Connect with us

Eveniment

ANRE: Este ilegal să obligăm furnizorii să livreze energie la cel mai mic preţ; ar fi o nouă OUG 114

Published

on



Obligarea furnizorilor să livreze energie către consumatorii casnici la cel mai mic preţ este ilegală, întrucât ar încălca reglementările europene şi ar echivala cu o nouă Ordonanţă 114, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

El a participat la conferinţa online „Electricitatea în piaţa liberă”, organizată de ziarul Bursa.

„Cu ocazia multiplelor presiuni la care a fost supusă autoritatea la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie când ni se solicita ca aceşti furnizori să îi încadreze pe cei 5,7 – 5,8 milioane de consumatori casnici din piaţa reglementată la cele mai mici preţuri din portofoliul lor de oferte, aş vrea să precizez că, din punctul nostru de vedere, ar fi fost şi este ilegal. Aceasta pentru că s-ar încălca Regulamentul 943 al UE privind piaţa internă de energie electrică şi Directiva 944 care avea termen de transpunere sfârşitul anului trecut. Aceste două acte normative prevăd foarte clar că preţurile trebuie formate de cerere şi ofertă şi niciun Guvern, Parlament sau autoritate de reglementare nu are dreptul să intervină asupra preţurilor, că statele iau măsuri pentru a exista concurenţă în piaţă”, a arătat oficialul ANRE.

În opinia sa, o astfel de obligaţie ar avea aceleaşi efecte pe care le-a avut şi Ordonanţa 114.

„O astfel de intervenţie printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-un ordin ANRE pentru o perioadă oricât de scurtă sau mai lungă ar fi încălcat Regulamentul şi Directiva şi aş risca să spun, chiar dacă acest lucru va crea controverse, că ar fi echivalat cu o nouă OUG 114, cu aceleaşi efecte”, a precizat Bege.

Acest lucru ar fi dus la scumpirea energiei pentru consumatorii care erau deja în piaţa liberă, a explicat el.

„A obliga un număr de furnizori să asigure energie ieftină pentru 5,7 milioane clienţi, pe lângă faptul că e foarte greu de realizat, dar presupunând că este posibil, creează pierderi financiare foarte mari pentru aceşti furnizori. Pierderi care ar trebui să fie recuperate de la celelalte categorii de consumatori, ceea ce ar fi însemnat o creştere de preţ pentru ceilalţi casnici, 3 milioane care sunt deja în piaţa concurenţială, sau consumatorii non-casnici, exact ce s-a întâmplat odată cu OUG 114, sper că încă ne amintim”, a subliniat vicepreşedintele ANRE.

Acesta a explicat că soluţia cu care a venit ANRE este această perioadă de tranziţie de şase luni.

„Noi am oferit o perioadă de tranziţie pentru consumatorii casnici până la 1 iulie 2021, dată până la care vor primi noi oferte şi noi informaţii de la furnizori, urmând ca, după 1 iulie, să aibă în continuare oricând posibilitatea de a trece în piaţa concurenţială. Deci nu se termină nimic, nu pierde nimeni niciun tren, nu există niciun termen până la care cineva trebuie să-şi schimbe contractul, acest poate fi făcut oricând, iar legea spune că, un consumator dacă îşi manifestă această dorinţă, în cel mult 21 de zile vechiul consumator trebuie să-i dea drumul”, a completat responsabilul ANRE.

Ideea ca furnizorii să ofere consumatorilor casnici energie la preţul din cea mai bună ofertă a lor a venit din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu.

El a precizat că va modifica Legea energiei printr-o ordonanţă de urgenţă, dacă acest lucru nu se va întâmpla.

În final, furnizorii de ultimă instanţă s-au angajat benevol să factureze consumatorii casnici la cel mai bun preţ pe care îl au pentru ofertele fără abonament, anunţând acest lucru prin comunicate de presă. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO. MAI anunță lansarea campaniei „România votează”

Published

on

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat lansarea campaniei „ROMÂNIA VOTEAZĂ” pentru educarea și conștientizarea cetățenilor. Aceasta are loc în perioada 4 noiembrie – 8 decembrie 2024.

Activitățile incluse…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la PREZIDENȚIALE, susținut la Cluj de Ladislau Boloni

Published

on

Ladislau Boloni, fostul internațional acum în vârstă de 71 de ani, a participat, vineri, la un eveniment de campanie electorală organizat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) la Cluj-Napoca.

Antrenorul…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Misterul „oul sau găina” a fost în sfârșit rezolvat. Răspunsul la întrebarea care a dat bătăi de cap omenirii secole de-a rândul

Published

on

Ce a fost prima dată: oul sau găina? O întrebare care a dat omenirii bătăi de cap de secole și-a găsit în sfârșit răspunsul.

Concluzia vine după ce cercetătorii de la Universitatea din Geneva au studiat un organism microscopic descoperit în Hawaii și au decis: : oul a apărut înaintea găinii, scrie DailyMail.

Totul a pornit de la o celulă numită Chromosphaera perkinsii, găsită în 2017 în sedimentele marine din Hawaii. Acest organism minuscul, vechi de peste un miliard de ani, ascunde în ADN-ul său…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Peste 2500 de euro au fost strânși la târgul caritabil de jucării din Alba Iulia, pentru operația micuțului Alexandru

Published

on

Asociația ”Fapte bune din Alba” a anunțat că târgul de jucării organizat sâmbătă, 9 noiembrie în Cetatea Alba Carolina a fost un succes. Peste 2500 de euro au fost strânși în urma vânzării de jucării sau a donațiilor făcute. 

Cu mic, cu mare fiecare, a cumpărat câte o jucărie, saua donat atât cât a putut pentru ca Alexandru să fie operat. Este vorba despre Alexandru, micuțul din Alba Iulia care are nevoie de 50.000 de euro pentru o operație în Germania. 

Comunitatea din Alba Iulia s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading