Connect with us

Eveniment

Bihor: Oradea a înregistrat o scădere cu 48% a numărului de turişti în anul 2020

Published

on



Municipiul Oradea a înregistrat, în anul 2020, o scădere cu doar 48% a numărului de sosiri turişti faţă de anul 2019, în condiţiile în care acest procent este de circa 60% în România şi în jur de 70% la nivel european, a declarat, marţi, directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Alexandru Chira.

„Anul 2020 a început cu un start extrem de bun, cu 31% peste valorile de anul trecut. Primele semne ale pandemiei au început să apară în 8 februarie, exact acum un an, când am început să primim telefoane îngrijorătoare. Luna cu record negativ a fost aprilie, când 93% din hoteluri au ales să închidă unităţile şi să îşi trimită personalul în şomaj tehnic. Primele semne de recuperare s-au simţit în luna iunie, urmând luni ceva mai bune. Per total, anul s-a încheiat cu un minus de 48% faţă de anul 2019, în condiţiile în care, la nivelul general al României, scăderea a fost de 60%, iar la nivel european de 70%. Oradea, cu toate că a fost grav afectată de pandemie, a reuşit să încheie anul cu un procent mult mai bun decât cel european”, a precizat, într-o conferinţă de presă, Alexandru Chira.

Potrivit acestuia, anul 2020 a înregistra un grad mediu de ocupare la un minim istoric, de doar 20%, în intervalul ianuarie – decembrie. Acesta a suferit un impact major din cauza sistării operaţiunilor unui număr important de unităţi de cazare în lunile martie, aprilie şi mai.

Dacă până anii trecuţi erau 10% turişti străini, anul trecut numărul lor a scăzut la 4%, majoritatea din Ungaria, Germania şi Italia, restul fiind cetăţeni români.

Oradea s-a situat, la finalul anului 2020, pe locul şase, după Bucureşti, Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Întregul plan de activităţi al APTOR a trebuit regândit din luna martie, toate evenimentele, festivalurile şi târgurile deja tradiţionale fiind anulate. Singurul eveniment major ce a putut să fie organizat, în octombrie, a fost TIFF, în aer liber şi câteva spaţii interioare.

Calendarul de evenimente anulat, cu excepţia Festivalului TIFF din octombrie, a permis realizarea unor proiecte mai vechi: noul website al destinaţiei Oradea, refăcut în totalitate şi numit visitoradea.com, o serie de materiale de prezentare şi promovare adaptate noului brand turistic – anume Supercoroana Oradea, dar şi o campanie de gratuităţi pentru turişti în sezonul estival. S-au mai realizat patru campanii de promovare naţională şi s-au făcut demersurile pentru obţinerea statutului de staţiune balneară pentru un areal central din Oradea, proiect aflat în stadiul avizării interministeriale.

În 2020, destinaţia Oradea a făcut un pas decisiv pentru pregătirea personalului specializat prin înfiinţarea Oradea Hospitality Management Academy (ohma), care va organiza cursuri sub licenţa École hôteliere de Lausanne.

„Anul 2020 a fost marcat de pandemie, iar industria turismului a fost una dintre cele mai afectate industrii. Vorbim de nişte valori destul de dramatice, ce ţin de partea de industrie, de scăderi de peste 90% în cazul unităţilor de cazare închise în primăvara anului trecut, o scădere cu 20% a gradului de ocupare, o înjumătăţire a numărului total de turişti care au ajuns în Oradea. A fost un an dificil, complicat, în care totuşi s-a reuşit atenuarea efectelor negative, atât prin eforturile celor din industrie, în special în vara anului trecut, cât şi prin măsurile pe care noi le-am întreprins pentru a susţine o revigorare, mai ales în vară, a fluxurilor turistice. Am reuşit ca într-un final să avem nişte rezultate rezonabile”, a declarat preşedintele APTOR, Mihai Jurcă. AGERPRES/(A – autor: Eugenia Paşca, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea) 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO: Care a fost cea mai bună mâncare gătită la ceaun, la festivalul rustic de la Oarda de Jos. Secretul rețetei

Published

on

Festivalul rustic ”La ceaune” s-a desfășurat duminică, pe stadionul de la Oarda de Jos. Cel mai bun preparat a fost considerat cel al echipei ”Ceaun cu suflet”. Reprezentantele echipei le-au dezvăluit reporterilor Alba24 și care este secretul rețetei lor.

Liberali din Alba și invitații lor s-au reunit duminică pe stadionul de la Oarda de Jos, la tradiționalul festival ”La ceaune”. Organizați pe echipe, participanții au gătit preparate la ceaun și s-au bucurat de vremea frumoasă și voie bună.

La…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Accident pe Transapuseana, la ieșire din Bucium. Trei motocicliști implicați. Intervin echipaje de prim-ajutor

Published

on

Un accident s-a petrecut pe Transapuseana, duminică după-amiaza. Din primele date, sunt trei motocicliști implicați în evenimentul rutier. Intervin echipaje de prim-ajutor.

Potrivit ISU Alba, accidentul a fost semnalat la ieșire din localitatea Bucium.

Sectia de pompieri Câmpeni intervine pentru asigurarea măsurilor specifice. S-au deplasat și două echipaje de Ambulanță.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Polițist la Penitenciarul Spital Dej, rănit grav într-un accident rutier, are nevoie de sânge. E operat la Chirurgie 1 Cluj

Published

on

Un polițist, șef de tură la Penitenciarul Spital Dej, inspector Robert Lărgean, a fost grav rănit sâmbătă seara într-un accident rutier petrecut în județul Bistrița-Năsăud și este internat la Clinica de Chirurgie nr. 1…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

ACCIDENT pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu. Impact între un autocar și un autoturism. A fost activat Plan roșu de intervenție

Published

on

Un accident rutier s-a petrecut duminică după-amiaza pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, în zona Apoldu de Jos. Au fost implicate un autocar și un autoturism. ISU Sibiu a anunțat că a fost activat Planul roșu de intervenție.

Accidentul a fost semnalat pe A1, km. 275, sens Sebeș – Sibiu, în zona Apoldu de Jos. În zonă se circulă îngreunat.

A fost activat Planul Roșu de intervenție.

La fața locului sunt mobilizate următoarele forțe:

  • 3 echipaje SMURD dintre care unul cu medic
  • o autospecială de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement