Connect with us

Alba

Bancnota de 20 de lei va fi lansată de BNR, din 1 Decembrie. Este prima pe care apare o personalitate feminină

Publicat


BNR

BNR pune în circulație, din 1 decembrie, o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu.

„Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță BNR.

Cum va arăta bancnota de 20 de lei

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus)….

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

PNRR: Comisia Europeană a transferat României prima tranșă, de 1,8 miliarde euro

Publicat

Comisia Europeană a transferat, joi, României suma de 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanţare. Este vorba despre echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Plata de prefinanţare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiţii şi de reformă cuprinse în Planul de redresare şi rezilienţă al României (PNRR).

Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro.

Plata de joi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operaţiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârşitul anului, Comisia intenţionează să mobilizeze până la 80 de miliarde euro sub formă de finanţare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanţa primele plăţi planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU.

Investiții în infrastructură, energie curată, împăduriri

În România, Mecanismul de redresare şi rezilienţă finanţează investiţii şi reforme care se preconizează că vor…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

Cutremur de suprafață în județul Cluj, cu magnitudinea de 2,1 grade

Publicat

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea 2,1 a avut loc joi în județul Cluj. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc joi la ora 11.32 în județul Cluj, în Transilvania.

Seismul a avut magnitudinea 2,1 și s-a produs la adâncimea de 2 kilometri, în comuna Căşeiu, la 12 kilometri nord de Dej.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Cluj-Napoca (57 km), Oradea (147 km), Sibiu (164 km), Debrecen (168 km).

Sursă: Cluj24.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

FOTO ȘTIREA TA: Asfaltul proaspăt turnat pe DN 75 s-a și stricat. Zone cu probleme, semnalate între Bistra și Sălciua

Publicat

Mai multe probleme au fost semnalate joi, 2 decembrie, de un cititor Alba24, pe drumul național DN 75, între Bistra și Sălciua. 

În mai multe locuri, asfaltul turnat recent s-a și stricat. 

„Imaginați-vă cum va arăta în primăvară după ce va trece iarna și drumul va fi umplut de sare. Aceste probleme sunt în mare parte doar pe lotul dintre Bistra și Sălciua.

Aceste probleme apar din cauza asfaltului turnat rece.

Sunt două săptămâni de la finalizarea acestor lucrări, chiar suntem o țară unde totul e posibil?”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

Centrul de Cultură „Augustin Bena”: Concertul „Alba unește România”, preluat de zeci de misiuni diplomatice ale României

Publicat

Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România – lansarea Orchestrei Române de Folclor”, o producție culturală realizată în întregime de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru Ziua Națională, a fost preluat de zeci de misiunile diplomatice ale României din întreaga lume. Evenimentul cultural a ajuns astfel prin intermediul ambasadelor și consulatelor românești la comunitățile de români și la instituțiile media și de cultură partenere.

„Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a realizat în acest an, cu ocazia Zilei Naționale a României, o producție culturală proprie (concept artistic, regie de sunet, filmare, montaj și masterizare), respectiv concertul extraordinar de folclor „Alba unește România”. Evenimentul a cuprins și lansarea oficială a Orchestrei Române de Folclor, prima orchestră de uniune națională. Aceasta își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, este constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României și va lua partea la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Mulțumim pe această cale misiunilor diplomatice ale României pentru…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe