Eveniment
Baraj pe Nil: Noul preşedinte al Uniunii Africane doreşte rezolvarea disputei
Preşedintele Republicii Democratice Congo, Félix Tshisekedi, s-a angajat duminică să caute o soluţie la disputa privind uriaşul baraj etiopian de pe Nilul Albastru în timpul mandatului său la preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Africane (UA), notează AFP.
Foto: (c) JAIRUS MMUTLE GCIS HANDOUT/EPA
La finalul unui summit prin videoconferinţă al şefilor de stat şi de guvern africani, Félix Tshisekedi a declarat că există „voinţa de a pune în aplicare soluţii inovatoare care să conducă la soluţionarea paşnică a diferendelor dintre ţări, în special pentru a găsi soluţii la problemele care opun în prezent Egiptul, Sudanul şi Etiopia pe tema construcţiei Marelui baraj al Renaşterii de pe Nil” (GERD).
Sudanul, Egiptul şi Etiopia negociază fără succes de aproape un deceniu în legătură cu gestionarea şi umplerea rezervorului GERD pe care Addis Abeba l-a construit pe Nilul Albastru.
Proiectul lansat în 2011 urmează să devină cea mai mare hidrocentrală din Africa.
Barajul provoacă tensiuni în special cu Egiptul, ţară de peste 100 de milioane de locuitori, care este în proporţie de 97% dependentă de Nil pentru alimentarea cu apă şi care se teme că proiectul îi va reduce accesul la această resursă vitală.
Sudanul, care a avut parte de inundaţii soldate cu victime, speră că barajul va ajuta la reglarea debitului fluviului, dar a avertizat, de asemenea, că milioane de vieţi vor fi expuse unui „mare risc” dacă nu se ajunge la un acord.
Etiopia spune că energia hidroelectrică produsă de baraj va fi vitală pentru a răspunde nevoilor energetice ale celor 110 milioane de locuitori ai săi.
În iulie, Addis Abeba a anunţat că şi-a atins obiectivul de umplere a barajului pentru primul an şi a afirmat recent că va continua procesul, indiferent dacă există sau nu un acord cu privire la această problemă cu Egiptul şi Sudanul.
Khartoumul a avertizat sâmbătă că planul Etiopiei de a începe a doua fază de umplere a megabarajului de pe Nil constituie „o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale sudaneze”.
Félix Tshisekedi nu a precizat cum ar putea acţiona UA sub conducerea sa pentru a găsi o soluţie la această dispută. Ultimele discuţii purtate sub auspiciile UA s-au soldat cu un eşec.
Fluviul Nil, care are o lungime de aproximativ 6.000 de kilometri, este o sursă esenţială de apă şi electricitate pentru zece ţări din estul Africii. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)
Citeşte şi:
* Barajul de pe Nil: Cairo cere suspendarea negocierilor
* ONU: Uniunea Africană sprijină soluţionarea conflictului generat de construirea barajului etiopian pe fluviul Nil
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Sfânta Muceniță Tatiana este pomenită de Biserică în ziua de 12 ianuarie.
S-a născut şi a trăit la Roma, tatăl său a ocupat funcţii înalte în administraţia romană, deţinând în trei rânduri rangul de proconsul. Tatăl Sfintei Tatiana era creştin şi temător de Dumnezeu, dar îşi păstra în taină credinţa, persecuţiile împotriva creştinilor fiind frecvente în imperiu. El şi-a crescut fiica cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Patru ani fără episcopul greco catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. A fost răpus de COVID
Duminică se împlinesc 4 ani de la moartea episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, în 12 ianuarie 2021, Florentin Crihălmeanu, la doar 61 de ani, acesta fiind răpus de COVID.
Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iași,…
Citește mai mult pe Cluj24
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4%, în luna decembrie 2024 față de intervalul similar din 2023, in timp ce pe segmentul de maşini ”verzi” s-a consemnat un salt de 25.1%, pe întreg anul trecut, arată…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Ce poate conține ciorba de burtă din restaurante. Ce au descoperit specialiștii, după analiza unor produse
Ce conține ciorba de burtă din restaurante. InfoCons a făcut un studiu pe ciorbe de burtă cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante. Analiza a fost realizată pe 65 de preparate.
Studiul a evidențiat că astfel de produse pot conține aditivi alimentari (E-uri).
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile…
Citește mai mult pe Alba24.ro