Alba
”Antițigănismul” se pedepsește: Până la 10 ani închisoare pentru acţiuni de ură împotriva romilor. Legea, aprobată de Parlament
Cei care vor face acțiuni de ură împotriva romilor, adică materiale scrise, video, audio, precum și cei care emit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul, riscă să primească o pedeapsă cu închisoarea.
Mai exact, proiectul de lege care prevede pedepse cu închisoare pentru acţiuni de ură împotriva romilor a fost adoptat marți, 15 decembrie de Camera Deputaților.
Proiectul privind combaterea antiţigănismului a fost adoptat tacit de Senat în decembrie 2019.
Conform proiectului, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani, potrivit Agerpres.
Iniţiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP, actul normativ prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.
Nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.
Totodată, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate, dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.
Prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.
Prin simboluri antiţigăniste se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
sursă: agerpres.ro, digi24.ro.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Suspendarea TikTok în România: Vicepreședintele ANCOM cere ca măsura să intre în vigoare de joi
Suspendarea TikTok în România: Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a cerut ca în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platforma TikTok, aceasta să fie suspendată pe teritoriul României.
Pavel Popescu a scris pe Facebook, miercuri seara, că cere suspendarea TikTok începând de joi, 28 noiembrie.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Judecătoarea care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, suspendată din funcție 4 luni. Decizia CSM
Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, a fost suspendată din funcție pentru 4 luni, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
CSM a transmis că admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Constanța.
„În baza art.273 alin.(1) lit.e) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Tichete sociale și acces la servicii de hrană: Guvernul a prelungit și completat programele pentru sprijinirea vârstnicilor
Guvernul a anunțat prelungirea a patru programe naționale dedicate sprijinirii persoanelor vârstnice până la data de 30 iunie 2027. Totodată, finanțarea pentru unitățile de îngrijire la domiciliu va crește de la 27 de lei la 32 de lei pe oră, pentru a acoperi noile standarde de cost.
Cele patru programe de interes național vizează următoarele servicii pentru persoanele vârstnice:
- Servicii comunitare la domiciliu pentru persoane vârstnice
- Acordarea hranei pentru persoanele vârstnice
- Centre de zi pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Alba Iulia: ”O scrisoare pierdută”, spectacol de gală cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”
Spectacol de gală cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”. Iubitorii de teatru sunt invitați marți, 3 decembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, unde se va juca ”O scrisoare pierdută”, bine-cunoscuta comedie a lui I.L. Caragiale.
Spectacolul este organizat cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”, aceasta fiind destinația inițială a edificiului în care funcționează în prezent Casa de Cultură a Studenților…
Citește mai mult pe Alba24.ro