Connect with us

Eveniment

Ardeal sau Transilvania? Care este diferența și de unde vin aceaste denumiri. Cuvintele românești care nu se pot traduce în alte llimbi

Publicat



Tu știi de unde vine denumirea regiunii „Ardeal”? Puțini sunt cei care știu că denumirea de Transilvania și Ardeal sunt… sinonime. Care este explicația

„Ardeal” ar veni din maghiarul „erdely” care înseamnă „dincolo de pădure”, potrivit shtiu.ro. Formele de Erdeulu, Erdeuele, Erdeuel, Herdeuel, Erdevel și Erdul au apărut pe la 1200 când biligvismul maghiarilor se răspândise destul de mult ca să preia denumirile românești. Forma Erdely a apărut după 1400, la cca 500 de ani după primele apariții ale ungurilor în regiune.

Alți lingviști consideră că toponimul Ardeal este vechi, românesc, moștenit din geto-dacă, fiind de origine proto-indo-europeană, și pare să aibă o vechime de 7.000 de ani, după ce vechii indo-europeni au populat întreaga regiune carpato-danubiano-pontică.

Puțini sunt cei care știu că denumirea de Transilvania și Ardeal sunt… sinonime. Cum? Simplu. Conform istoricilor, toponimul Transilvania a fost atestat pentru prima dată în anul 1075 ca fiind „terra ultra silvam”. În traducere înseamnă… „ținutul de dincolo de pădure”.

Regionalisme din Ardeal

Printre regionalismele din Ardeal se numără cuvinte amuzante precum „batoză” (mașină agricolă), „acareturi” (constructii auxiliare ce tin de o gospodarie), „bitang” (bastard), „copaci” (potcovar), „tocană” (mămăligă), „picioici” (cartofi), „oiagă” (sticlă), „blid” (farfurie), „movosin” (violet), scrie shtiu.ro.

Unui om care este „murdar” ardelenii îi spun „piscos”, iar unuia extrem de murdar îi zic „moscos”. Cada se numește „vană”, ia „badogul” este o bere la doză. „Struțul” nu este pasărea aceea mare, ci sunt flori care se pun în piept la nuntaşi.

Regionalismele sunt de mai multe feluri: lexicale (curechi, în graiul moldovenesc – „varză”), frazeologice (a umbla lela, în Moldova, „a umbla fără rost”), fonetice (frace în graiul bănățean a cuvântului „frate”) și gramaticale (eu lucru, în Crișana – „lucrez”).

Și cifra ”trei” în ardelenește se spune ”tri” iar ”mergem” este ”merem”.

Singurele cuvinte din limba română care nu se pot traduce în alte limbi

În dicţionarul internaţional de termeni literari se regăsesc trei cuvinte românești intraductibile: „dor”, „doină” și „colindă”, scrie shtiu.ro.

Deși poate forma expresii și în alte limbi, cuvântul DOR poate fi doar explicat, neavând echivalent. În schimb, în toate limbile există acțiunea de a „duce dorul”, însă în limba română nu există un verb pentru aceasta.

DOR, doruri, s. n. 1. Dorință puternică de a vedea sau de a revedea pe cineva sau ceva drag, de a reveni la o îndeletnicire preferată; nostalgie.

DÓINĂ, doine, s. f. Specie a liricii populare și a folclorului muzical românesc, care exprimă un sentiment de dor, de jale, de revoltă, de dragoste etc., preluată și de poezia cultă.

Mai există un cuvîânt ce nu poate fi tradus în nici o altă limbă. Acesta este COLINDĂ și nu are nici un corespondent într-o altă limbă, deși există noțiunea de cântece de Crăciun.

COLÍNDĂ, colinde, s. f. 1. (În vechile tradiții populare) Cîntec tradițional de Crăciun, pe care-l cântă copiii umblând în cete din casă în casă.

Zonele etnografice românești ale Transilvaniei propriu-zise ( wikipedia.org):


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Bărbat din comuna Unirea, reținut de polițiști. A încălcat un ordin de protecție. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din comuna Unirea a fost reținut de polițiști după ce a încălcat prevederile unui ordin de protecție. Avea interdicție să se apropie de mama sa.

Actul era emis din 23 iulie și acesta avea interdicția de a se apropia la o distanță mai mică de 100 de metri de mama sa.

Bărbatul...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Cum va fi vremea la Cluj, în următoarea perioadă? Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Luna august aduce temperaturi peste valorile specifice perioadei pe întregul teritoriu al României, anunță meteorologii. Precipitațiile vor fi mai degrabă deficitare în următoarea lună.

Pe clujeni îi așteaptă…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

S-a îmbătat, a intrat într-o casă și a plecat cu un televizor. Bărbat din Alba, trimis în judecată după mai bine de doi ani

Publicat

Un bărbat din Alba va fi judecat la mai bine de doi ani de la comiterea unui furt. Deși fapta a avut loc în 12 martie 2022, dosarul acestuia a trecut abia de camera preliminară, în data de 19 iulie 2024. 

Este vorba despre un bărbat care în data de 12 martie 2022, după ce s-a îmbătat a intrat într-o casă din Șard și a furat din dormitor, un televizor LCD în valoare de 2690 de lei.

Cazul a ajuns în atenția autorităților, care după doi ani, în data de 19...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Palatul Principilor din Alba Iulia și-a deschis o ”casă de modă”. Tricouri cu mesaje amuzante și tematice, scoase la vânzare

Publicat

Palatul Principilor din Alba Iulia vine cu un nou produs pentru turiști, dar și localnici. Este vorba despre o serie de tricouri pe care le-au scos la vânzare. 

De la numele principilor scrise pe tricoruri, la un model pe care apare Mihai Viteazul, sau chiar la un tricou cu mesajul ”Eat like a prince”, toate sunt disponibile pentru vânzare.

Startul vânzărilor începe de vineri, 26...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate