Connect with us

Eveniment

Baraj pe Nil: Noul preşedinte al Uniunii Africane doreşte rezolvarea disputei

Published

on



Preşedintele Republicii Democratice Congo, Félix Tshisekedi, s-a angajat duminică să caute o soluţie la disputa privind uriaşul baraj etiopian de pe Nilul Albastru în timpul mandatului său la preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Africane (UA), notează AFP.

 

 

Foto: (c)  JAIRUS MMUTLE GCIS HANDOUT/EPA


La finalul unui summit prin videoconferinţă al şefilor de stat şi de guvern africani, Félix Tshisekedi a declarat că există „voinţa de a pune în aplicare soluţii inovatoare care să conducă la soluţionarea paşnică a diferendelor dintre ţări, în special pentru a găsi soluţii la problemele care opun în prezent Egiptul, Sudanul şi Etiopia pe tema construcţiei Marelui baraj al Renaşterii de pe Nil” (GERD).

Sudanul, Egiptul şi Etiopia negociază fără succes de aproape un deceniu în legătură cu gestionarea şi umplerea rezervorului GERD pe care Addis Abeba l-a construit pe Nilul Albastru.

Proiectul lansat în 2011 urmează să devină cea mai mare hidrocentrală din Africa.

Barajul provoacă tensiuni în special cu Egiptul, ţară de peste 100 de milioane de locuitori, care este în proporţie de 97% dependentă de Nil pentru alimentarea cu apă şi care se teme că proiectul îi va reduce accesul la această resursă vitală.

Sudanul, care a avut parte de inundaţii soldate cu victime, speră că barajul va ajuta la reglarea debitului fluviului, dar a avertizat, de asemenea, că milioane de vieţi vor fi expuse unui „mare risc” dacă nu se ajunge la un acord.

Etiopia spune că energia hidroelectrică produsă de baraj va fi vitală pentru a răspunde nevoilor energetice ale celor 110 milioane de locuitori ai săi.

În iulie, Addis Abeba a anunţat că şi-a atins obiectivul de umplere a barajului pentru primul an şi a afirmat recent că va continua procesul, indiferent dacă există sau nu un acord cu privire la această problemă cu Egiptul şi Sudanul.

Khartoumul a avertizat sâmbătă că planul Etiopiei de a începe a doua fază de umplere a megabarajului de pe Nil constituie „o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale sudaneze”.

Félix Tshisekedi nu a precizat cum ar putea acţiona UA sub conducerea sa pentru a găsi o soluţie la această dispută. Ultimele discuţii purtate sub auspiciile UA s-au soldat cu un eşec.

Fluviul Nil, care are o lungime de aproximativ 6.000 de kilometri, este o sursă esenţială de apă şi electricitate pentru zece ţări din estul Africii. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)

 

Citeşte şi:

 

* Barajul de pe Nil: Cairo cere suspendarea negocierilor

 

* ONU: Uniunea Africană sprijină soluţionarea conflictului generat de construirea barajului etiopian pe fluviul Nil

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO FOTO. Emil Boc, pledoarie practică pentru mișcare. A alergat 6 km la Crosul Companiilor prin centrul Clujului

Published

on

Primarul Emil Boc, un susținător al mișcării, a dat un exemplu personal clujenilor, și a alergat, duminică dimineață, 6 km la Crosul Companiilor, eveniment desfășurat pe străzile din centrul municipiului…
Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Locuitorii dintr-un sat din comuna Mihalț, fără apă potabilă. Avarie la rețeaua de distribuție

Published

on

Locuitorii dintr-un sat din comuna Mihalț au rămas, duminică, fără apă potabilă, în urma unei avarii la rețeaua de distribuție. Este vorba despre satul Cistei.

Apa CTTA SA – sucursala Blaj anunță consumatorii din localitatea Cistei privind întreruperea alimentării cu apă potabilă, din cauza unei avarii la rețeaua de distribuție.

”La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

UPDATE VIDEO: Accident rutier pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. O persoană rănită după ce două mașini s-au lovit

Published

on

Un accident rutier s-a petrecut duminică pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. O persoană a fost rănită după ce două mașini s-au lovit.

Potrivit IPJ Alba, traficul rutier este îngreunat în zona accidentului.

UPDATE: În accident sunt  implicate două autoturisme. Cele două mașini au fost avariate. Un bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani primește îngrijiri medicale.

La fața locului au intervenit echipaje de Poliție, Ambulanță și pompieri.

Persoana rănită a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Bărbat din Horea, cercetat penal după ce a fost oprit în trafic, pe DN 1R. Ce au descoperit polițiștii

Published

on

Un bărbat din Horea este cercetat penal după ce a fost oprit în trafic, pe DN 1R. Acesta se afla la volanul unui autoturism.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de sâmbătă spre duminică (22 septembrie), în jurul orei 2.20, polițiștii Secției 9 de Poliție Rurală Câmpeni – Postul de Poliție Horea, în timp ce acționau pe DN 1 R, pe raza comunei Horea, au oprit, pentru control, un autoturism. Acesta era condus de un bărbat de 48 de ani, din comuna Horea.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement