Connect with us

Eveniment

Ardeal sau Transilvania? Care este diferența și de unde vin aceaste denumiri. Cuvintele românești care nu se pot traduce în alte llimbi

Publicat


Tu știi de unde vine denumirea regiunii „Ardeal”? Puțini sunt cei care știu că denumirea de Transilvania și Ardeal sunt… sinonime. Care este explicația

„Ardeal” ar veni din maghiarul „erdely” care înseamnă „dincolo de pădure”, potrivit shtiu.ro. Formele de Erdeulu, Erdeuele, Erdeuel, Herdeuel, Erdevel și Erdul au apărut pe la 1200 când biligvismul maghiarilor se răspândise destul de mult ca să preia denumirile românești. Forma Erdely a apărut după 1400, la cca 500 de ani după primele apariții ale ungurilor în regiune.

Alți lingviști consideră că toponimul Ardeal este vechi, românesc, moștenit din geto-dacă, fiind de origine proto-indo-europeană, și pare să aibă o vechime de 7.000 de ani, după ce vechii indo-europeni au populat întreaga regiune carpato-danubiano-pontică.

Puțini sunt cei care știu că denumirea de Transilvania și Ardeal sunt… sinonime. Cum? Simplu. Conform istoricilor, toponimul Transilvania a fost atestat pentru prima dată în anul 1075 ca fiind „terra ultra silvam”. În traducere înseamnă… „ținutul de dincolo de pădure”.

Regionalisme din Ardeal

Printre regionalismele din Ardeal se numără cuvinte amuzante precum „batoză” (mașină agricolă), „acareturi” (constructii auxiliare ce tin de o gospodarie), „bitang” (bastard), „copaci” (potcovar), „tocană” (mămăligă), „picioici” (cartofi), „oiagă” (sticlă), „blid” (farfurie), „movosin” (violet), scrie shtiu.ro.

Unui om care este „murdar” ardelenii îi spun „piscos”, iar unuia extrem de murdar îi zic „moscos”. Cada se numește „vană”, ia „badogul” este o bere la doză. „Struțul” nu este pasărea aceea mare, ci sunt flori care se pun în piept la nuntaşi.

Regionalismele sunt de mai multe feluri: lexicale (curechi, în graiul moldovenesc – „varză”), frazeologice (a umbla lela, în Moldova, „a umbla fără rost”), fonetice (frace în graiul bănățean a cuvântului „frate”) și gramaticale (eu lucru, în Crișana – „lucrez”).

Și cifra ”trei” în ardelenește se spune ”tri” iar ”mergem” este ”merem”.

Singurele cuvinte din limba română care nu se pot traduce în alte limbi

În dicţionarul internaţional de termeni literari se regăsesc trei cuvinte românești intraductibile: „dor”, „doină” și „colindă”, scrie shtiu.ro.

Deși poate forma expresii și în alte limbi, cuvântul DOR poate fi doar explicat, neavând echivalent. În schimb, în toate limbile există acțiunea de a „duce dorul”, însă în limba română nu există un verb pentru aceasta.

DOR, doruri, s. n. 1. Dorință puternică de a vedea sau de a revedea pe cineva sau ceva drag, de a reveni la o îndeletnicire preferată; nostalgie.

DÓINĂ, doine, s. f. Specie a liricii populare și a folclorului muzical românesc, care exprimă un sentiment de dor, de jale, de revoltă, de dragoste etc., preluată și de poezia cultă.

Mai există un cuvîânt ce nu poate fi tradus în nici o altă limbă. Acesta este COLINDĂ și nu are nici un corespondent într-o altă limbă, deși există noțiunea de cântece de Crăciun.

COLÍNDĂ, colinde, s. f. 1. (În vechile tradiții populare) Cîntec tradițional de Crăciun, pe care-l cântă copiii umblând în cete din casă în casă.

Zonele etnografice românești ale Transilvaniei propriu-zise ( wikipedia.org):


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

WhatsApp introduce filtre pentru căutarea mai ușoară a mesajelor. Noi opțiuni pentru utilizatori

Publicat

schimbari la whatsapp

WhatsApp introduce filtre pentru căutarea mai ușoară a mesajelor. Noile opțiuni vor permite utilizatorilor găsirea rapidă și precisă a conversațiilor lor.

Cele trei filtre noi sunt All, Unread şi Groups (n.r. – Toate, Necitite şi Grupuri). Acestea sunt amplasate în partea de sus a conversațiilor și pot fi aplicate prin atingere sau clic pe ele.

Filtrul de chat „All” este selectat implicit şi arată o versiune nefiltrată a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Hidroelectrica a redus prețul la energie electrică pentru unele categorii de clienți. Care este oferta

Publicat

Hidroelectrica a redus prețul la energie electrică pentru unele categorii de clienți. Oferta a fost făcută publică de companie, la începutul acestei săptămâni.

În cadrul ofertei Business Verde pentru clienți non-casnici, din 15 aprilie, prețul energiei electrice active (fără TG, tariful de transport) pentru o perioadă contractuală de 12 luni este de 0,55 lei/kWh.

Prețul energiei electrice active cu TG este de 0,55382…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Femeie din Alba, condamnată după ce și-a lovit soțul cu o tigaie, în timpul mesei. Ce motiv de ceartă au avut cei doi

Publicat

O femeie din Alba a fost condamnată pentru violență în familie. Judecătorii din Câmpeni au găsit-o vinovată, după ce și-a lovit soțul cu o tigaie, în timpul mesei. 

O decizie în instanță a venit în data de 11 aprilie 2024, la Judecătoria Câmpeni. 

Fapta pentru care femeia a fost condamnată s-au întâmplat în seara de 4 iulie 2020, în urmă cu mai bine de trei ani.

De la ce a pornit cearta dintre cei doi soți: Versiunea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Dan Tanasă (AUR): ”Propaganda PSD – PNL ne spune zilnic că nu ne dăm seama cât de bine trăim… Niște ipocriți!”

Publicat

”Miniștrii guvernării antinaționale PSD – PNL, în frunte cu prim-ministru Marcel Ciolacu, și-au abandonat îndatoririle și munca în folosul cetățeanului. Ei au devenit marionetele consultanților electorali străini, în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe