Connect with us

Eveniment

Autostrada Sibiu – Cluj, gata în 2021 – Stadiul lucrărilor este foarte avansat

Publicat



România începe 2021 cu 910 kilometri de autostradă. Nici în anul care a trecut nu am atins pragul de 1.000 de kilometri de autostradă, dar anul acesta ne va aduce totuși mai aproape de acestă bornă, pe care ne chinuim să o atingem de ani buni. Nu e sigur, însă, că va fi depășită nici în acest an. Vestea bună este că în 2021 am putea circula pe autostradă de la Sibiu la Cluj-Napoca.

Cei 24 de kilometri de autostradă dintre nodul Alba Iulia Nord și Aiud, la care grecii de la Aktor muncesc încă din 2014, au șanse mari să fie gata în vară, scrie Digi 24. Constructorul a realizat deja 78% din lucrările necesare, iar cu o mobilizare bună în iunie, am putea avea prima tăiere de panglică din acest an.

Citește și Veste bună – În 2021 am putea circula pe autostradă de la Sibiu la Cluj-Napoca

„În acest moment este cel mai lung lot pe care se lucrează. Trag nădejde că va fi adus la un grad de finalizare astfel încât să putem circula pe el. Și o să avem autostradă completă, fie și semiprofil pe anumite bucățele, dar o să mergem doar pe autostradă de la Cluj la Sibiu”, a declarat pentru Digi24 Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura.

Tot până în vară trebuie să fie gata și restul lucrărilor rămase de executat la primii 17 kilometri din aceeași autostradă. Constructorul italian a reușit pe finalul anului trecut să ajungă cu lucrările într-un stadiu care să permită deschiderea traficului în siguranță pe 15 kilometri din șoseaua de mare viteză. Mai are, însă, de lucrat inclusiv la bretelele de la nodurile Sebeș și Alba Iulia Nord.

Șefii Companiei de Drumuri ar vrea ca anul acesta să fie gata și cei circa 16 kilometri dintre Chețani și Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania, unde lucrează un constructor român cu mari probleme financiare. Datele CNAIR arată însă un stadiu al lucrărilor de până în 40%, ceea ce face deschiderea acestui lot până la finalul lunii decembrie aproape imposibilă.

„Din păcate, lotul Chețani-Câmpia Turzii este mai aproape de reziliere decât de finalizare. Îmi vine greu să cred că acest antreprenor mai vrea și mai poate să ducă la bun sfârșit contractul ăsta și se vede asta din felul în care lucrează și din felul în care își tratează subcontractorii, atât pe structuri, cât și subcontractorii pe terasamente, care sunt neplătiți”, arată Ionuț Ciurea.

Din Autostrada Transilvania cu șanse să fie gata anul acesta este tronsonul Târgu Mureș-Ungheni. Are doar circa 9 kilometri din care doar jumătate sunt la profil de atostradă.

Șefii de la Drumuri speră într-o tăiere de panglica si pe drumul expres Craiova-Pitești. Firmele lui Dorinel Umbrărescu au realizat deja mai bine de jumătate din lucrarile la tronsonul 2, Robănești si Valea Mare, care are o lungime de 40 de kilometri.

„Eu am mare încredere în constructorul de pe Craiova-Pitești tronsonul 2 și  stiu sigur ca va termina cei 40 de km”, declarat, în decembrie, într-un interviu pentru HotNews, directorul general al CNAIR, Mariana Ioniță.

Astfel, în cel mai bun caz rețeaua de drumuri rapide a României ar putea crește anul viitor cu încă 86 de kilometri.

Într-un răspuns pentru Digi24, șefii de la Drumuri s-au ferit, însă, să-și asume această țintă. Motivul: lipsa bugetului pe acest an. „Având în vedere că bugetul pe anul 2021 încă nu a fost aprobat, ne este foarte greu să comunicăm o estimare a obiectivelor care urmează a fi realizate în anul 2021”, au transmis reprezentanții CNAIR.

Noul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, spunea, la preluarea mandatului, că s-a „săturat până peste cap” de „acest sport al kilometrilor de autostradă”, precizând că cei peste 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres prevăzuţi în programul de guvernare a fi realizaţi în perioada 2021-2024 includ și proiectele aflate în derulare şi nu vor fi finalizaţi toţi în patru ani.

Sursa: Digi 24

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Superstiții de Paște 2024. Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Tradițiile sărbătorii

Publicat

Superstiții de Paște 2024. Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Tradițiile sărbătorii cuprind ciocnitul ouălor de Paște. Este un obicei după slujba de Înviere, care continuă în cele trei zile de sărbătoare.

Semnificația ouălor de Paște

Ouăle, vopsite în Joia Mare, sunt un simbol al sărbătorii Învierii Domnului.

Potrivit unei legende creștine, Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce. Acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Tradiția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Dinamo București scoate un egal pe Cluj Arena în fața lui ”U” Cluj, scor 3-3

Publicat

Dinamo București smulge, sâmbătă seara, un egal pe Cluj Arena în fața ”U” Cluj, scor 3-3, după un meci plin de răsturnări de situație din play-out-ul Superligii de fotbal.

Clujenii au deschis scorul în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. E împărțită la biserci pentru Înviere

Publicat

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, sâmbătă seara, pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, avionul cu care a fost adusă fiind întâmpinat pe pistă de mitropolitul Clujului, IPS Andrei, și mai mulți preoți. Lumina este…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Paște 2024. De ce ”se ia lumină” în noaptea de Înviere. Semnificația pentru credincioși și tradiția mai puțin cunoscută

Publicat

Paște 2024. În această noapte, credincioșii merg la biserică, la slujba de Înviere. Este un moment important, după postul lung și perioada de rugăciune, în care celebrează Învierea Domnului.

Credincioșii aduc cu ei câte o lumânare, pe care o aprind, în noaptea de Înviere, din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar.

Această lumină se va ține aprinsă în tot timpul săvârșirii Sfintei Învieri.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Este simbolul Învierii, al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe