Connect with us

Cluj

ADMITERE UBB/ Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, singura universitate din lume cu patru facultăți de teologie

Publicat


Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca îmbină un model tradițional și o structură inovatoare, fiind din punct de vedere confesional singura universitate din lume cu patru facultăți de teologie creștină (ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică și protestantă), la care se adaugă studiile evreiești. 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către episcopul Nicolae Ivan (1921-1936).

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj reînființat în 1990 a fost integrat în Universitatea „Babeş-Bolyai” primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca. 

Astăzi, Facultatea oferă patru specializări la nivel licență:

Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră;

6 specializări la nivel master: Doctrină şi hermeneutică, Pastoraţie şi duhovnicie, Ortodoxie românească şi viaţă liturgică, Artă Sacră, Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere pastorală şi asistenţă psiho-socială;

10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu noțiuni de paleografie, Misiologie și ecumenism, Istorie bisericească universală, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Morală creștină, Teologie Pastorală. 

Facultatea de Teologie a UBB Cluj este dotată cu laboratoare pentru artă sacră, patrimoniu informatic, aulă în care se pot ține conferințe, spectacole sau proiecții de cinema, capelă, atelier de vitralii (este singura instituție din țară care oferă specializarea Vitralii), săli de fitness și o cafenea culturală. 

Pregătim specialiști în pedagogie muzicală și teologie reformată didactică! Alege UBB!

Facultatea de Teologie Reformată și Muzică a fost înființată în 1993 în cadrul Universității   Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Facultatea oferă două specializări la nivel licență: Teologie reformată didactică, respectiv Pedagogie muzicală.

Aceste studii pot fi ulterior aprofundate la nivel de master, studenții având posibilitatea de a se înscrie la studii doctorale în cadrul școlii doctorale Ecumene.

Programul de pedagogie muzicală oferă, de asemenea, o oportunitate de a învăța instrumente, printre altele, orgă, pian, flaut, vioară, clarinet și canto.  

Absolvenții programului de Teologie reformată didactică au oportunitatea de a-și face o carieră ca profesori de religie reformată (în clasele 1–12.), lucrător sau ofițer bisericesc, precum și referent sau coordonator de programe culturale.

Studenții care învață Pedagogie muzicală, pot deveni profesori de muzică (în clasele 1–12.), artist în coruri, dirijori, cantori, organiști (după ce trec examenul de cantor), informaticieni muzicali, editori de partituri, traducători muzicali (cu cunoștințe de limbi străine), sau se pot așeza în alte profesii legate de muzică (ex. cântăreți, producători și reparatori de instrumente etc.). 

 La UBB, limbile, confesiunile, tradițiile și culturile diferitelor națiuni și etnii fac parte din patrimoniul umanității

Facultatea de Teologie Romano-Catolică are ca obiectiv principal formarea inteligenței catolice, continuând o tradiție de secole în Transilvania. De asemenea, facultatea își propune să transmită adevărate valori.

Formarea pune accent pe educația culturală a studenților. În societatea contemporană, un bun jurnalist, psiholog, etnograf sau istoric este aproape de neconceput fără cunoștințe teologice.

Sub egida acestora, facultatea are două departamente: Departamentul de Teologie Romano-Catolică Didactică în Cluj-Napoca și Departamentul de Teologie Romano-Catolică Pastorală în Alba Iulia. 

Diploma de licență obținută la Teologia Romano-Catolică Didactică din Cluj-Napoca asigură dreptul de a fi profesori de educație religioasă școlară, de a se angaja în instituții sociale de stat și bisericești.

În orice instituție bisericească, o diplomă de la această facultate este un avantaj. Conform legislației române, studenții pot participa gratuit la un singur program de licență în cadrul aceleiași universități, dar Facultatea de Teologie Romano-Catolică plătește taxa de școlarizare pentru a doua specializare.

Până în prezent, studenții au ales, au studiat și au finalizat cu succes studii de psihologie, jurnalism, limbi, istorie, drept, economie etc. 

Departamentul din Alba Iulia îi așteaptă pe cei care simt o vocație preotească și, prin urmare, pe lângă studierea teologiei la nivel universitar, ar dori să se pregătească pentru această carieră la Seminarium Incarnatae Sapientiae din Alba Iulia. 

Studenții care se pregătesc pentru serviciul pastoral, au oportunitatea de a-și aprofunda cunoștințele teologice la studii masterale. 

 Tradiție și inovație din punct de vedere confesional. Înscrie-te! 

 Facultatea de Teologie Greco-Catolică dobândește în anul universitar 1992 -1993 structură proprie (conducere, secretariat, administrație, bază materială etc.) devenind una dintre cele 21 de facultăţi ale Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și dezvoltă specializări precum Teologie litere, Teologie didactică sau Teologie pastorală.

Facultatea funcționează ca o structură universitară cu trei departamente: Cluj, Oradea și Blaj. 

La nivel licență oferta educațională a facultății cuprinde următoarele specializări:

Teologie greco-catolică pastorală (Cluj) Teologie greco-catolică asistență-socială (Cluj) Teologie greco-catolică didactică (Cluj) Teologie greco-catolică pastorală (la Blaj) Teologie greco-catolică pastorală (la Oradea).

La nivel master, Teologie biblică (Cluj) Teologie pastorală în comunităţile ecleziale (Blaj) Fundamente ale identităţii europene (Oradea). 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Publicat

Menținerea unui nivel mai redus al aversiunii față de risc, în condițiile existenței unui status quo în conflictul dintre Israel și Iran, a permis aprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

ANALIZĂ. Radu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

Publicat

Zeci de elevi liceeni au participat la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” organizat la Cluj-Napoca. „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este programul inițiat în 2023 de Asociația Națională a…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe