Connect with us

Eveniment

Baroul Dolj organizează miercuri un protest faţă de condamnarea avocatului Robert Roşu în dosarul "Ferma Băneasa"

Publicat


Baroul Dolj organizează miercuri, 14 aprilie, o acţiune de protest în faţa sediului Tribunalului Dolj în semn de nemulţumire faţă de decizia instanţei de condamnare a avocatului Robert Roşu la 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, avocaţii considerând că această condamnare ar fi un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât şi pentru viitorul statului de drept în România.

„Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) alături de alte barouri din România au analizat impactul hotărârii judecătoreşti în dosarul „Ferma Băneasa” asupra independenţei avocaţilor, asupra libertăţii de exercitare a profesiei şi implicit asupra dreptului la apărare al cetăţeanului. Apreciem că modul de abordare prin calificarea ca infracţiuni a demersurilor făcute de avocaţi în consilierea şi reprezentarea clienţilor lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât şi pentru viitorul statului de drept în România. Dreptul la apărare, care aparţine cetăţenilor, este profund afectat, atâta vreme cât avocaţii sunt pasibili de a fi acuzaţi şi condamnaţi pentru că reprezintă clienţi cu şanse neclare de câştig în ceea ce priveşte drepturile pretinse, precum cvasitotalitatea drepturilor supuse unei dispute”, se afirmă într-un comunicat al Baroului Dolj semnat de decanul Lucian Săuleanu.

Acesta mai susţine că un alt aspect care a determinat reacţii puternice nu numai din partea avocaţilor, ci a profesioniştilor dreptului în general, inclusiv magistraţi, este audierea ca martori a avocaţilor în dosarele îndreptate împotriva clienţilor lor.

„În acest dosar au fost audiaţi zeci de avocaţi în calitate de martori, cărora li s-a cerut să explice raţionamentele juridice, de ce şi cum îşi reprezintă clienţii. Inclusiv judecătorii au fost chemaţi ca martori împotriva propriilor hotărâri, astfel încât s-a renegat autoritatea de lucru judecat. Prin urmare, decizia instanţei în dosarul „Ferma Băneasa” nu vizează cazul unui anume avocat, ci afectează profesia de avocat, apărarea cetăţeanului, justiţia şi statul de drept. Aceste probleme pot deveni sistemice şi se pot răsfrânge asupra tuturor cetăţenilor, care pot fi lipsiţi de apărare în cazul revendicării unui drept (care dacă ar fi cerut nu ar ajunge într-o dispută) sau a unei acuzaţii!”, se mai spune în comunicat.

Robert Roşu, avocatul prinţului Paul al României, a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

În acelaşi dosar, Paul al României a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare, iar omul de afaceri Remus Truică 7 ani, ambele pedepse fiind cu executare.

Acuzaţiile din dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi israelienii Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Paul, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi.

Prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia o cotă parte importantă, între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu firma Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri a grupului au ascuns ulterior natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, fiind redactat de avocatul Robert Roşu.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la 145 milioane euro. AGERPRES/(AS – autor: Maria Mitrică, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Lucian Bernd Sauleanu / Facebook

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Ministerul Sănătăţii vrea să limiteze trimiterea pacienţilor de către medici, de la stat, la privat. Ce spune Alexandru Rafila

Publicat

Ministerul Sănătăţii pregătește o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor, de către medici, de la unităţile medicale de stat la cele din mediul privat.

Anunțul a fost făcut joi de ministrul Alexandru Rafila.

„Să nu uităm, de exemplu, că medicii de familie sunt operatori privaţi. Și trimitem pacienţii la medicul de familie chiar dacă sunt operatori privaţi. (…) Lucrăm la o strategie care să limiteze acest…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Retro Parada Primăverii la Alba Iulia, în 20 aprilie. Ce mașini de epocă vor fi prezentate în Cetatea Alba Carolina. Program

Publicat

O nouă ediție a evenimentului Retro Parada Primăverii la Alba Iulia se va desfășura în 20 aprilie 2024. Vor fi expuse peste 80 de mașini de epocă, pe esplanada Obeliscului din Cetatea Alba Carolina.

Vor fi prezentate modele de mașini deosebite, de la unele fabricate în 1923 la altele din anii `80.

Reprezentantul Retromobil Club România, filiala Alba, Mircea Ștefan Grava, spune că prin acest gen de evenimente este promovată pasiunea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Vremea în Alba în weekend 19-21 aprilie: Se opresc ploile și se mai încălzește puțin. La munte ninge. Prognoza meteo pe localități

Publicat

vremea alba meteo

Vremea în Alba în weekend 19 – 21 aprilie: Se opresc ploile și mai încălzește puțin. La munte ninge. Prognoza meteo pe localități. Vremea se mai îmbunează puțin. Temperaturile sunt în creștere, iar ploile se răresc. Cu toate acestea, la munte sunt anunțate temperaturi negative și ninsori.

În weekend vremea se mai încălzește, maximele cresc cu câteva grade. Se mai anunță câteva averse, dar vom avea parte și de perioade cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe