Connect with us

Eveniment

Ardeal sau Transilvania? Care este diferența și de unde vin aceaste denumiri. Cuvintele românești care nu se pot traduce în alte llimbi

Published

on



Tu știi de unde vine denumirea regiunii „Ardeal”? Puțini sunt cei care știu că denumirea de Transilvania și Ardeal sunt… sinonime. Care este explicația

„Ardeal” ar veni din maghiarul „erdely” care înseamnă „dincolo de pădure”, potrivit shtiu.ro. Formele de Erdeulu, Erdeuele, Erdeuel, Herdeuel, Erdevel și Erdul au apărut pe la 1200 când biligvismul maghiarilor se răspândise destul de mult ca să preia denumirile românești. Forma Erdely a apărut după 1400, la cca 500 de ani după primele apariții ale ungurilor în regiune.

Alți lingviști consideră că toponimul Ardeal este vechi, românesc, moștenit din geto-dacă, fiind de origine proto-indo-europeană, și pare să aibă o vechime de 7.000 de ani, după ce vechii indo-europeni au populat întreaga regiune carpato-danubiano-pontică.

Puțini sunt cei care știu că denumirea de Transilvania și Ardeal sunt… sinonime. Cum? Simplu. Conform istoricilor, toponimul Transilvania a fost atestat pentru prima dată în anul 1075 ca fiind „terra ultra silvam”. În traducere înseamnă… „ținutul de dincolo de pădure”.

Regionalisme din Ardeal

Printre regionalismele din Ardeal se numără cuvinte amuzante precum „batoză” (mașină agricolă), „acareturi” (constructii auxiliare ce tin de o gospodarie), „bitang” (bastard), „copaci” (potcovar), „tocană” (mămăligă), „picioici” (cartofi), „oiagă” (sticlă), „blid” (farfurie), „movosin” (violet), scrie shtiu.ro.

Unui om care este „murdar” ardelenii îi spun „piscos”, iar unuia extrem de murdar îi zic „moscos”. Cada se numește „vană”, ia „badogul” este o bere la doză. „Struțul” nu este pasărea aceea mare, ci sunt flori care se pun în piept la nuntaşi.

Regionalismele sunt de mai multe feluri: lexicale (curechi, în graiul moldovenesc – „varză”), frazeologice (a umbla lela, în Moldova, „a umbla fără rost”), fonetice (frace în graiul bănățean a cuvântului „frate”) și gramaticale (eu lucru, în Crișana – „lucrez”).

Și cifra ”trei” în ardelenește se spune ”tri” iar ”mergem” este ”merem”.

Singurele cuvinte din limba română care nu se pot traduce în alte limbi

În dicţionarul internaţional de termeni literari se regăsesc trei cuvinte românești intraductibile: „dor”, „doină” și „colindă”, scrie shtiu.ro.

Deși poate forma expresii și în alte limbi, cuvântul DOR poate fi doar explicat, neavând echivalent. În schimb, în toate limbile există acțiunea de a „duce dorul”, însă în limba română nu există un verb pentru aceasta.

DOR, doruri, s. n. 1. Dorință puternică de a vedea sau de a revedea pe cineva sau ceva drag, de a reveni la o îndeletnicire preferată; nostalgie.

DÓINĂ, doine, s. f. Specie a liricii populare și a folclorului muzical românesc, care exprimă un sentiment de dor, de jale, de revoltă, de dragoste etc., preluată și de poezia cultă.

Mai există un cuvîânt ce nu poate fi tradus în nici o altă limbă. Acesta este COLINDĂ și nu are nici un corespondent într-o altă limbă, deși există noțiunea de cântece de Crăciun.

COLÍNDĂ, colinde, s. f. 1. (În vechile tradiții populare) Cîntec tradițional de Crăciun, pe care-l cântă copiii umblând în cete din casă în casă.

Zonele etnografice românești ale Transilvaniei propriu-zise ( wikipedia.org):


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Alegeri prezidențiale 2024: Prima secție de vot se deschide în Auckland, Noua Zeelandă. Lista secțiilor din Diaspora

Published

on

Alegeri prezidențiale 2024: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că startul votării pentru alegerile prezidențiale va fi dat în străinătate, prima secție de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.

Urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informațiilor și a datelor primite de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, au fost înființate 950 de secții de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența (PE)

Published

on

Ultimul sondaj dat publicității de INSOMAR arată o luptă extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Potrivit cercetării, pe prima poziție se situează Marcel Ciolacu cu 24,4% intenție de vot, iar pentru locul 2 se bat…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Pârtii de schi, iarna 2024-2025 în județele Alba, Bihor, Sibiu, Hunedoara, Cluj, Vâlcea. Tarife, program, acces și facilități

Published

on

Pârtii de schi, iarna 2024-2025 în județele Alba, Bihor, Sibiu, Hunedoara, Cluj, Vâlcea. Sezonul de schi începe mai devreme în acest an, în unele zone montane. La Păltiniș Arena se va schia încă din weekendul 23-24 noiembrie. Strat de zăpadă este depus și în munții Șureanu (Alba), Apuseni (Alba și Bihor), în Sibiu la Păltiniș, dar și pe pârtii din Cluj sau Hunedoara.

În funcție de condițiile meteo, pârtiile vor putea fi deschise pentru pasionații sporturilor de iarnă.

În județul Alba sunt circa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

FOTO. Firma turcă Gulermak caută sute de angajați români pentru metroul din Cluj. ”Salariile sunt bune”

Published

on

Firma turcă Gulermak, antreprenorul general al metroului din Cluj, angajează sute de români pentru proiect în cadrul Târgului de Cariere care a început, joi, la BT Arena din Cluj-Napoca.

Alexandra Papiu, specialist…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading