Connect with us

Eveniment

Azomureş suspendă producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie

Publicat



Arhivă foto

Compania Azomureș a comunicat vineri că se vede obligată să întrerupă producția de amoniac și îngrășăminte în luna decembrie.

Această decizie a fost luată din cauza lipsei unui angajament strategic clar din partea autorităților, iar consecințele se anunță negative atât pentru industrie, cât și pentru agricultura din România.

„Azomureş, un important producător român de îngrăşăminte, a oprit producţia de amoniac şi îngrăşăminte pentru luna decembrie, din cauza unui set de politici şi a lipsei de acţiune a autorităţilor, care afectează negativ marea industrie locală.

Impactul negativ atât asupra industriei, cât şi asupra agriculturii din România ridică îngrijorări cu privire la perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităţilor să susţină industria de îngrăşăminte din România, recunoscută la nivel global pentru calitatea sa ridicată”, a precizat Azomureş într-un comunicat de presă.

Directorul general al Azomureş, Josh Zacharias, a avertizat asupra unei crize care se profilează în agricultura şi industria românească şi a invocat presiunea asupra costurilor din cauza inflaţiei locale, practicile anticoncurenţiale şi o viitoare taxă de 1% pe venituri.

„Calculăm o reducere de 3% a profitabilităţii pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achiziţiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul”, a spus Josh Zacharias.

Costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, din octombrie

Potrivit Azomureş, de la reluarea producţiei în octombrie, costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, fără a avea legătură cu conflictul din Fâşia Gaza, şi, în ciuda rezervelor ample de gaze din regiune, piaţa europeană a gazelor rămâne semnificativ mai scumpă decât alte părţi industrializate ale lumii (de aproape 5 până la 10 ori mai mare).

„Statul român are la dispoziţie diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie, care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferenţă cheie faţă de UE în general – dar, din păcate, nu le foloseşte.

Drept urmare, chiar dacă celelalte ţări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrăşăminte şi alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producţie, în România, Azomureş, ultima companie de acest gen, se luptă pentru a rămâne operaţională”, a subliniat Josh Zacharias.

Directorul general al Azomureş atrage atenţia asupra diferenţelor mari ale preţurilor la îngrăşăminte din România faţă de restul Europei şi avertizează că fermierii vor plăti în plus pentru inputurile lor fără un producător local care să concureze cu importurile.

În plus, susţine acesta, compania trebuie să susţină şi povara certificatelor de carbon impuse de UE producătorilor europeni, spre deosebire de concurenţii din afara UE.

Azomureş se confruntă şi cu provocări

„Lupt pentru a asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe şi alte 2.000 de locuri de muncă ce se bazează direct pe Azomureş pentru existenţa lor.

Şi asta înainte să luăm în considerare zecile de mii de fermieri care au contat pe îngrăşămintele Azomureş în ultimii 60 de ani”, a menţionat Josh Zacharias în comunicatul de presă.

Potrivit acestuia, Azomureş se confruntă şi cu alte provocări, ce îşi au rădăcina în lipsa de acţiune a autorităţilor, printre care subvenţiile pentru gaze în Bulgaria, arătând că România nu are o politică similară şi, ca urmare, importurile bulgare de îngrăşăminte în România sunt în creştere.

De asemenea, supraoferta de gaze subvenţionate în România, în ciuda unui surplus semnificativ de gaze naturale tranzacţionate de Transgaz, gazul suplimentar nu este pus la dispoziţia pieţei, deoarece marii producători nu au voie să realoce către consumatori industriali, precum Azomureş.

Conducerea Azomureş a mai menţionat frauda fiscală la import şi sancţiuni, în sensul că „în noiembrie, o navă cu 30.000 de tone de uree a intrat în portul Constanţa cu documente false pentru a evita taxele şi sancţiunile şi, până când autorităţile au descoperit situaţia, jumătate din transport a dispărut”.

Apel către autorităţi

Zacharias susţine că, în ciuda faptului că a prezentat soluţii concrete în numeroase ocazii, Azomureş nu a identificat încă vreo schimbare semnificativă sau sprijin pentru a redresa situaţia.

„Lupta companiei are în vedere atât provocările pieţei, cât şi lipsa de politici eficiente”, concluzionează Josh Zacharias, care a făcut un apel către autorităţi să creeze urgent un comitet strategic care să ia în discuţie securitatea inputurilor pentru agricultură, precum şi viitorul industriei agricole româneşti în general. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO Gabriel Pleșa, la Alba24: Când vor fi gata lucrările de mobilitate, soluții și proiecte pentru traficul din Alba Iulia

Publicat

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa a fost prezent joi, în studioul Alba24, unde a vorbit despre stadiul lucrărilor la proiectele de mobilitate dar și despre planurile administrației în ceea ce privește traficul din municipiu.

Acesta a anunțat data la care albaiulienii vor scăpa de șantierele din oraș, respectiv când ar urma să fie finalizate proiectele de mobilitate pe principalele bulevarde din municipiu.

Potrivit lui Gabriel Pleșa, administrația locală vrea să obțină o finanțare de 7,3 milioane de euro pentru pasajul subteran de pe Calea Moților, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Sâmbăta asta, la Alba Mall, e Parada Iepurașilor (P)

Publicat

Iepurași mici, iepuri uriași, iepurași vii drăgălași … iepurași de toate felurile și mărimile fac paradă în Alba Mall. Sâmbăta asta, de la 5 după-amiaza.

Vino costumat sau vino pur și simplu!

Să fii premiat și parte din Parada Iepurașilor Alba Mall.

Dacă n-ai costum te vopsim noi, pentru cei mici avem pictură pe față, pe loc, și premii dulci, înghețată, la fel – vouchere de cumpărături și reduceri la cele mai sănătoase deserturi Salad Box.

Sâmbătă, de la 17:00, e Parada Iepurașilor la Alba Mall.

 


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO: Turneu de fotbal și concurs de crossfit organizat de IPJ Alba. Cine a câștigat competiția

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, a organizat ”Cupa Primăverii 2024”, o competiție sportivă, aflată la prima ediție, care a inclus un turneu de fotbal și un concurs de crossfit.

La aceste întreceri sportive au luat parte echipe din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Avram Iancu” Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Unirea” al Județului Alba, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Serviciului Județean de Ambulanță Alba, Unității Militare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe