Connect with us

Eveniment

Bihor: Municipiul Salonta şi oraşul Săcueni, cele mai noi staţiuni turistice de interes local

Published

on



Municipiul Salonta şi oraşul Săcueni, care au devenit vineri staţiuni turistice de interes local prin decizia Guvernului, mizează prioritar pe dezvoltarea turistică folosind resursele de apă geotermală.

„Este un salt calitativ al municipiului Salonta în ceea ce priveşte crearea locurilor de muncă şi pentru un trai mai bun al cetăţenilor din urbea noastră. Această decizie este un pas înainte în dezvoltarea turismului pe domeniile wellness, cultural şi natural. Noi am început un masterplan pentru o zonă de agrement, centru wellness, cu apă geotermală, pentru că sub oraşul nostru se află un zăcământ pe care am primit dreptul a-l exploata şi avem început deja proiectul cu fonduri europene pentru acest centru wellness”, a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul municipiului Salonta, Török László.

În fundamentarea Hotărârii de Guvern, se arată că municipiul Salonta, atestat documentar din anul 1332, are mai multe obiective turistice accesibile, iar cel mai important este Turnul Ciunt, simbol al oraşului, restaurat, care găzduieşte primul muzeu literar din România, Muzeul Memorial „Arany Janos”.

Pentru a dezvolta turismul, în ultimii ani, Primăria Salonta a iniţiat mai multe proiecte de dezvoltare, pentru ca obiectivele turistice să devină mai accesibile. S-a creat o rută turistică, care ajută cu indicatoare pe cei care doresc să viziteze obiectivele turistice ale oraşului, printre care şi o Casă a Ţăranului Român, precum şi o pistă de biciclete peste graniţă cu o lungime totală de peste 27 km pe traseul Bekescsaba-Salonta.

Pe lângă acestea, o atractivitate turistică aparte aparţine Cercului de Meşteşugari „Sinka István”, care prezintă vizitatorilor o introducere în tors, olărit şi sculptură în lemn.

Şi oraşul Săcueni mizează, prioritar, pe resursele în apă geotermală, pe baza căreia poate să-şi dezvolte o reţea turistică de sănătate.

În documentele Guvernului se arată că Săcueni este atestat din anul 1214 şi în Evul Mediu a fost un oraş prosper.

„În oraşul Săcueni există foraje de apă termală, în prezent folosită pentru încălzirea unor instituţii publice sau a unor locuinţe sociale. Apa termală este însă o resursă locală importantă care poate fi utilizată pentru scopuri terapeutice şi de agrement. În localitate există trei ştranduri termale (Săcueni, Ciocaia şi Sânicolau de Munte) care atrag turişti interesaţi de proprietăţile curative ale izvoarelor naturale”, se arată în document.

Printre atracţiile turistice din zonă se menţionează Castelul Stubenberg, renumite străzi de pivniţe, satele Văii Ierului, statuia Pescarului şi lacurile din jurul oraşului.

Salonta şi Săcueni au primit acest statut alături de comunele Frumosu şi Mălini (judeţul Suceava) şi zona de agrement Băile Figa – oraşul Beclean (judeţul Bistriţa-Năsăud).

În prezent, în România sunt atestate 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 95 de interes local. În luna decembrie, statutul de staţiuni turistice locale au mai primit municipiul Beiuş şi comuna Mădăras, iar în luna mai a anului trecut, Oradea a primit statutul de staţiune turistică de interes naţional. AGERPRES/(A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Oana Popescu, editor online: Anda Badea)

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Ce se mai VINDE prin Cluj? CONAC istoric, la „doar” 1,8 milioane de dolari

Published

on

Clujul are una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare din țară. Metrul pătrat a ajuns să depășească 3.000 de euro. O garsonieră se vinde cu 80-100.000 de euro, casele și vilele bătând la preț construcții similare din…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

FOTO: Taximetriștii și șoferii Bolt și Uber din Alba Iulia, verificați de polițiști. 7 permise reținute și amenzi de 218.000 lei

Published

on

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în colaborare cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, au organizat miercuri, 12 februrie, o acțiune de verificare a legalității transportului rutier public de persoane, în regim taxi și în regim de închiriere.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii rutieri au acordat o atenție deosebită verificării respectării traseului și a graficului de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Finanțări de până la 6.500 de euro pentru grupurile de vecini. Se pot înscrie 100 de comunități

Published

on

Finanțări de până la 6.500 de euro pentru grupurile de vecini. Asociația Între Vecini oferă bani pentru 100 de grupuri de vecini, care vor să își îmbunătățească cartierul, prin programul Incubatorul de Comunitate 2025.

La final, proiectul câștigător ”Incubatorul de Comunitate 2025” va primi o stație de încărcare pentru mașini electrice. 

Pot fi selectate până la 100 de echipe de vecini, care vor fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

VIDEO. Darius Mârza (Wonderland): Dacă nu respecți banii, nu vine Dumnezeu să pună înfăptuire în ei ca să se realizeze lucruri

Published

on

Am vorbit cu Darius Mârza despre antreprenoriat, credință și familie. A fost, în liceu, olimpic la informatică, visa algoritmi noaptea, a filmat la nunți și botezuri, a închiriat cd-uri cu filme și jocuri, a avut sală de…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading