Connect with us

Cluj

ADMITERE USAMV/ Decan Facultatea de Horticultură: Oferta noastră educațională este ancorată în ceea ce se cere pe piața muncii

Published

on



Cinci domenii principale de studiu, șapte programe de licență, alte 10 de master, o ofertă generoasă și diversificată la admiterea din acest an la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Peisagistica este foarte căutată de tinerii absolvenți de liceu, iar acestui program de studiu i se alătură multe altele, extrem de interesante: Horticultură (cu frecvență și la distanță – ID), Măsurători terestre și cadastru, Ingineria și Managementul afacerilor agricole, Inginerie și management în alimentație publică și agroturism, Inginerie și management în industria turismului și Silvicultură.

În total, sunt 290 de locuri bugetate și 292 cu taxă, la admiterea licență din 2021.

.

”În fiecare an adaptăm planurile de învățământ și fișele disciplinelor, astfel încât activitatea academică să fie îmbunătățită constant, în funcție de standardele naționale sau internaționale, de opinia studenților și de recomandările partenerilor noștri tradiționali din mediul economic. Și în acest an, examenul va consta într-o ierarhizare în funcție de media obținută la bacalaureat, adică o pondere a acesteia de 100%”, explică decanul Facultății de Horticultură, prof. dr. Viorel Mitre.

Pentru masteranzi există programe care abordează toată gama de specializări, destinate studiului aprofundat în domeniul horticol și referitoare la inginerie genetică în ameliorarea plantelor, managementul ecosistemelor forestiere, dezvoltării rurale sau agroturismului.

Masteranzii au la dispoziție 10 programe de studiu acreditate, în limba română, plus unul în limba engleză, care îi ajută pe studenți să aprofundeze cunoștințele dobândite în primii ani de facultate.

Programele din oferta educațională a Facultății de Horticultură, la nivel de master, sunt:

  • Managementul producției horticole în climat controlat;
  • Științe horticole;
  • Proiectarea, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi;
  • Biodiversitate și bioconservare;
  • Inginerie genetică în ameliorarea plantelor;
  • Tehnologia producerii și valorificării vinurilor și a produselor derivate;
  • Managementul ecosistemelor forestiere;
  • Gestionarea durabilă a biodiversității și resurselor forestiere;
  • Sisteme de monitorizare și cadastru;
  • Management în dezvoltare rurală și agroturism, respectiv programul de studiu în limba engleză – Agribusiness.

Locurile disponibile în total pentru masteranzi, la admiterea 2021, sunt 177 bugetate și 170 cu taxă.

Cursuri on line, practică în teren

Anul universitar care se încheie a adus multe provocări atât pentru cei 1.400 de studenți, cât și pentru profesori. Decanul facultății face referiri la provocările prin care au trecut cu toții.

”Suntem într-o situație inedită, în sensul că specializările noastre necesită contactul cu realitatea, cu plantele.

De aceea a trebuit să ne organizăm din mers, partea teoretică, respectiv cursurile, s-au desfășurat online, iar activitățile de lucrări practice, onsite, pentru a reuși să respectăm toate standardele referitoare la protecția impusă de perioada de pandemie.

Am grupat anii de studii, astfel că primele șapte săptămâni au făcut practică studenții din anii I și IV, iar următoarele șapte, cei din anii II și III.

Comasând aceste perioade, studenții au putut să își desfășoare activitatea practică în mediul real, cum știam noi că era normal până la aceasta criză pandemică”, spune Prof. dr. Viorel Mitre.

Tinerii au realizat stagiile de practică prevăzute de programa de învățământ la Stațiunea de Cercetări Horticole (fosta Stațiune Palocsay - n.r.), care aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, precum și la Stațiunea Viticolă ”Apoldia Maior”, în județul Sibiu, pe care instituția a achiziționat-o în 2020.

Este vorba despre o plantație de 65 de hectare, unde studenții își desfășoară activitățile de practică. În plus, studenții își desfășoară practica și la Colecțiile didactice de pomi fructiferi, viță de vie, plante dendrologice, plante floricole și legumicole.

Contracte de colaborare

”Pe lângă toată această bază materială, Facultatea de Horticultură are o serie de contracte de colaborare cu mari unități de producție și cercetare, din care unele aparțin universității. Între acestea aș aminti Stațiunea Didactică de la Jucu, Stațiunea Experimentală Hoia, Fondul de Vânătoare Someșul Cald, Baza Didactică Cojocna, Centrul de Biodiversitate și Bioconservare, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură Cluj, diverse Ocoale silvice, pepiniera din localitatea Mihai Viteazu, Păstrăvăriile Gilău, Parcul Național Apuseni, Parcul Național Munții Rodnei, lanțuri hoteliere, pensiuni, agenții de turism și alte structuri de practică.

La toate acestea, trebuie să adăugăm și posibilitatea de a face practică în străinătate, prin Programul Erasmus, la care studenții doritori pot aplica în decursul anilor de studii”, declară decanul facultății.

Motive atractive pentru un tânăr să aleagă USAMV Cluj-Napoca

Profesorul Viorel Mitre mai spune că toți absolvenții Facultății de Horticultură își pot deschide propria afacere, începând cu a doua zi după finalizarea studiilor, companii mai mari sau mai mici, din care se pot câștiga sume importante.

Până atunci, tinerii se pot bucura de tot cele oferă universitatea: săli de curs, seminarii, laboratoare, cadre didactice foarte bine pregătite, act educațional performant, câmpuri experimentale, la care se adaugă pe de o parte atractivitatea specializărior, iar pe de alta parte adaptarea  acestora la cerințele mediului economic.

Arta frumosului și a binelui

”Specializările sau programele de studii ale facultății noastre sunt undeva la îmbinarea dintre știință și artă. Dacă ne gândim la horticultură, este arta frumosului și a binelui, toate produsele horticole însoțesc viața omului, în tot ce înseamnă frumos.

Peisagistica este arta modelării peisajului care creează din spații comune, unele de excepție, câteodată crâmpeie de rai. Măsurătorile terestre și cadastrul reprezintă arta agriculturii de precizie, iar Silvicultura pe cea a păstrării aurului verde, respectiv a făuririi lui. Arta revitalizării zonei rurale și de agrement o regăsim în programele economice ale facultății”, explică Prof. dr. Viorel Mitre.

Campusul USAMV Cluj-Napoca este comun tuturor facultăților, are o suprafață de circa 23 de hectare, cu 13 amfiteatre, tot atâtea săli de curs, 21 de săli de seminarii și peste 80 de laboratoare de specialitate. În plus, studenții se bucură de condiții de excepție oferite de Institutul de Cercetări Horticole Avansate (ICHAT), cu cea mai performantă aparatură din Transilvania, institut înființat în 2009.

De asemenea, biblioteca din campus este dotată cu două săli mari de lectură, 50 de spații de lucru și o colecție care include peste 175.000 de volume, dvd-uri, cărți, cursuri și reviste, precum și acces gratuit la Internet.

Sală și terenuri sportive

”Studenții noștri au foarte multe oportunități! De exemplu, anul trecut am reușit să cazăm în căminele noastre peste 90 la sută din studenții care au depus cereri.

Există o sală și terenuri pentru activități sportive, o cafenea, un pub, Clubul Agronomia, iar din 2017 avem un cabinet stomatologic și unul de Medicină Generală, deschise în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Îi așteptăm cu drag și dăruire pe toți absolvenții liceelor din țară, interesați de plante și de frumos.

Dacă sunt încântați de o vizită într-un parc sau o gradină, să-și imagineze ce înseamnă ca toată viața profesională să o petreacă într-un astfel de mediu, invidiat de toată lumea!”, este mesajul final al decanului Facultății de Horticultură, Prof. dr. Viorel Mitre.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Facultatea de Horticultură: htpps://horticultura.usamvcluj.ro/

Pagina Facebook a facultății:  htpps://www.facebook.com/horticulturausamvcluj1977

 

 


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Tradiții și obiceiuri în satele clujene: Claca de cules mălaiul

Published

on

Claca este un obicei vechi în satul românesc. Era vorba despre muncă, dar și ospitalitate și joc.

În satele de odinioară, oamenii erau mereu atenți la starea vremii, fiind strâns legați de ritmul naturii în...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

300 de locuri la Școala de Agenți de Poliţie din Cluj-Napoca. Calendarul și probele de concurs

Published

on

A început concursul de admitere la Școala de Agenți de Poliţie „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca, sesiunea octombrie-decembrie 2024.

Înscrierile se pot face până duminică, 6 octombrie.

300 de locuri la...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Aproape un milion de lei alocați la Cluj-Napoca pentru închirierea de spații pentru elevii din școlile care sunt în șantier

Published

on

Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca au alocat, luni, aproape un milion de lei pentru ca elevii din mai multe școli să poată merge la cursuri.

Este vorba de mai multe clase de la mai multe școli care se află în...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Bărbat de 39 de ani din Așchileu, Cluj, reținut pentru conducere fără PERMIS. Era și băut

Published

on

Un bărbat de 39 de ani din Așchileu, jud. Cluj a fost reținut pe 22 septembrie 2024 pentru conducere sub influența alcoolului și fără permis.

„În data de 22 septembrie a.c. polițiștii Secției 7 Poliție...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading
Advertisement