Connect with us

Bistrita-Nasaud

Bistrița-Năsăud: 60 de persoane, inclusiv 27 de copii, au cerut îngrijiri medicale la Spitalul Județean după ce au fost mușcate de căpușe

Publicat


Arhivă foto

În ultimele două luni, aproximativ 60 de persoane, inclusiv 27 de copii, au cerut îngrijiri medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bistrița după ce au fost mușcate de căpușe, conform informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al spitalului, Camelia Strungari.

Au fost înregistrate şi trei cazuri diagnosticate cu boala Lyme.

„De la începutul primăverii şi până în prezent, 56 de persoane care au fost muşcate de căpuşe s-au prezentat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa pentru a primi îngrijiri şi asistenţă medicală. Este vorba despre 29 de adulţi, dintre care 8 au fost transferaţi din UPU la Secţia Boli Infecţioase pentru tratament profilactic, şi despre 27 de copii, dintre care 4 au fost transferaţi din UPU Pediatrie la Secţia Boli Infecţioase.

S-au înregistrat şi trei cazuri de pacienţi (doi adulţi şi un copil) diagnosticaţi cu boală Lyme, care se transmite prin muşcătura de căpuşă, care au fost trataţi în cursul acestui an la Secţia Boli Infecţioase”, a transmis purtătorul de cuvânt al SCJU Bistriţa.

Reprezentanta spitalului a menţionat că este importantă prezentarea la un consult medical dacă, în urma unei muşcături de căpuşă, apar erupţii de orice tip pe piele, dacă zona cu muşcătura pare infectată sau dacă apar simptome precum febra, durerea de cap, oboseala, gâtul sau spatele înţepenit, durerea de muşchi, durerea de articulaţii. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bistrita-Nasaud

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud cere primarilor să nu autorizeze vânzarea de articole pirotehnice pe domeniul public

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a emis o hotărâre prin care solicită celor 62 de primării din judeţ să refuze avizarea amplasamentului pe domeniul public pentru tarabe sau gherete destinate vânzării articolelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă. Această decizie se bazează pe preocuparea pentru riscul de accidentare, cu precădere în cazul copiilor.

„În urma solicitărilor formulate în spaţiul public, precum şi celor adresate instituţiilor abilitate, Instituţia Prefectului a adoptat o hotărâre privind comercializarea, descurajarea vânzării şi utilizării neautorizate a articolelor pirotehnice şi prevenirea accidentelor generate de acestea.

În hotărârea adoptată se solicită reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale să nu emită avize de amplasament, pe domeniul public sau privat al judeţului Bistriţa-Năsăud, în vederea comercializării articolelor pirotehnice, pentru descurajarea vânzării şi utilizării acestora şi pentru prevenirea accidentelor generate de acestea”, se arată într-o postare pe pagina de socializare a Prefecturii.

În informare se menţionează că au fost solicitate acţiuni de control din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, „în sfera de competenţă a fiecărei instituţii”.

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud le recomandă cetăţenilor să folosească cu atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor evenimente neplăcute.

„Pentru a petrece sărbătorile de iarnă în linişte, fără evenimente neplăcute, vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii ori vătămări corporale.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase.

Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.

Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului. Recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice”, se mai arată în mesajul Prefecturii. Agerpres

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

FOTO: Coliziune între un autoturism și o căruță, pe o șosea din Bistrița-Năsăud. Un bărbat a ajuns la spital

Publicat

Un bărbat a fost rănit, marți dimineață într-un accident rutier produs pe un drum din Bistrița-Năsăud.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, marți, 5 decembrie, polițiștii rutieri din Sângeorz-Băi au intervenit pentru efectuarea de verificări, ca urmare a producerii unui accident rutier, pe Drumul Național 17D.

Din primele date, impactul a avut loc între un autoturism, condus de un bărbat de 56 de ani din Sângeorz-Băi și un atelaj hipo în care se afla un bărbat de 38 de ani din aceeași localitate.

Accidentul s-a soldat cu rănirea bărbatului de 38 de ani care a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Cei doi au fost testați cu apartul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul conducătorului auto și de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul căruțașului.

Polițiștii rutieri din Sângeorz-Băi continuă cercetările în acest caz pentru a stabili cu exactitate cauza și împrejurările în care a avut loc evenimentul.

Traficul rutier a fost afectat în zona accidentului timp de o oră.

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

Autoturism ieșit în decor, pe DN 17D, în județul Bistrița-Năsăud. O persoană a fost rănită

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

O persoană a fost rănită, joi la amiază, într-un accident rutier produs pe DN 17D, în județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, polițiștii din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi au intervenit la un accident semnalat pe Drumul Național 17D, între localitățile Sângeorz-Băi și Maieru.

La locul evenimentului polițiștii au stabilit faptul ca un autoturism condus de un bărbat de 56 de ani din Maieru a părăsit partea carosabilă.

În urma accidentului, o pasageră de 54 de ani, din Maieru a fost rănită necesitând acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal, urmând să fie stabilite cauzele și împrejurările producerii evenimentului rutier.

Citește mai departe

Actualitate

Târg de Crăciun cu inima ca simbol şi Revelion cu 3 Sud Est, la Bistrița. Precizările Primăriei

Publicat

Arhivă foto

Primarul Ioan Turc a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Târgul de Crăciun din Bistrița va fi inaugurat în seara zilei de 30 noiembrie. De asemenea, a confirmat că concertul de Revelion va fi susținut de trupa 3 Sud Est.

„Mâine (joi – n.r.) deschidem târgul de Crăciun, pe scena amplasată pe pietonalul Liviu Rebreanu.

În acest an, vom avea 28 de căsuţe, cu 14 furnizori de servicii de alimentaţie publică – preparate, băuturi calde, 11 producători locali, şapte artizani, două ONG-uri. (…) Ediţia din acest an a târgului de Crăciun este gândită sub semnul inimii”, a declarat Turc.

Târgul va fi deschis cu momente artistice dedicate copiilor, susţinute de tânăra artistă Kamelia Melnic, magicianul Robert Tudor şi trupa locală de teatru „Alexandru Misiuga”, iar, în ceea ce priveşte iluminatul festiv, au fost montaţi circa 25 de kilometri de şiruri luminoase şi peste 600 de elemente de decor pe stâlpi sau la sol, unele sub formă de inimă, acestea împodobind zona centrală, străzile şi bulevardele adiacente, dar şi cele şase localităţi componente ale municipiului.

Totodată, în imediata apropiere a Bisericii Evanghelice, a fost împodobit un brad natural, cu o înălţime de peste 10 metri, şi a fost amenajat un patinoar, printr-un parteneriat public-privat.

Târgul de Crăciun va rămâne deschis până în 7 ianuarie 2024.

Primarul Bistriţei a anunţat, miercuri, şi trupa care va concerta de Revelion în centrul istoric al oraşului, şi anume 3 Sud Est.

Bugetul alocat manifestărilor dedicate sărbătorilor de iarnă şi iluminatului festiv, în acest an, depăşeşte 1,6 milioane de lei, din care 820.000 de lei sunt încasaţi de firma de la care au fost închiriate elementele decorative folosite în special în zona centrală. Agerpres

Citește mai departe