Connect with us

Eveniment

Andreea Paul, despre bugetul pe 2021: E un buget de funcţionare, nu de dezvoltare, iar din el lipseşte în totalitate perspectiva umană

Publicat



Bugetul pentru anul curent este unul de funcţionare şi nu de dezvoltare, iar din el lipseşte în totalitate perspectiva umană, a declarat, marţi, preşedintele Iniţiativei pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul, într-o dezbatere despre buget.

„În acest buget doar de funcţionare lipseşte în totalitate perspectiva umană. Toţi parametrii macroeconomici pe care noi ne construim bugetul acestei fabrici numită România poate să cunoască regrese extraordinare, dacă nu vom ataca cea mai mare problemă pe care noi o avem: noi trăim astăzi cea mai puternică criză umană, şi ea se reflectă în industrie, se reflectă în educaţie, se reflectă în administraţia publică, în toate sferele vieţii de zi cu zi. Bugetul României ar fi trebuit să fie un buget de dezvoltare. De ce nu am avut o dezbatere publică foarte serioasă despre programul naţional de reforme şi investiţii? Pentru că de aici aş fi vrut să plece cu adevărat croirea unui buget al României educate, un buget al dezvoltării. Aşa, noi nu avem niciun buget al proiectului de ţară numită ‘România educată’, niciun buget verde, niciun buget al digitalizării, niciun buget al transformării economiei noastre spre una bazată pe cunoaştere”, a afirmat Andreea Paul.

Preşedintele INACO a apreciat că România are de gestionat în prezent falimentul sistemelor de educaţie şi sanitar.

„De ce ating acest aspect al crizei umane? Pentru că noi, astăzi, suntem martorii roadelor a ceea ce n-am făcut în trecut. Şi parcă nu mi-aş dori să fiu parte a generaţiei de economişti care asistă la încă un val de inactivitate şi să culegem peste 10-20-30 de ani acelaşi rezultat. Noi, astăzi, avem de gestionat un adevărat faliment al şcolii şi al sistemului sanitar deopotrivă. De ce din parametrii macroeconomici lipsesc date umane ce ţin de calitatea vieţii, cum ar fi de pildă 1 milion de elevi fără bacalaureat sau 1 din 4 tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani absolvenţi de diferite studii care sunt neangajaţi? Sau de ce unul din patru copii cu vârsta între 7 şi 9 ani sunt obezi şi supraponderali? Adică de ce nu ne adresăm cauzelor? Pentru că aşa se justifică încărcarea cu cheltuieli, cu risipă, cu ineficienţă în alocările bugetare, în domeniile acestea două-cheie. Am o estimare foarte serioasă: până în 2030 un număr de 500.000 de copii între 5 şi 19 ani vor suferi de obezitate, în absenţa unor intervenţii”, a precizat Andreea Paul.

În opinia ei, problemele grave de competitivitate ale României sunt provocate de criza umană şi nu de infrastructură sau administraţie publică.

„Putem lua exemple similare pe mediu sau pe oricare domeniu al competitivităţii economice unde povara trage foarte tare toţi indicatorii de productivitate în jos. În toate rapoartele globale de competitivitate noi, astăzi, stăm mult mai rău la indicatorii ce ţin de criza umană decât în zona administraţiei publice sau a infrastructurii precare cu care ne-am obişnuit deja să ‘ne lăudăm’. Aşa se face că astăzi noi am ajuns să fim pe primul loc în Europa la abandon şcolar şi pe ultimele locuri la testele PISA, să avem cele mai mici rate de angajabilitate a tinerilor absolvenţi din Europa, să avem românii cu cea mai puţină activitate fizică din rândul adulţilor. Sunt lucruri elementare, dar aceasta este cauza problemei, şi anume calitatea vieţii oamenilor”, a menţionat ea. AGERPRES/(A – autor: George Coman, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

 

Citeşte şi:

 

* Dan Barna: Propunerea de buget este una închegată; oamenii înţeleg că nu putem să cheltuim ce nu avem

 

* Ionuţ Dumitru, despre buget: Se pleacă de la ideea că în următorii 4 ani anvelopa salariilor bugetarilor rămâne îngheţată

 

* VIDEO Orban: Decizia majorităţii parlamentare este de a susţine bugetul în forma adoptată de Guvern

 

* Conducerea Parlamentului a stabilit calendarul pentru dezbaterea bugetului; 2 martie – vot în plen

 

* Senat: Plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021, aprobate

 

* Preşedintele Senatului: Bugetul pe 2021 a ajuns la Parlament

 

* Proiectul legii bugetului de stat pe 2021 a fost transmis Parlamentului

 

* Guvernul a aprobat forma finală a proiectului Legii bugetului de stat pentru 2021, cu avizul Consiliului Legislativ

 

* MApN: Bugetul propus este 2,04% din PIB; investiţii în infrastructură – 800 de milioane de lei

 

* VIDEO Cameră – Miklos Zoltan (UDMR): Bugetul pe 2021 este unul cu totul deosebit, întrucât este post-criză

 

* VIDEO Cameră – Cîţu, către PSD: Avem un buget echilibrat, credibil, care forţează reforma şi de asta vă e frică

 

* Grindeanu: Vom depune amendamente la buget pentru a le plăti minerilor drepturile restante

 

* Cîţu, despre amendamentele depuse la buget: PSD vrea să ne scoată din UE

 

* Sorin Grindeanu anunţă că PSD va depune mii de amendamente la legea bugetului

 

* Lucian Bode: Bugetul pe 2021, orientat spre dezvoltare durabilă şi stimularea investiţiilor

 

* Ministrul Muncii: Am adoptat un buget responsabil şi sustenabil, în contextul unei crize sanitare şi economice fără precedent

 

* Ministerul Educaţiei: Creştere de finanţare a domeniului învăţământ în 2021, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei

 

* VIDEO Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2021 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Georgiana Teodorescu (AUR): Viziunea prezidențiabilei Elena Lasconi cu privire la românii din diaspora: sunt TRĂDĂTORI

Publicat

“Timp de aproape opt ani, USR i-a păcălit pe românii din diaspora că le apără interesele, că sunt preocupați de problemele cu care se confruntă. Abia acum își dau arama pe față, odată cu candidatura Elenei Lasconi….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Pensionarii vor putea obține GRATUIT adeverințele de muncă de la firmele de arhivare. Documentele sunt necesare la recalculare

Publicat

O parte dintre pensionari vor putea să obţină gratuit adeverinţele de muncă de la firmele de arhivare, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în Parlament.

În prezent obținerea actelor care atestă anii lucrați la diverse firme îi costă acum chiar și mii de lei pe pensionari, mai ales că acestea sunt necesare pentru a doua recalculare.

Potrivit profit.ro pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei vor putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plății și Inspecție Socială,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Șofer clujean de 49 de ani, REȚINUT pentru că a condus BĂUT și a provocat un accident

Publicat

Un șofer clujean de 49 de ani a fost reținut de polițiști pentru că a condus băut și a provocat un accident. Marți, nu a acordat prioritate unui autobuz într-un giratoriu și a intrat în el.

„În data de 17…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Accident GRAV la Cărpiniș. O persoană a rămas încarcerată după ce un autoturism a intrat într-un cap de pod

Publicat

Accident GRAV la Cărpiniș, produs miercuri seară. Reprezentanții ISU Alba au transmis că, din primele informații, o persoană ar fi rămas încarcerată. 

UPDATE: După ce au ajuns la fața locului, pompierii au constatat că este vorba despre un autoturism care a intrat într-un cap de pod.

În mașină se află o persoană încarcerată, conștientă (primele informații precizau că ar fi vorba despre o persoană inconștientă).

”Sectia de pompieri Câmpeni intrervine pentru acordarea primului ajutor medical…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate