Connect with us

Bistrita-Nasaud

Bistrița-Năsăud: Castelul Teleki din Posmuș devine punct central al unui nou proiect finanțat prin PNRR, pentru a pune în valoare patrimoniul cultural și istoric

Publicatsursa foto: Facebook / Castelul Teleki • Posmuș

Începând din această lună, Castelul Teleki din satul bistrițean Posmuș, care a fost redat comunității în toamna anului trecut prin reabilitare cu fonduri europene, devine nucleul unui nou proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest proiect are scopul de a pune în valoare acest monument istoric din punct de vedere cultural, istoric și antropologic.

„Castel viu. Artă şi comunitate la Posmuş” este un proiect iniţiat de Asociaţia Petrus Italus Trust – Alianţa pentru patrimoniul bistriţean, ce se va desfăşura în perioada iunie 2023- iunie 2024, potrivit anunţului făcut vineri pe pagina de Facebook „Castelul Teleki Posmuş”.

„Este un proiect de intervenţie prin cultură, prin care încurajăm implicarea localnicilor în activităţi cultural-educative realizate la Castelul Teleki din satul Posmuş, comuna Şieu.

Prin platforma interdisciplinară şi prin abordarea deschisă şi incluzivă a proiectului, sperăm să se cristalizeze o perspectivă realistă şi un răspuns la întrebarea de bază a demersului nostru: avem un castel recent restaurat aflat în proprietate publică, cum poate aceasta să devină parte a vieţii comunităţilor rurale care îl înconjoară?

Astfel, miza noastră este să îi dăm castelului o comunitate – să aducem comunitatea mai aproape de castel.

Castelul Teleki din Posmuș devine punct central al unui nou proiect finanțat prin PNRR. Proiectul va debuta în această lună cu activităţi de cercetare

Acţiunile proiectului sunt concepute ca un proces de cunoaştere şi înţelegere a nevoilor culturale locale, care să ducă la dezvoltarea unui program prin care acest loc să devină un reper pentru viaţa culturală a comunităţii şi un spaţiu de întâlnire şi educaţie”, se arată în prezentarea proiectului.

Demersul este făcut cu sprijinul administratorului castelului, respectiv Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, al Consiliului Judeţean, al Primăriei Şieu şi al şcolii gimnaziale din comună, şi în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai şi Facultatea de Teatru şi Film Cluj-Napoca.

Proiectul va debuta în această lună cu activităţi de cercetare, ce se vor întinde până la sfârşitul anului, în cadrul cărora vor fi descoperite poveşti de viaţă din rândul comunităţii, biografii şi evenimente memorabile, relaţia castelului cu satul şi comunităţile locale, evoluţii arhitecturale şi funcţionale.

În luna iulie, va fi organizată o şcoală de vară, cu ateliere de teatru şi film, dedicate atât copiilor, cât şi adulţilor, cu un laborator de dezvoltare de proiecte de educaţie culturală cu şi pentru comunitatea locală şi cu o seară de dans, muzică şi proiecţii de film, la castel.

În perioada august-octombrie, artiştii rezidenţi Cristina David şi Răzvan Anton vor dezvolta câte un proiect artistic în strânsă legătură cu resursele materiale şi imateriale locale şi vor organiza ateliere de creaţie pentru copii.

Castelul Teleki din Posmuș devine punct central al unui nou proiect finanțat prin PNRR. Activităţile sunt gratuite

Din septembrie şi până în decembrie, vor fi organizate ateliere de pedagogie teatrală cu participarea învăţătorilor şi a altor formatori locali.

Dezvoltarea strategiei educaţional-comunitare pentru castelul Teleki din Posmuş va fi subiectul unor laboratoare de lucru, în perioada februarie-mai 2024, în cadrului masteratului de Management şi Antreprenoriat Cultural al Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca.

Evenimentul final al proiectului este programat pentru iunie 2024, când vor avea loc lansarea unui volum ce include articolele cercetătorilor, prezentarea activităţilor proiectului, istoria ansamblului arhitectonic şi propuneri de acţiuni pentru inserarea acestuia în circuitul cultural educaţional, cât şi în viaţa comunităţii locale, vernisajul expoziţiei de fotografie a Patriciei Marina Toma şi vernisajul expoziţiei dedicate familiei Teleki, curatoriate de Lavinia Cociubei şi Daniella Ludvig.

Toate aceste activităţi sunt gratuite şi se vor desfăşura atât în spaţiul muzeal, în parcul şi în împrejurimile castelului, cât şi în alte locuri din satul Posmuş. Agerpres

sursa foto: Facebook / Castelul Teleki • Posmuș


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Saşii şi maghiarii din judeţ sărbătoresc la acest sfârşit de săptămână, cu întârziere, Fărşangul

Publicat

Arhivă foto

Comunităţile de saşi şi maghiari din judeţul Bistriţa-Năsăud sărbătoresc, la acest sfârşit de săptămână, Fărşangul – sărbătoare care marchează sfârşitul iernii şi pregătirea pentru noul an agricol -, fiind organizate baluri mascate, de la care nu vor lipsi dansurile şi costumele tradiţionale.

Manifestările programate pentru a marca Fărşangul au întârziat în acest an, de obicei acestea având loc înainte de a începe Postul Paştelui catolic.

Primii care vor sărbători în cadrul unui bal organizat la un hotel din municipiul Bistriţa sunt saşii, evenimentul fiind programat pentru vineri, începând cu ora 17,00.

„Sunt aşteptate peste 120 de persoane.

Dansatorii mari, dansatorii mici şi copiii care cântă la cor vor fi sigur mascaţi, poate şi dintre adulţi. Ne va încânta formaţia Trio Saxones Plus, formată din trei preoţi luterani”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistriţa, Cristian Roth-Gross.

Sâmbătă, 24 februarie, va fi rândul maghiarilor din judeţ să petreacă, aceştia organizând evenimentele de Fărşang în satul Tonciu.

Potrivit anunţului făcut de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care s-a implicat în organizarea manifestărilor, de la ora 16,00 va porni alaiul cu cei mascaţi, din centrul satului, iar de-a lungul drumului se vor oferi gogoşi, ceai şi alte bunătăţi de carnaval tuturor participanţilor.

De la ora 18,00, căminul cultural din Tonciu va găzdui un spectacol cu ansambluri folclorice maghiare din judeţ, iar de la ora 20,00 va începe balul de Fărşang, alături de formaţia Harmony Bandd. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Peste 10.000 de şoferi din judeţul Bistrița-Năsăud au trecut de 70 de ani

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Mai mult de 10.000 de deținători de permise de conducere din județul Bistrița-Năsăud au vârsta de peste 70 de ani, însă majoritatea, aproximativ 53.600, se încadrează în intervalul de vârstă cuprins între 31 și 50 de ani, conform datelor furnizate AGERPRES de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

La sfârşitul anului trecut, în judeţ erau înregistraţi 126.212 şoferi, cu circa 2.300 mai mulţi decât în anul anterior.

Peste 12.000 de persoane au susţinut, anul trecut, proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere, din care 46% au fost declaraţi admişi, iar la proba practică au fost examinate 8.642 de persoane, din rândul cărora 62% au fost admise.

Numărul vehiculelor înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud la data de 31 decembrie 2023 era mai mare decât cel al conducătorilor auto, şi anume de 142.290 vehicule, cu circa 3.900 în plus faţă de anul anterior.

Dintre acestea, 52% folosesc motorina drept combustibil, iar alte circa 23% sunt alimentate cu benzină.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt înmatriculate 234 de vehicule electrice şi 775 hibride.

O statistică a Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări arată că vechimea parcului auto judeţean este una mare, peste 80% dintre vehicule fiind mai vechi de 12 ani. Agerpres

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

Copil de 13 ani din Bistrița-Năsăud, decedat în urma unui antrenament de fotbal

Publicat

Arhivă foto

Conform informațiilor comunicate joi de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb, un copil în vârstă de 13 ani din localitatea Maieru a murit în urma unui antrenament de fotbal desfășurat pe un teren de sport din comună. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în legătură cu acest incident.

Tragedia s-a produs miercuri seara, iar la caz au intervenit două echipaje SMURD, care l-au găsit pe băiat în stop cardiorespirator.

Manevrele de resuscitare aplicate s-au dovedit fără succes, astfel că echipajele medicale au declarat decesul copilului la locul solicitării.

În cauză a fost dispusă şi necropsia, pentru a se stabili cauza exactă a decesului. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Conferința regională „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”. Precizările Primăriei

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Bistrița

Primăria municipiului Bistrița organizează, vineri 23 februarie 2024, de la ora 08.30, Conferința regională „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”.

Conferința, care reprezintă o premieră la nivel regional, va avea loc loc sala de ședințe a instituției din Piața Centrală nr. 6, tema principală fiind rolul vegetației și al spațiilor verzi din Bistrița în contextul mobilității urbane durabile și a schimbărilor climatice.

Prezentările vor fi susținute de specialiști cu o vastă experiență în domeniile arboricultură și peisagistică: doamna Diana Culescu – Doctor în Arhitectura peisajului, domnul Mihai Alexandru Purcaru – arborist atestat ISA și domnul Dan Moldovan – arborist atestat ISA / Davey Canada.

sursa foto: Facebook / Primăria Bistrița

Citește mai departe
Publicitate