Bistrita-Nasaud
Bistrița-Năsăud: Castelul Teleki din Posmuș devine punct central al unui nou proiect finanțat prin PNRR, pentru a pune în valoare patrimoniul cultural și istoric

Începând din această lună, Castelul Teleki din satul bistrițean Posmuș, care a fost redat comunității în toamna anului trecut prin reabilitare cu fonduri europene, devine nucleul unui nou proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest proiect are scopul de a pune în valoare acest monument istoric din punct de vedere cultural, istoric și antropologic.
„Castel viu. Artă şi comunitate la Posmuş” este un proiect iniţiat de Asociaţia Petrus Italus Trust – Alianţa pentru patrimoniul bistriţean, ce se va desfăşura în perioada iunie 2023- iunie 2024, potrivit anunţului făcut vineri pe pagina de Facebook „Castelul Teleki Posmuş”.
„Este un proiect de intervenţie prin cultură, prin care încurajăm implicarea localnicilor în activităţi cultural-educative realizate la Castelul Teleki din satul Posmuş, comuna Şieu.
Prin platforma interdisciplinară şi prin abordarea deschisă şi incluzivă a proiectului, sperăm să se cristalizeze o perspectivă realistă şi un răspuns la întrebarea de bază a demersului nostru: avem un castel recent restaurat aflat în proprietate publică, cum poate aceasta să devină parte a vieţii comunităţilor rurale care îl înconjoară?
Astfel, miza noastră este să îi dăm castelului o comunitate – să aducem comunitatea mai aproape de castel.
Castelul Teleki din Posmuș devine punct central al unui nou proiect finanțat prin PNRR. Proiectul va debuta în această lună cu activităţi de cercetare
Acţiunile proiectului sunt concepute ca un proces de cunoaştere şi înţelegere a nevoilor culturale locale, care să ducă la dezvoltarea unui program prin care acest loc să devină un reper pentru viaţa culturală a comunităţii şi un spaţiu de întâlnire şi educaţie”, se arată în prezentarea proiectului.
Demersul este făcut cu sprijinul administratorului castelului, respectiv Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, al Consiliului Judeţean, al Primăriei Şieu şi al şcolii gimnaziale din comună, şi în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai şi Facultatea de Teatru şi Film Cluj-Napoca.
Proiectul va debuta în această lună cu activităţi de cercetare, ce se vor întinde până la sfârşitul anului, în cadrul cărora vor fi descoperite poveşti de viaţă din rândul comunităţii, biografii şi evenimente memorabile, relaţia castelului cu satul şi comunităţile locale, evoluţii arhitecturale şi funcţionale.
În luna iulie, va fi organizată o şcoală de vară, cu ateliere de teatru şi film, dedicate atât copiilor, cât şi adulţilor, cu un laborator de dezvoltare de proiecte de educaţie culturală cu şi pentru comunitatea locală şi cu o seară de dans, muzică şi proiecţii de film, la castel.
În perioada august-octombrie, artiştii rezidenţi Cristina David şi Răzvan Anton vor dezvolta câte un proiect artistic în strânsă legătură cu resursele materiale şi imateriale locale şi vor organiza ateliere de creaţie pentru copii.
Castelul Teleki din Posmuș devine punct central al unui nou proiect finanțat prin PNRR. Activităţile sunt gratuite
Din septembrie şi până în decembrie, vor fi organizate ateliere de pedagogie teatrală cu participarea învăţătorilor şi a altor formatori locali.
Dezvoltarea strategiei educaţional-comunitare pentru castelul Teleki din Posmuş va fi subiectul unor laboratoare de lucru, în perioada februarie-mai 2024, în cadrului masteratului de Management şi Antreprenoriat Cultural al Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca.
Evenimentul final al proiectului este programat pentru iunie 2024, când vor avea loc lansarea unui volum ce include articolele cercetătorilor, prezentarea activităţilor proiectului, istoria ansamblului arhitectonic şi propuneri de acţiuni pentru inserarea acestuia în circuitul cultural educaţional, cât şi în viaţa comunităţii locale, vernisajul expoziţiei de fotografie a Patriciei Marina Toma şi vernisajul expoziţiei dedicate familiei Teleki, curatoriate de Lavinia Cociubei şi Daniella Ludvig.
Toate aceste activităţi sunt gratuite şi se vor desfăşura atât în spaţiul muzeal, în parcul şi în împrejurimile castelului, cât şi în alte locuri din satul Posmuş. Agerpres
sursa foto: Facebook / Castelul Teleki • Posmuș
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Bistrita-Nasaud
UPDATE FOTO: Accident GRAV cu patru victime, dintre care una decedată, în Bistrița-Năsăud. A intervenit elicopterul

Un grav accident rutier a avut loc, joi la amiază în Bistrița-Năsăud. O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite.
Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, accidentul rutier s-a produs în localitatea Țăgșoru.
Din primele informații în accident au fost implicate patru victime dintre care una este inconștientă, i se aplică protocolul de resuscitare.
S-a intervenit la fața locului cu un echipaj de pompieri și un echipaj de prim ajutor SMURD de la Secția de Pompieri Sărmașu, un echipaj de prim ajutor de la Punctul de Lucru Lechinta și un elicopter SMURD.
UPDATE ora 12.14:
„Alături de forțele menționate au mai intervenit un elicopter SMURD și un echipaj SAJ.
Din nefericire corpul bărbatului în vârstă de 22 de ani nu a răspuns manevrelor de resuscitare astfel a fost declarat decesul la fața locului.
Celelalte trei victime (doi bărbați și o femeie) cu vârste cuprinse între 17 și 38 de ani au fost evaluate medical la fața locului și au fost transportate două pe calea aerului și una cu un echipaj SAJ la unități spitalicești pentru îngrijiri medicale amănunțite”, au precizat reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud.
Știre in actualizare

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural desfășurată miercuri, Teofil Cioarbă, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a comunicat că au fost inițiate verificări la stațiile de carburanți și GPL din zona respectivă. Aceste verificări vor fi organizate în etape, astfel încât să nu afecteze activitatea agenților economici.
Vor fi verificate 43 de staţii de distribuţie carburanţi, dintre care unele au şi pompe de alimentare cu GPL, la care se adaugă singura staţie GPL de sine stătătoare, aflată în oraşul Năsăud.
„Misiunile de control nu vor fi făcute centralizat, pentru că nu vrem nici să dăm peste cap activitatea acestor unităţi. Vă daţi seama, dacă merg 11 instituţii în acelaşi moment, deja perturbăm activitatea şi nu ne dorim acest lucru.
O să fie un grafic de control pe fiecare instituţie în parte, deja unele instituţii au început controalele. (…)
Vor fi luate în calcul toate condiţiile legale de funcţionare a acestor societăţi, inclusiv distanţele faţă de şosele, faţă de drumuri naţionale sau judeţene”, a spus prefectul.
Inspectorul şef adjunct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, Cristian Bucur, a menţionat că toate staţiile de carburanţi au fost verificate anul trecut, fiind descoperite mai multe nereguli, în timp ce anul acesta au avut loc doar trei controale până la această dată.
„Anul trecut au fost controlate toate staţiile de distribuţie carburanţi.
Au început controalele la staţiile de carburanţi şi GPL din județul Bistrița-Năsăud. „Anul trecut s-au desfăşurat 38 de controale”
Skid-urile GPL, de regulă, le întâlnim în interiorul staţiilor de carburanţi, avem unul singur care nu este într-o staţie de carburanţi.
Anul trecut s-au desfăşurat 38 de controale, evident s-a lăsat şi cu sancţiuni, cu nereguli constatate.
Anul acesta am desfăşurat trei controale”, a declarat Bucur.
Potrivit reprezentantului ISU, în urma controalelor de anul trecut au fost aplicate 34 de amenzi în cuantum total de 60.500 de lei, printre neregulile constatate numărându-se folosirea de recipiente neomologate, fumatul în locuri nepermise, marcaje neconforme sau lipsa acestora, precum şi instalaţii electrice cu improvizaţii.
La rândul său, şeful Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Sever Roman, a spus că, din datele pe care le deţine, majoritatea staţiilor de carburanţi au autorizaţii de mediu, iar altele sunt în curs de autorizare, precizând că este obligaţia agenţilor economici să solicite autorizarea. Agerpres
sursa foto: Facebook / Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud

Doi pietoni au fost loviți de un autoturism, miercuri dimineață pe o stradă din Bistrița.
Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, miercuri dimineață, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Bistrița au intervenit la un accident produs pe Calea Moldovei, în Bistrița.
La locul evenimentului, polițiștii au constatat faptul că un autoturism condus de o femeie de 25 de ani, din Mititei, a surprins și accidentat două persoane care se aflau angajate în traversarea părții carosabile. Cei doi pietoni de 52 și 57 de ani, din Cehu Silvaniei, județul Sălaj, au fost răniți necesitând acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Șoferița a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate de către polițiști în cadrul unui dosar penal, urmând să fie stabilite cauzele și modalitatea producerii evenimentului rutier.
Bistrita-Nasaud
Bărbat în stare gravă, după ce a fost lovit de un autoturism, în Bistrița-Năsăud. A intervenit elicopterul

Un bărbat a fost grav rănit, luni dimineață, după ce a fost lovit de o mașină, pe o șosea din Bistrița-Năsăud.
Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, un pieton a fost accidentat de un autoturism în localitatea Feldru.
Din primele informații victima este inconștientă.
Victima, un bărbat în vârstă de aproximativ 71 de ani, a fost intubată și va fi transportată pe calea aerului la UPU SMURD Bistrița pentru investigații medicale amănunțite.
A intervenit echipajul de prim ajutor SMURD, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD și elicopterul SMURD.
UPDATE ora 12.05:
„Astăzi, 28 august, polițiștii Compartimentului Rutier Năsăud și cei ai Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au intervenit pentru efectuarea de verificări, ca urmare a unui accident rutier, produs pe Drumul Național 17D.
Din primele date, un tânăr, de 25 de ani, din județul Buzău, în timp ce conducea o autoutilitară pe raza localității Feldru, a intrat în coliziune cu o bicicletă cu care se deplasa un bărbat, de 71 de ani, din Feldru.
Accidentul s-a soldat cu rănirea biciclistului, acesta fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate pentru vătămare corporală din culpă, urmând a fi stabilite cauza și împrejurările exacte în care a avut loc evenimentul”, au precizat reprezentanții IPJ Bistrița-Năsăud.