii și tratării cabalinelor, cu rezultate remarcabile de-a lungul timpului. Din anul al IV-lea de facultate, studenții combină toate activitățile de practică cuprinse în programul de studiu.

”Universitatea noastră deține o fermă mixtă la Cojocna, unde există vaci, oi, porci și păsări, ridicată după toți parametrii de calitate existenți la nivel mondial, astfel că în primul an de studiu, bobocii trebuie să facă stagiul de pregătire acolo, pentru a se obișnui cu animalele. Ei trebuie să observe condițiile de creștere, de tratament, să conlucreze cu colegii lor de la Zootehnie sau de la Biotehnologie. De altfel, universitatea este împărțită în două mari categorii: baza de plante și baza de animale. Pe de altă parte, în clinica din campus se realizează intervenții chirurgicale deosebite, la care sunt invitați să participe. Cel puțin la ora actuală, suntem de referință în domeniul intervențiilor chirurgicale în toată regiunea, avem computer tomograf, endoscoape, săli de chirurgie, ecografe de ultimă generație adaptate pentru animale, plus alte aparate necesare în medicina veterinară de urgență. Pot afirma că infrastructura de la Facultatea de Medicină Veterinară se regăsește în puține facultăți din estul Europei”, declară Prof. dr. Nicodim Fiț.

”Și eu mi-aș fi dorit să am asemenea condiții când am fost student…”

Printre facilitățile oferite de USAMV Cluj-Napoca se află și biblioteca din campus, care garantează accesul gratuit la o bază de date internațională, cămine moderne, un restaurant-cantină, iar Facultatea de Medicină Veterinară este cotată ca fiind lider în acest domeniu. Clasamentele internaționale, între care Academic Ranking of Worlds University sau Shanghai Ranking, arată că este prima facultate din țară în domeniul Medicină Veterinară.

”Oferim studenților laboratoare de specialitate moderne în campus, echivalente cu laboratoarele care se regăsesc și în Uniunea Europeană, toate cadrele didactice de la noi sunt specializate în străinătate, avem centre de rezidențiat unice în țară și în estul Europei. La acestea se adaugă și centrele de pregătire postuniversitară existente, destinate specializării continue, în special pentru a ține pasul cu toate noutățile din domeniu. În total, avem peste 500 de studenți la liniile de studiu într-o limbă străină, iar acest lucru ne obligă să facem totul, să fim pregătiți, să ținem pasul cu ultimele noutăți. Nu în ultimul rând, studenții noștri obțin la finalul celor șase ani o diplomă care este recunoscută și echivalată cu orice altă diplomă din spațiul UE”, conchide decanul FMV.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Admitere 2021 la Facultatea de Medicină Veterinară: https://fmv.usamvcluj/ro/


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

UBBMed – PREVENȚIA cancerului de sân în comunitatea UBB Cluj-Napoca

Publicat

Centrul de Cercetare Avansată și Abordare Comprehensivă a Cancerului, co-fondat de Institutul Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prin…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

AMENZI de aproape 2,4 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu în Cluj pe 2023

Publicat

Pentru că poluarea olfactivă la Cluj a reapărut pe tapet zilele acestea, Cluj24 a solicitat Gărzii de Mediu o situație a sancțiunilor aplicate în anul trecut la nivelul județului și care au fost principalele fapte pentru…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe