Connect with us

Actualitate

Aproape 800 de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore. Peste 130 de permise reținute pentru consum de alcool

Publicat



Aproximativ 800 de permise de conducere au fost reţinute de poliţişti, în ultimele 24 de ore, dintre care 134 pentru consum de alcool şi 12 pentru consum de droguri sau alte substanţe interzise, a informat, duminică, Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, structurile din cadrul instituţiei au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru gestionarea a 4.012 evenimente, dintre care 2.605 circumscrise menţinerii ordinii publice, iar 1.407 circumscrise situaţiilor de urgenţă.

„La nivelul structurilor de poliţie au fost semnalate 825 de posibile infracţiuni, peste 18% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de poliţişti în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de…

Citește mai mult pe Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Covasna: Kuriozum Music Festival, eveniment unic în ţară. Concerte cu muzicieni de renume, activităţi de observare a perseidelor şi expoziţii de instrumente mucizale

Publicat

kuriozum festival covasna
sursa foto: Asociatia ”Oamenii inspira”

Prima ediţie a Kuriozum Music Festival, eveniment unic în ţară, desfăşurat în judeţul Covasna, propune spectatorilor, pe lângă concerte cu muzicieni de renume din ţară şi străinătate, şi o serie de activităţi conexe, menite să ofere experienţe inedite.

Festivalul se va desfăşura în aer liber, în perioada 9-11 august, în parcul regal al domeniului Mikes, din Zăbala, judeţul Covasna, „în mijlocul naturii, cu peisaje spectaculoase, într-un spaţiu istoric, cu o existenţă de peste 600 ani”, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia „Oamenii Inspiră”, organizatoare a evenimentului.

Data aleasă pentru desfăşurarea festivalului nu este întâmplătoare, perioada 9-11 august fiind cea în care pot fi observate perseidele, drept pentru care „Kuriozum pune la dispoziţie, prin intermediul astronomului Csere Mihály, o serie de activităţi de observare şi incursiune în universul captivant al fermecătorului şi misteriosului sistem solar”.

Astronomul Csere Mihály a precizat că cei interesaţi vor putea să afle informaţii despre perseide, inclusiv cum sunt văzute acestea în tradiţia populară.

„Mica noastră echipă încearcă să vă prezinte şi să vă explice Perseidele, atât din punct de vedere ştiinţific, de exemplu, ce legătură au cu cometa Swift-Tuttle, cât şi din punct de vedere al tradiţiilor populare, povestindu-vă de ce Perseidele sunt numite popular ‘Lacrimile Sfântului Laurenţiu’. În plus, vă vom arăta o seceră tânără a Lunii şi vă vom explica de ce vedem întreaga Lună, un Saturn timpuriu şi alte curiozităţi cereşti, cum ar fi nebuloase, roiuri globulare sau galaxii. Cei care ne însoţesc vor pleca acasă puţin mai bogaţi şi se vor simţi puţin mai mici în univers”, a declarat Csere Mihály, citat în comunicatul de presă.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi prezentată o expoziţie de instrumente muzicale realizate de lutierii Lehel Hadnagy şi Szabolcs Csibi. Cei doi realizatori de instrumente muzicale sunt cunoscuţi pentru modul în care dau viaţă lemnului şi pentru că promovează meşteşugurile tradiţionale şi muzica autentică.

Participanţii la festival vor putea admira şi lucrările cunoscutului fotograf Nagy Lajos, distins cu numeroase premii internaţionale, dar şi a altor fotografi, toţi urmând să expună fotografii cu tematica „diversitatea culturală”.

Printre activităţile conexe care vor avea loc la Kuriozum Music Festival se numără interacţiuni între artişti şi public, spectacole gastronomice, degustări de vinuri şi produse locale, iar din program nu vor lipsi nici defilările cu cai.

Totodată, toţi cei care doresc, pot avea parte de un tur ghidat al domeniului Mikes, care oferă şi alte activităţi de agrement şi turistice, cum ar fi echitaţie, drumeţie sau ciclism, a mai menţionat sursa citată.

Kuriozum Music Festival, al cărui nume provine din cuvântul latinesc „curiosum”, care înseamnă curiozitate, este singurul de acest fel din România şi se doreşte să se înscrie în galeria festivalurilor de elită din Europa.

„Conceptul este unic în România şi propune un eveniment cultural experimental, nonconformist, care are la bază diversitatea, multiculturalitatea şi comunicarea comunitară. (…) Evenimentul constituie o formă de a petrece timp de calitate, de a experimenta şi a împărtăşi preocupări şi valori comune între oameni şi de a aduce muzica în locuri mai puţin convenţionale, dar deosebite şi pline de mister. Festivalul Kuriozum încurajează atitudini creative de exprimare şi gândire, precum şi un dialog între arte, cultură şi educaţie, în armonie cu dinamica naţională şi internaţională”, a declarat, pentru AGERPRES, Damian Pal, fondator al conceptului „Oamenii Inspiră” şi organizator al Kuriozum Music Festival.

Organizatorii precizează că, timp de trei zile, vor avea loc opt concerte, o incursiune muzicală în mai multe genuri, respectiv muzică clasică, muzică lăutărească, folk, muzică de film, pop-classic, classic-gipsy şi balade, evenimentul urmând să-şi deschidă porţile, zilnic, de la ora 12,00.

În prima zi a festivalului vor urca pe scenă celebrul violonist Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Edler-Voicu, acompaniat de cunoscutul pianist rus Eduard Kunz, urmat de un concert de muzică de film cu voce, în stil pop-classic, susţinut de pianista Leyah.

În a doua zi, spectatorii vor avea ocazia să îi asculte pe violonistul maghiar Félix Lajkó şi trupa Zerkula Folk Band, de pe Valea Ghimeşului, şi vor putea urmări un concert gipsy-classic susţinut de Quartetul violonistului Sárközy Lajos.

În ultima zi a festivalului vor urca pe scenă pianista Sânziana Mircea, alături de violoncelistul Ştefan Cazacu şi de chitaristul Róbert Sinha, precum şi Trioul muzical al solistei de muzică ţigănească Lakatos Mónika, din Ungaria.

Festivalul va fi încheiat de un concert susţinut de Taraful Haidouks (Caliu), una dintre cele mai apreciate formaţii de muzică lăutărească din România.

Biletele sunt disponibile la adresa: https://www.blt.ro/kuriozum-music-festival.html, iar accesul copiilor sub 14 ani este gratuit.

Acest festival a fost precedat de o serie de evenimente muzicale lansate de „Oamenii Inspiră”, în anul 2023, la domeniul Mikes, sub denumirea „Concerte la Castel”.

Proiectul a debutat cu un concert susţinut, în noiembrie 2023, de violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat de pianista Sînziana Mircea.

De asemenea, în anul 2024 au mai avut loc două concerte, susţinute de Dragoş Ilie, unul dintre cei mai talentaţi chitarişti de chitară clasică ai generaţiei sale, şi de interpreta de jazz Sorina Rotaru, acompaniată de pianistul Alexandru Olteanu şi basistul Adrian Flautistu.

sursa: Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Femeie din Harghita, dată dispărută de familie, găsită după o săptămână. Unde au găsit-o salvatorii

Publicat

Harghita: O femeie care a dispărut în urmă cu o săptămână în zona Vârfului Liban a fost găsită, miercuri seara, în apropierea carierei Suseni, din Ciumani. Femeia a precizat că a stat în pădure în toată această perioadă, când a fost căutată atât de polițiști, cât și de salvamontiști.

Potrivit IPJ Harghita, miercuri, 24 iulie , în jurul orei 19,30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Gheorgheni au identificat o persoană care a fost dată dispărută în data de 17 iulie.

”Femeia a fost găsită în zona Carierei Suseni, din localitatea Ciumani. La momentul identificării, aceasta le-a declarat poliţiştilor că a plecat voluntar şi că, de la data dispariţiei, a rămas în zone necunoscute din pădurea Liban.

La data de 17 iulie, Poliţia Municipiului Gheorgheni a fost sesizată de către un bărbat care a declarat că sora sa, Bodo Julianna, de 43 de ani, a plecat în jurul orei 06,00 din zona Vârful Liban, de la o casă de vacanţă, şi nu s-a mai întors.

În urma sesizării, poliţiştii au demarat imediat verificările necesare pentru identificarea persoanei şi au dispus darea acesteia în urmărire la nivel naţional”, au transmis reprezentanții IPJ Harghita.

După ce a fost găsită, femeia a fost preluată de ambulanţă şi transportată la spital, unde a fost internată la o secţie de specialitate pentru a primi îngrijirile necesare.

Femeia a fost căutată, în această perioadă, şi de salvamontişti, care au folosit o dronă de mari dimensiuni, dar şi echipe canine.

sursa: Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Ghidul cheltuielilor pentru nunta perfectă în 2024 (P)

Publicat

nunta
sursa foto: pixabay

Planificarea unei nunți este poate unul dintre cele mai grele încercări pe care trebuie să le treacă un cuplu tânăr, la început de drum. Această provocare implică multe decizii și cheltuieli.

În acest ghid, vom explora o parte dintre costurile asociate cu diversele aspecte ale unei nunți în 2024. Este doar o schiță care poate ajuta la planificarea bugetului pentru a avea o nuntă de neuitat.

Costuri constante și variabile ale unei nunți

În general, există anumite categorii de costuri care sunt constante pentru majoritatea nunților, cum ar fi: închirierea sălii, texele pentru cununia civilă și religioasă inclusiv ținutele mirilor, verighetele și decorarea sălii. Pe de altă parte, există și cheltuieli variabile, precum meniurile, invitațiile, aranjamentele florale, candy bar-ul, tortul de nuntă, machiajul și coafura, echipa de foto-video și muzica.

Necesarul pentru nuntă în 2024

Este posibil ca unii dintre viitori miri să creadă că o nuntă este o partidă câștigată. Comparația cu gamingul poate merge chiar mai departe și să se gândească chiar la jackpot, cu condiția ca jocul să fie optimizat și organizarea să fie abordată realist și responsabil, așa cum de exemplu se intră într-o partidă pe casino.netbet.ro/sloturi

Așadar trebuie luate în considerare mai multe aspecte și cheltuieli inițiale. Pentru cununia civilă taxele variază în funcție de ziua săptămânii și locație. În unele orașe mai mari se percep taxe diferite, în funcție de cât de multe ceremonii se oficiază.

Astfel taxele se înscriu între 100 și 350 de lei, iar în timpul săptămânii, pot costa până la 150 de lei. Meniurile sunt importante, prețurile pentru pachete all inclusive sau doar meniu variază. Acestea pot fi cuprinse între 250 și 450 de lei pentru all inclusive și între 300 și 500 de lei fără băuturi.

Trebuie luat în considerație și candy bar-ul, costurile sunt determinate de numărul de persoane. Între 1.200 și 2.500 de lei pentru aproximativ 100 de persoane, la care se adaugă costul tortului de nuntă. Prețul depinde de complexitatea designului și poate ajunge între 85 și 150 de lei per kilogram.

Pe listă mai trebuie trecute aranjamentele florale. Acestea variază în funcție de dimensiune și tipul de flori între 150 și 300 de lei pentru mese și între 500 și 1500 de lei pentru masa mirilor și nașilor.

Alte aspecte importante

Pentru unele mirese rochia este cel mai important aspect al nunții așadar pot fi un punct sensibil în bugetul evenimentului.

Prețurile variază enorm în funcție de designer și material și se înscriu, cu aproximație între 2.000 de lei și 10.000 de euro. Pentru a completa aspectul pe listă se regăsește și machiajul și coafura, este vorba despre un serviciu care se plătește între 300 și 1.000 de lei pentru machiaj și între 300 și 800 de lei pentru coafură.  Nicib costumul mirelui nu poate să fie mai prejos, prețul poate fi influențat de brand și personalizare. Acesta poate să coste între 1.000 și 9.000 de lei. 

Pe listă trebuie să se regăsească și verighetele, care cu siguranță trebuie să fie o investiție pe viață acestea pot avea prețuri între 2.000 și 30.000 de lei, în funcție de materialul și designul ales.

Momentul trebuie imortalizat și de aceea trebuie luată în calcul și contractarea unei echipe foto-video. Pachetul pentru acest eveniment costă de obicei mai mult de 2.000 de euro. Muzica este și ea importantă pentru a crea o atmosferă perfectă la nuntă. În funcție de ce alegeți, formație live sau DJ, prețuri diferite, de la 3.500 de Euro pentru formație și peste 500 de Euro pentru DJ.

Sfaturi pentru planificarea bugetului

Sumele prezentate sunt doar orientative dar destul de semnificative și din această cauză este important să decideți care  dintre aspectele nunții sunt cele mai importante pentru voi și să alocați bugetul în consecință. De asemenea, este important să cereți oferte de la mai mulți furnizori și să negociați prețurile pentru a obține cele mai bune oferte.

Rezervarea serviciilor cu mult timp înainte vă poate ajuta să economisiți bani și să vă asigurați că aveți acces la furnizorii preferați.

Chiar dacă v-ați făcut planuri detaliate rămâneți flexibili, deoarece pot interveni diferite modificări, care ar putea să vă supună la un stres suplimentar. De asemenea, este important să vă consultați și să vă distrați chiar și cu organizarea nunții.

 

Citește mai departe

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Saşii şi maghiarii din judeţ sărbătoresc la acest sfârşit de săptămână, cu întârziere, Fărşangul

Publicat

Arhivă foto

Comunităţile de saşi şi maghiari din judeţul Bistriţa-Năsăud sărbătoresc, la acest sfârşit de săptămână, Fărşangul – sărbătoare care marchează sfârşitul iernii şi pregătirea pentru noul an agricol -, fiind organizate baluri mascate, de la care nu vor lipsi dansurile şi costumele tradiţionale.

Manifestările programate pentru a marca Fărşangul au întârziat în acest an, de obicei acestea având loc înainte de a începe Postul Paştelui catolic.

Primii care vor sărbători în cadrul unui bal organizat la un hotel din municipiul Bistriţa sunt saşii, evenimentul fiind programat pentru vineri, începând cu ora 17,00.

„Sunt aşteptate peste 120 de persoane.

Dansatorii mari, dansatorii mici şi copiii care cântă la cor vor fi sigur mascaţi, poate şi dintre adulţi. Ne va încânta formaţia Trio Saxones Plus, formată din trei preoţi luterani”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistriţa, Cristian Roth-Gross.

Sâmbătă, 24 februarie, va fi rândul maghiarilor din judeţ să petreacă, aceştia organizând evenimentele de Fărşang în satul Tonciu.

Potrivit anunţului făcut de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care s-a implicat în organizarea manifestărilor, de la ora 16,00 va porni alaiul cu cei mascaţi, din centrul satului, iar de-a lungul drumului se vor oferi gogoşi, ceai şi alte bunătăţi de carnaval tuturor participanţilor.

De la ora 18,00, căminul cultural din Tonciu va găzdui un spectacol cu ansambluri folclorice maghiare din judeţ, iar de la ora 20,00 va începe balul de Fărşang, alături de formaţia Harmony Bandd. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate