Connect with us

Covasna

Alimente expirate, vase ruginite și tencuială căzută de pe pereți la Căminul pentru persoane vârstnice din Sfântu Gheorghe

Publicat


Căminul pentru persoane vârstnice din Sfântu Gheorghe, aflat în subordinea Consiliului local municipal, a fost amendat cu suma de 10.000 de lei de către Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor (CPC) Covasna. În urma unui control efectuat recent, inspectorii ANPC au identificat o serie de nereguli.

Potrivit conducerii CPC Covasna, printre altele, inspectorii au găsit vase şi ustensile de bucătărie degradate, precum şi produse alimentare expirate.

UPDATE: Alimente expirate, vase ruginite și tencuială căzută de pe pereți la Căminul pentru persoane vârstnice din Sfântu Gheorghe. Precizările Primăriei

Oficiul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor a aplicat recent o amendă de 10.000 de lei Căminului de bătrâni „Zathureczky Berta”, aflat sub autoritatea Direcției de Asistenţă Socială Sfântu Gheorghe, iar problemele semnalate au fost rezolvate în timpul controlului. Primăria oraşului a luat poziție cu privire la acest subiect.

Instituția a fost amendată pentru margarină, frunze de dafin şi mărar uscat care erau expirate, vase emailate şi linguri de lemn uzate, dar și teste medicale și insulină depozitate  în frigider într-un sertar separat, închis, departe de alimente. În cazul meniului săptămânal, substanțele alergenice și produsele congelate utilizate nu au fost indicate lângă meniurile zilnice, așa cum cere OPC.

În ceea ce privește cele două încăperi în care au fost semnalate probleme, tencuiala nu era căzută din tavan, așa cum s-a menţionat în mod eronat pe rețelele de socializare, dar pereții erau uzi din cauza unei țevi sparte, probleme care au fost rezolvate în timpul controlului. Precizăm că motivele sancțiunii nu afectează activitățile din instituție, iar personalul va continua să se asigure că rezidenții se simt confortabil, în siguranță și ca acasă.

Rezidenții căminului vor avea în continuare tot ceea ce au nevoie, deoarece Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va continua să asigure toate cele necesare, așa cum a făcut-o dintotdeauna, pentru instituția aflată sub jurisdicția sa.

Directoarea Căminului, Klárik Mária, a declarat că amploarea pedepsei a fost excesivă în comparație cu amploarea problemelor, subliniind că „dacă lucrurile nu sunt în regulă aici, nu sunt în regulă nicăieri în țară” și a subliniat percepția pozitivă a rezidenților căminului asupra serviciilor oferite de instituție.

Mai mult, conducerea Căminului invită jurnaliştii să facă un tur al instituției, prezentând serviciile oferite.

Știrea inițială

„Complexul ‘Zathureczy Berta’, cu profil îngrijirea persoanelor vârstnice, aparţinând Consiliului local al municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost sancţionat contravenţional cu suma de 10.000 lei şi un avertisment pentru produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşite (margarină, foi dafin, mărar).

În bucătărie s-au găsit vase şi ustensile de bucătărie degradate (ibric cu emailul sărit, răzătoare ruginită şi ruptă, linguri de lemn, cuţite cu mânere rupte, frigidere cu chedere rupte).

În frigiderul pentru lactate, pe lângă alimente, se aflau medicamente şi dispozitive medicale (insulină, teste COVID)”, a precizat şeful CPC Covasna, Mircea Diacon, pe pagina de Facebook Protecţia Consumatorilor Covasna.

Echipa de control a constatat, de asemenea, că tencuiala era căzută în mai multe camere şi băi, iar în meniu nu erau specificaţi alergenii şi substanţele intolerante.

„În spaţiile de cazare, camera 23, baia cu tencuiala de pe plafon căzută datorită infiltraţiilor de apă, în camera 26, tencuială desprinsă de pe perete şi în baie datorită infiltraţiilor de apă.

În lista de meniu afişată nu se specificau pentru fiecare meniu în parte alergenii /substanţele intolerante şi nici produsele decongelate folosite, iar pe site-ul instituţiei lipsea link cu adresa oficială a ANPC şi Soluţionarea Alternativa a Litigiilor.

Toate aspectele constatate şi descrise atât la blocul alimentar, cât şi la spaţiile de cazare afectează sănătatea, securitatea şi interesele economice ale consumatorilor”, menţionează sursa citată.

Şeful CPC a precizat că deficienţele constatate au fost remediate, prin urmare nu s-a luat măsura complementară de suspendare temporară a activităţii.

Agerpres

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Prima colectare de sticlă din acest an în Sfântu Gheorghe. LOCAȚII

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

În zilele de vineri și sâmbătă va avea loc în municipiul Sfântu Gheorghe prima colectare de sticlă din anul 2023.

Potrivit Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, vineri şi sâmbătă, 31 martie și 1 aprilie, TEGA RT – SA organizează prima colectare de sticlă din acest an în Sfântu Gheorghe.

Vineri, între orele 12-19 și sâmbătă, între orele 10-19, locuitorii pot schimba 5 kg de sticle pentru o bere de 0,5 litri sau o apă minerală de 1 litru.

Locații

  • Parcarea de lângă Sala Sporturilor „Szabó Kati” (strada Stadionului)
  • Lângă Penny Market
  • Vechea fabrică de pâine de pe strada Kós Károly
  • Vizavi de stația de autobuz din strada Gării
  • Piața Calvin, parcare
  • Depozitul de deșeuri din strada Energiei nr. 2.

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Citește mai departe

Covasna

Broşură online de promovare a municipiului Târgu Secuiesc ca staţiune turistică de interes local

Publicat

sursa foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Municipiul Târgu Secuiesc

Autorităţile locale din Târgu Secuiesc au lansat o broşură online pentru promovarea localităţii ca staţiune turistică de interes local.

Viceprimarul localităţii, dr. Szilveszter Szabolcs, a declarat pentru AGERPRES că aceasta poate fi accesată în limbile română, maghiară şi engleză pe site-ul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Târgu Secuiesc, https://www.kezditour.info, şi cuprinde, printre altele, informaţii despre istoria şi particularităţile oraşului, atracţiile turistice şi posibilităţile de petrecere a timpului liber.

Printre acestea din urmă se numără Muzeul breslelor, centrele de echitaţie, plimbările cu balonul cu aer cald, pista de karting, precum şi unul dintre cele mai vechi ateliere de turtă dulce din zonă.

Municipiul Târgu Secuiesc a primit la finele anului trecut statutul de staţiune de interes local, printr-o hotărâre de Guvern, alături de alte 34 de localităţi din ţară, printre care şi două din judeţul Covasna: Bicfalău şi Barcani.

Autorităţile locale sunt de părere că acest statut va genera un aflux mai mare de turişti şi va contribui la atragerea mai multor investitori în această zonă.

Târgu Secuiesc, aflat pe drumul ce leagă Moldova de Ardeal, este supranumit şi „oraşul breslelor”, pentru că, pe vremuri, era unul dintre cele mai importante centre meşteşugăreşti din regiune.

Broşură online de promovare a municipiului Târgu Secuiesc ca staţiune turistică de interes local.  De ce este unic în România municipiul Târgu Secuiesc

În oraş existau 11 bresle, primele apărute la sfârşitul secolului al XVI-lea, printre acestea numărându-se tăbăcarii, cizmarii, cojocarii, fierarii, croitorii, turtarii, măcelarii, pălărierii şi tâmplarii.

Lucruri pe care ei le-au folosit cândva sunt expuse astăzi la Muzeul breslelor din localitate.

În anul 1834 un incendiu puternic a distrus aproape trei sferturi din oraş, dar acesta a renăscut, locul căsuţelor din lemn ale meşteşugarilor fiind luat treptat de casele din piatră, etajate, ale negustorilor, cu balcoane elegante din fier forjat, care pot fi văzute şi astăzi pe cele patru laturi ale pieţei centrale.

Printre cele mai frumoase clădiri se numără fosta Casă de Economii, ce găzduieşte astăzi sediul Primăriei, dar şi Casa de Cultură, aflată în imediata vecinătate, fostă cafenea şi hotel, care are o sală de spectacole ce păstrează intacte stilul şi farmecul de acum o sută de ani.

Municipiul Târgu Secuiesc este unic în România prin faptul că din centrul acestuia pornesc, asemenea razelor soarelui, peste 70 de străduţe înfundate, denumite curţi, ce nu poartă nici astăzi un nume, fiind doar numerotate, iar fiecare dintre ele aparţinea pe vremuri câte unui meseriaş. Agerpres

Citește mai departe

Covasna

FOTO: Un bloc ANL cu 15 apartamente a fost finalizat în Târgu Secuiesc. Investiție de 1,3 milioane de euro

Publicat

sursa foto: Facebook / Dr. Szilveszter Szabolcs

Un bloc cu 15 apartamente construit prin Agenţia Naţională de Locuinţe în municipiul Târgu Secuiesc a fost finalizat. Acesta rmează să fie predat beneficiarilor până la finalul verii, a declarat, luni, viceprimarul localităţii, dr Szilveszter Szabolcs.

Acesta a precizat că lucrările au durat aproape un an şi jumătate, iar investiţia s-a cifrat la 1,3 milioane de euro.

„Primăria s-a ocupat de amenajarea spaţiilor verzi, parcare şi racordarea la utilităţi. Blocul se află în apropierea Penny Market şi, cel mai probabil, locatarii se vor putea muta în luna august.

Noi am finalizat recepţia, iar în paralel primim dosarele din partea celor care vor să primească o locuinţă ANL”, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului.

Dr Szilveszter Szabolcs a menţionat că pe lista de aşteptare sunt înscrişi circa 30 de solicitanţi, iar aceasta este în continuare deschisă.

Apartamentele ANL din Târgu Secuiesc au câte două camere fiecare, iar pentru acestea pot depune cereri tinerii până în 35 de ani care nu au avut şi nu au în proprietate o altă locuinţă. Solicitanţii vor fi departajaţi pe baza unei grile, fiind acordate puncte suplimentare tinerilor căsătoriţi care au copii şi studii superioare.

Informaţii complete privind actele necesare pentru întocmirea dosarelor, precum şi criteriile pe baza cărora va fi calculat punctajul pot fi găsite pe pagina de internet a Primăriei.

Autorităţile locale din Târgu Secuiesc au mai anunţat că luna aceasta au început lucrările de construcţie a unei creşe pentru 40 de copii, investiţia fiind finanţată prin Programul naţional de construire de creşe „Sfânta Ana”.

„Contractul a fost semnat în ianuarie a.c, iar în august sau cel târziu în septembrie va fi terminată, deci se va construi, într-adevăr, într-un timp record. Vrem ca la începutul noului an şcolar, în septembrie, să intre în circuit. Investiţia este de 2,5 milioane de euro”, a mai adăugat viceprimarul Szilveszter Szabolcs. Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Accident cu trei autovehicule pe DN 11, în județul Covasna. Trafic blocat

Publicat

Traficul rutier este blocat, joi la amiază, pe DN 11, în județul Covasna, după un accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din  cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe DN 11 Brașov-Târgu Secuiesc, în apropierea localității Chichiș, județul Covasna, s-a produs un accident.

În eveniment  au fost implicate trei autovehicule, soldat doar cu pagube materiale.

Traficul rutier este oprit, pentru aproximativ 30 de minute, pe ambele sensuri de deplasare pentru a permite efectuarea cercetării la fața locului.

 

Citește mai departe