Connect with us

Cluj

ADMITERE USAMV/ Ingineria produselor alimentare, o profesie care privește calitatea și securitatea alimentară a populației

Publicat



USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor

Tinerii absolvenți de liceu au ocazia să devină studenți ai Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca, în urma sesiunilor de admitere 2021. Facultatea menționată scoate la concurs, la nivel de licență, 260 de locuri, din care 105 bugetate și 155 cu taxă, iar la calculul mediei generale de admitere va fi luată în considerare doar media de bacalaureat.

Domeniul Ingineria produselor alimentare include trei programe universitare de studiu distincte, care permit studenților dobândirea de competențe recunoscute la nivel național și internațional, după cum urmează: Controlul și expertiza produselor alimentare (CEPA); Ingineria produselor alimentare (IPA); Tehnologia prelucrării produselor agricole (TPPA), acesta din urmă având și forma de învățământ la distanță (ID).

Aceste programe se desfășoară pe parcursul a patru ani de studiu și sunt proiectate și adaptate permanent la cerințele pieței de forță de muncă, la principiile și normele valabile în domeniul Ingineriei produselor alimentare.

”Este un domeniu dinamic și care necesită permanent adaptarea la cerințele implicite și explicite ale consumatorilor, racordarea legislativă, iar în anumite contexte sociale, așa cum a fost și acest ultim an, normele de siguranță alimentară devin prioritare. Ca particularități, pentru programele de licență, trebuie să precizăm că anul I și II de studiu alcătuiesc un trunchi comun de studiu, pe care noi îl denumim generic Ingineria produselor alimentare. În această perioadă se dobândesc cunoștințele, abilitățile și atitudinile comune pentru acest domeniu, obligatorii pentru înțelegerea deplină a tehnologiilor din industria alimentară”, explică decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, Prof. dr. Elena Mudura.

Master în domeniul Ingineriei produselor alimentare

După licență, studenții își pot continua pregătirea profesională prin programele de master pe care facultatea le are în oferta educațională, respectiv patru programe, în două limbi, română și engleză, fiind vorba despre ”Food quality Management”, exclusiv în limba engleză, Gastronomie, nutriție și dietetică alimentară, în limba română și engleză, completate cu programele de studiu în limba română Sisteme de procesare și controlul calității produselor alimentare, respectiv Siguranța alimentară și protecția consumatorului. La concurs sunt scoase 150 de locuri la nivel de master, din care 74 bugetate și 76 cu taxă.

”Oferta este diversificată și acoperă toate domeniile din Ingineria produselor alimentare, atât din punct de vedere al sistemelor de procesare, al siguranței produselor alimentare, dar și al inovării în domeniul ingineriei produselor alimentare și gastronomiei”, declară Prof. dr. Elena Mudura.

Anul pandemic, o provocare

Anul trecut, în luna aprilie, cadrele didactice și studenții facultății au început să folosească mijloacele didactice on line, iar în toamnă acestea au devenit o stare de fapt. Dacă anul trecut în semestrul doi activitatea s-a desfășurat exclusiv on line, din septembrie a fost demarată, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare, activitatea practică a studenților, respectiv laboratoarele pentru fiecare disciplină. Au fost asigurate măști de protecție pentru studenți, viziere, iar spațiile au fost dotate conform normativelor sanitare, toată activitatea didactică fiind programată în sistem modular.

”La început a fost entuziasm, prezența la cursuri era foarte ridicată, ne era dor unii de alții, a contat foarte mult faptul că ne puteam întâlni. Am înțeles cu toții că interacțiunea umană nu poate fi înlocuită de lumea virtuală, dar și că vom păstra în cotinuare foarte mult din această experiență. În prezent comunicăm foarte ușor, nu mai depindem de faptul că trebuie să fim la un moment dat într-un anumit loc, un lucru important, mai ales pentru activitatea administrativă”, spune decanul facultății.

Conform standardelor de calitate în învățământul universitar, activitatea de practică la USAMV Cluj-Napoca este o componentă importantă a procesului educațional și toți studenții trebuie să urmeze stagiile pentru a dobândi competențele necesare pe piața muncii. La majoritatea interviurilor de angajare, absolvenții sunt întrebați ce anume știu să facă, astfel că, dacă pregătirea teoretică nu este completată de abilități practice, șansele obținerii unei slujbe se reduc drastic.

”Facultatea noastră a investit foarte mult în infrastructura didactică și cea de cercetare, are șase stații pilot de tehnologii alimentare complet funcționale, peste 600 de metri pătrați de infrastructură destinată activității de practică. Aceste facilități sunt autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar, astfel că fiecare student are posibilitatea să experimenteze la nivel de stație pilot, ce însemnă un flux tehnologic, normele de siguranță alimentară care trebuie respectate și implementate, traseul unui produs de la recepția materiei prime și până livrarea produselor alimentare”, detaliază Prof. dr. Elena Mudura.

Stagiul de practică se organizează pentru fiecare an de studiu, în urma activității studenților rezultând produse alimentare destinate comercializării în campus. Printre acestea, de la magazinele proprii ale USAMV Cluj-Napoca (în campus și în Cartierul Gheorghieni) clujenii pot cumpăra multe produse bio din lapte, carne sau produse de panificație. Tot acolo, se vând și alte produse provenite din fermele și stațiunile proprii ale USAMV Cluj-Napoca, cum ar fi ouă, răsaduri de plante sau fructe.

”Noi încurajăm studenții să desfășoare activități de practică și la partenerii noștri, agenți economici. Avem foarte multe firme care activează în domeniul Ingineriei produselor alimentare, începând de la procesare, până la firme de catering sau alte activități comerciale. Aceste parteneriate cred că sunt foarte benefice, fiind de fapt o activitate de tip win-win, noi îi validăm astfel pe studenți, care cunosc nivelul cerut pe piața muncii, iar partenerii noștri rămân conectați la noutățile care apar în acest domeniu”, declară decanul facultății.

”Să ne gândim la rezultate!”

Orice tânăr care alege Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor poate avea o o carieră de succes. Decanul facultății ne confirmă faptul că este o profesie plină de provocări, dar și flexibilă datorită programelor de studii, rezultatul fiind adaptarea tinerilor la piața forței de muncă, atât la nivel național, cât și european.

”Celor care nu s-au decis încă ce doresc să studieze, le transmit să vină la noi, să vadă campusul universității și suntem convinși că vor dori să rămână aici, cel puțin următorii patru ani. Avem cadre didactice bine pregătite și entuziaste, o bază matearială deosebită. Un student USAMV nu este unul oarecare, pentru că experiența trăită la Cluj-Napoca și cunoștințele dobândite aici îi vor folosi toată viața”, conchide decanul facultății, Prof. dr. Elena Mudura.

Înscrierile pentru studiile universitare vor avea loc și în acest an, online și on site, între 12 iulie – 24 septembrie 2021, după următorul calendar: 12 iulie – 6 august 2021, sesiunea I de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 24 septembrie 2021, sesiunea a II-a de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 17 septembrie 2021, sesiune admitere studii doctorale.

Detalii despre Admitere 2021: https://admitere.usamvcluj.ro/

Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor: https://ingineriealimentara.usamvcluj.ro/

Pagina Facebook a facultății: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057553584992

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Publicat

Un bărbat a fost lovit de o mașină, vineri, în Turda, pe str. Victoriei. A intervenit ISU Cluj, care îi acordă primele îngrijiri.

Din informațiile primite, bărbatul ar fi în stare gravă.

ACCIDENT în Turda….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Un căprior s-a întors în sălbăticie cu ajutorul jandarmilor clujeni, după ce a ajuns în curtea unei firme din Mărăști

Publicat

Jandarmii clujeni au eliberat în sălbăticie un căprior găsit în curtea unei societăți comerciale din cartierul Mărăști. Animalul nu a fost rănit.

Prezența căpriorului în curtea unei societăți comerciale…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Creștere uriașă a furturilor de mașini, în 2023, la Cluj. Mai multe accidente pe drumurile din județ, anul trecut

Publicat

În 2023, în județul Cluj a crescut numărul de furturi de mașini, cu aproape o treime, însă s-au înregistrat mai puține furturi din locuințe sau din magazine.

Numărul infracțiunilor sesizate în județul Cluj…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe