Cluj
Admitere la USAMV Cluj Napoca. Decan: Așteptăm la Facultatea de Medicină Veterinară candidați buni, oameni care iubesc animalele

Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Medicină Veterinară
„Oameni care iubesc animale, aceasta este prima cerință a domeniului”, ne spune decanul Facultății de Medicină Veterinară (FMV) din cadrul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Nicodim Fiț, care anunță și că pentru anul universitar următor sunt pregătiți să primească în anul I peste 250 de studenți.
Anul trecut, concurența a fost mare, cinci candidați pe un loc, iar admiterea s-a făcut doar pe baza notei obținute la Bacalaureat. Anul acesta însă este programat, în luna iulie, un examen tip grilă pentru verificarea cunoștințelor, care va conta în procent de 40 la sută pentru media de admitere.
”Această examinare ne permite să triem mai bine candidații, iar cei interesați pot afla mai multe detalii de pe site-ul nostru. Cunoștințele necesare se află în două manuale de liceu, este vorba despre Biologie, clasa a XI-a, și Chimie, clasa a X-a. Considerăm că acest test este o motivație în plus pentru tinerii care doresc să învețe și să aibă o bază de cunoștințe, bază de la care noi putem să începem educația în primul an. Am observat că dacă nu există o selecție, studenții se gândesc să renunțe mai ușor la facultate. La noi nu s-a întâmplat acest lucru, ne putem considera norocoși, însă avem candidați buni, cu medii destul de mari la Bacalaureat”, explică Prof. dr. Nicodim Fiț, decanul facultății.
Medic veterinar – o carieră ca o vocație!
Reprezentații Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca spun că acest domeniu oferă foarte multe oportunități de dezvoltare ulterioară în carieră. După cei șase ani de studiu, absovenții pot să aleagă să devină antreprenor, dar și angajat în numeroase domenii, cum ar fi: medic veterinar într-un cabinet sau clinică, într-un laborator sau farmacie, să lucreze într-o rețea de distribuție medicamente, atât veterinară, cât și umană, în depozite specifice, domenii care țin de controlul alimentelor, la ferme de animale, fabrici de producție din industria alimentară, instituții pentru protecția animalelor, în educație sau cercetare.
”Specializarea este conferită tuturor studenților, astfel încât un absolvent de Medicină Veterinară poate profesa încă din prima zi după absolvire. Ulterior, la fel ca la medicina umană, există variante de rezidențiat, doctorat sau internship la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Oferta de admitere a Facultății de Medicină Veterinară are prevăzute locuri la linii de studiu în limbile română, franceză și engleză. 138 de locuri bugetate la română, alte 15 la taxă, 45 de locuri la limba engleză și 60 la franceză”, detaliază Prof. dr. Nicodim Fiț.
Deși anul universitar care se încheie în luna iulie a fost unul greu, decanul FMV adaugă că toată energia a fost canalizată astfel încât calitatea învățământului să rămână la standardele impuse. Prin măsurile luate imediat după declararea stării de urgență au reușit, față de alte domenii sau facultăți de profil din țară, să desfășoare mare parte din activitate onsite.
”Medicina veterinară nu se poate face online, doar anumite activități teoretice, partea practică presupune o manoperă, o interacțiune cu pacientul, altfel, oricât se simulează în fața unui calculator, nu este realitatea, iar abilitățile dobândite nu sunt la fel. Noi am implementat măsuri de protecție, am lucrat în grupuri mici, am modificat orarul, astfel că toată lumea a fost în siguranță. A fost un efort, a trebuit să intrăm în spațiile de învățământ altfel decât pană atunci, dar am reușit să realizăm tot ce ne-am propus”.
În aceeași perioadă, activitățile din clinica aflată în campusul universității au continuat non-stop, cu studenți voluntari care s-au organizat astfel încât să acorde la nevoie îngrijirile necesare animalelor de companie, și nu numai.
Care sunt facilitățile pentru studenții USAMV?
”Studenții noștri pot face practica atât în unitățile proprii, cât și în cele ale colaboratorilor noștri. Avem în campus o clinică destinată în principal intervențiilor de urgență și tratamentelor mai deosebite și un spital pentru tratamentul animalelor de companie. Avem program non-stop, studenții se rulează în gărzi, echivalente spitalelor de la medicina umană. De asemenea, studenții pot face practică la abatoare, în unități de producție și prelucrare a alimentelor, unități de desfacere, laboratoare, farmacii veterinare, cabinete, clinici de stat sau private, unități cu care facultatea noastră are contracte de colaborare, astfel încât studenții să fie cât mai aproape de activitatea pentru care se pregătesc”, spune decanul facultății.
Tinerii se specializează în toate direcțiile, așa că există module destinate animalelor de companie, câini și pisici în mare parte, dar și pentru animale noi de companie, cum ar fi reptilele, insectele, găinile sau porcii, cu toate că aceleași specii se pot regăsi și la animale de rentă, crescute pentru productivitate. O atenție deosebită se acordă cailor, în clinica din campus existând un sector special dedicat creșterii și tratării cabalinelor, cu rezultate remarcabile de-a lungul timpului. Din anul al IV-lea de facultate, studenții combină toate activitățile de practică cuprinse în programul de studiu.
”Universitatea noastră deține o fermă mixtă la Cojocna, unde există vaci, oi, porci și păsări, ridicată după toți parametrii de calitate existenți la nivel mondial, astfel că în primul an de studiu, bobocii trebuie să facă stagiul de pregătire acolo, pentru a se obișnui cu animalele. Ei trebuie să observe condițiile de creștere, de tratament, să conlucreze cu colegii lor de la Zootehnie sau de la Biotehnologie. De altfel, universitatea este împărțită în două mari categorii: baza de plante și baza de animale. Pe de altă parte, în clinica din campus se realizează intervenții chirurgicale deosebite, la care sunt invitați să participe. Cel puțin la ora actuală, suntem de referință în domeniul intervențiilor chirurgicale în toată regiunea, avem computer tomograf, endoscoape, săli de chirurgie, ecografe de ultimă generație adaptate pentru animale, plus alte aparate necesare în medicina veterinară de urgență. Pot afirma că infrastructura de la Facultatea de Medicină Veterinară se regăsește în puține facultăți din estul Europei”, declară Prof. dr. Nicodim Fiț.
”Și eu mi-aș fi dorit să am asemenea condiții când am fost student…”
Printre facilitățile oferite de USAMV Cluj-Napoca se află și biblioteca din campus, care garantează accesul gratuit la o bază de date internațională, cămine moderne, un restaurant-cantină, iar Facultatea de Medicină Veterinară este cotată ca fiind lider în acest domeniu. Clasamentele internaționale, între care Academic Ranking of Worlds University sau Shanghai Ranking, arată că este prima facultate din țară în domeniul Medicină Veterinară.
”Oferim studenților laboratoare de specialitate moderne în campus, echivalente cu laboratoarele care se regăsesc și în Uniunea Europeană, toate cadrele didactice de la noi sunt specializate în străinătate, avem centre de rezidențiat unice în țară și în estul Europei. La acestea se adaugă și centrele de pregătire postuniversitară existente, destinate specializării continue, în special pentru a ține pasul cu toate noutățile din domeniu. În total, avem peste 500 de studenți la liniile de studiu într-o limbă străină, iar acest lucru ne obligă să facem totul, să fim pregătiți, să ținem pasul cu ultimele noutăți. Nu în ultimul rând, studenții noștri obțin la finalul celor șase ani o diplomă care este recunoscută și echivalată cu orice altă diplomă din spațiul UE”, conchide decanul FMV.
Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/
Admitere 2021 la Facultatea de Medicină Veterinară: https://fmv.usamvcluj/ro/
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
UPDATE: Avertizare meteo: Zone din județele Alba, Mureș și Cluj, sub cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni după-amiază o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din două județe.
Potrivit ANM, se vor semnala averse care vor acumula local peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni.
Avertizarea este valabilă până la 18:00.
Zone vizate
Județul Alba: Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Hopârta, Rădești;
Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Adămuș, Mica, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Suplac, Ogra, Cuci, Cucerdea, Bogata, Ațintiș, Bichiș.
UPDATE: De asemenea, până la ora 18.00, meteorologii au emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județul Cluj.
Se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula peste 15…20 l/mp, intensificări ale vântului.
Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Ploscoș

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni la amiază o avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru județul Cluj.
Avertizarea este valabilă luni, 5 iunie 2023, până la ora 15:30.
Potrivit meteorologilor, în Băișoara din județul Cluj se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.
A fost transmis mesaj RO-ALERT.
Cluj
Doi hoți de lemne, opriți cu focuri de armă, într-o localitate din Cluj. Unul dintre ei a fost împușcat în picior

Un incident s-a produs duminică la amiază în județul Cluj. Polițiștii au intervenit cu focuri de armă pentru a opri doi hoți de lemne. Unul dintre ei a ajuns la spital, după ce a fost împușcat în picior de un polițist.
Potrivit IPJ Cluj, la data de 4 iunie 2023, în jurul orei 15.30, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați printr-un apel la SNUAU 112, cu privire la sustragerea de material lemnos de pe raza comunei Săcuieu.
Polițiștii deplasați la eveniment au depistat, pe drumul comunal din localitate, un atelaj cu tracțiune animală cu care se transporta material lemnos, aparent tăiat recent, în privința căruia exista suspiciunea că ar fi fost sustras.
Pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale, persoanele care se aflau în atelajul hipo au fost conduse înspre sediul unității silvice din localitate.
În acest context, cele două persoane ar fi devenit recalcitrante, nu s-ar fi supus indicațiilor polițiștilor, încercând să sustragă armamentul și i-ar fi agresat fizic pe aceștia, împrejurări care au impus folosirea armamentului din dotare.
Astfel, s-a efectuat uz de armă, prin focuri de avertisment în plan vertical, iar ulterior înspre unul dintre cei în cauză, rezultând rănirea acestuia în zona membrului inferior. Politiștii i-au oferit acestuia primul ajutor, iar ulterior a fost preluat de echipajul medical, în prezent aflându-se internat într-o unitate medicală, conștient, starea lui fiind stabilă.
Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj. De asemenea, se continuă cercetările și pentru comiterea infracțiunii de distrugere, întrucât autospeciala de poliție a fost deteriorată de către una dintre persoanele prezente.
Cluj
Accident grav cu o victimă încarcerată, pe o șosea din Cluj. A fost solicitat elicopterul SMURD

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, vineri după-amiază în județul Cluj. La fața locului a intervenit și elicopterul SMURD.
Potrivit ISU Cluj, pompierii de la Detașamentul Dej au intervenit la un accident rutier petrecut între localitățile Livada și Băița.
UPDATE ora 17.15: A aterizat la fața locului și elicopterul SMURD. Victima este un bărbat de aproximativ 70 de ani, inconștient.
UPDATE ora 17.00: Victima a fost extrasă și predată echipajului de la ambulanță. Potrivit ultimelor date, este inconștientă.
Știrea inițială
Din primele informații, în accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism.
Salvatorii lucrează pentru descarcerarea unei victime, conștiente.
La fața locului acționează două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ.
În sprijin a fost trimis și elicopterul SMURD de la Jibou.
Stire in actualizare