Connect with us

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Pavele şi borduri vechi din municipiul reşedinţă înlocuite în urma modernizărilor, găsite la persoane fizice

Publicat


Arhivă foto

Diverse pavele și borduri, care au fost înlocuite în municipiul Bistrița în cadrul proiectelor de modernizare a infrastructurii finanțate din fonduri europene, au fost descoperite la diferite persoane fizice, în ciuda obligației constructorilor de a le preda Direcției de Infrastructură și Servicii.

Poliţia Locală Bistriţa a transmis miercuri, pe pagina de socializare a instituţiei, că au fost depistate trei astfel de situaţii, după ce la începutul săptămânii au apărut în spaţiul public fotografii cu astfel de materiale depozitate pe terenuri private.

„Ca urmare a informaţiilor referitoare la materialele rezultate prin implementarea celor 3 proiecte de mobilitate urbană (borduri, pavele, dale etc.), Poliţia Locală a efectuat verificări în vederea identificării situaţiilor în care astfel de materiale ar fi ajuns în proprietatea unor persoane fizice de pe raza municipiului Bistriţa.

În două astfel de cazuri, persoane fizice au intrat în posesia unor cantităţi mici (de ordinul a 2-3 mc) de materiale fără valoare economică (moloz care conţinea pământ, piatră, fragmente de borduri sau pavele).

În cea de-a treia situaţie a fost identificată o cantitate de aproximativ 80 bucăţi de borduri folosite, care au fost predate constructorului de către persoana depistată, în cursul zilei de ieri.

Reiterăm faptul că, în conformitate cu prevederile contractuale, firmele care execută aceste lucrări au obligaţia ca, până la finalizarea şi recepţionarea lor, să sorteze şi să predea primăriei materialele care pot fi refolosite”, se arată în mesajul postat de Poliţia Locală Bistriţa, în care se menţionează că verificările vor continua.

La rândul său, Primăria municipiului Bistriţa a transmis că, în cursul anului trecut, constructorii au predat administraţiei locale mai puţin de 8.800 de metri pătraţi de pavaj refolosibil, în condiţiile în care suprafaţa decopertată este mult mai mare.

8.768 mp de pavaj refolosibil, predată Direcţiei Infrastructură şi Servicii din cadrul primăriei

„În contractele încheiate cu cele două firme care realizează lucrările din cadrul acestor proiecte (MIS Grup şi CML.RO) este stipulată obligaţia ca, la finalizarea contractului, constructorii trebuie să predea municipalităţii pavajul refolosibil şi de a pune la dispoziţie procesele verbale de casare pentru cel care nu a putut fi recuperat în stare corespunzătoare.

Până la finalul anului 2023, a fost predată Direcţiei Infrastructură şi Servicii din cadrul primăriei cantitatea de 8.768 mp de pavaj refolosibil.

Deşi, până la data predării, materialele se află în custodia constructorilor, i-am sesizat cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public şi le-am solicitat să investigheze dacă materialele şi locaţiile la care se face referire provin din cele rezultate în urma lucrărilor la proiectele menţionate.

În această situaţie, le-am transmis din nou că au obligaţia să facă demersurile necesare pentru recuperarea pavajului înlocuit, în aşa fel încât, la finalizarea contractului, să poată fi predată întreaga cantitate care poate fi refolosită”, a postat Primăria Bistriţa pe Facebook, în cursul zilei de marţi.

Administraţia locală anunţase, anterior, că pavajul refolosibil va fi pus la dispoziţia altor instituţii, precum unităţi de învăţământ sau biserici.

Subiectul dalelor şi bordurilor care ar fi ajuns la anumite persoane fizice a fost abordat şi de către organizaţia municipală PSD Bistriţa, care a cerut public primăriei conduse de liberalul Ioan Turc să comunice destinaţia acestor materiale, sugerând totodată că unele bucăţi de pavaj ar fi ajuns inclusiv în curtea unui bărbat din localitatea Jelna, situată la 5 kilometri de Bistriţa. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Conferința regională „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”. Precizările Primăriei

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Bistrița

Primăria municipiului Bistrița organizează, vineri 23 februarie 2024, de la ora 08.30, Conferința regională „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”.

Conferința, care reprezintă o premieră la nivel regional, va avea loc loc sala de ședințe a instituției din Piața Centrală nr. 6, tema principală fiind rolul vegetației și al spațiilor verzi din Bistrița în contextul mobilității urbane durabile și a schimbărilor climatice.

Prezentările vor fi susținute de specialiști cu o vastă experiență în domeniile arboricultură și peisagistică: doamna Diana Culescu – Doctor în Arhitectura peisajului, domnul Mihai Alexandru Purcaru – arborist atestat ISA și domnul Dan Moldovan – arborist atestat ISA / Davey Canada.

sursa foto: Facebook / Primăria Bistrița

Citește mai departe

Actualitate

Hunedoara: Se închide patinoarul din Parcul Cetate Deva

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Deva

Patinoarul în aer liber din Deva își va închide porțile în seara zilei de duminică, 25 februarie 2024.

Potrivit Primăriei Deva, pentru mii de deveni și nu numai, pasionați de distracția pe patine, patinoarul a fost locul de recreere preferat, de la deschiderea acestuia în luna decembrie a anului trecut și până acum.

Iubitorii de distracție pe gheață mai au la dispoziție 5 zile ca să se bucure de facilitățile oferite de această bază de agrement.

Reamintim că, la propunerea Primarului Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, consilierii locali au aprobat ca pe toată durata funcționării patinoarului, copiii, elevii și studenții cu domiciliul stabil în Deva să beneficieze de acces gratuit dar și de închirierea gratuită a patinelor.

Patinoarul artificial amplasat în Parcul Cetate are o suprafață de 450 de metri pătrați și o capacitate de 130 de persoane pe serie.

Cei care vin la patinoar au la dispoziție o încăpere încălzită unde se pot echipa pentru distracția pe gheață.

Administratorii patinoarului le mulțumesc tuturor celor care au respectat regulamentul de funcționare și au făcut posibil ca această perioadă de feerie pe gheață să fie lipsită de incidente.

De administrarea patinoarului se ocupă Seviciul Baze Agrement din cadrul Primăriei Municipiului Deva.

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Deva

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: Doi tineri sub influenţa substanţelor interzise, depistaţi la volanul aceleiaşi maşini, în aceeaşi zi

Publicat

Arhivă foto

Marți, IPJ Harghita a informat că polițiștii din Miercurea-Ciuc au identificat, în urma unei acțiuni pe DN 12, doi șoferi aflați sub influența substanțelor interzise. Unul dintre aceștia încerca să-i ofere sprijin celuilalt pentru a-l conduce acasă cu autoturismul.

Sursa citată precizează că un tânăr de 19 ani, din Ciumani, a fost oprit în trafic în localitatea Ciceu, iar testările efectuate au indicat prezenţa unei substanţe psihoactive interzise în organismul său.

De asemenea, în autoturismul său au fost descoperite două dispozitive tip grinder şi o ţigară confecţionată artizanal.

Ulterior, acelaşi autoturism a fost identificat în trafic, dar de această dată la volan se afla un alt tânăr de 18 ani, din aceeaşi localitate.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieşit indicii cu privire la posibila prezenţă a substanţelor psihoactive.

Precizările IPJ Harghita

„Persoana a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanţe interzise şi a alcoolemiei în sânge.

Poliţiştii au descoperit că acesta a fost solicitat de către primul tânăr pentru a-i duce autoturismul acasă, deşi chiar el se afla sub influenţa substanţelor interzise.

Faţă de cei doi, poliţiştii au demarat cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive”, se arată în informarea IPJ Harghita.

În data de 17 februarie, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier şi Biroului Rutier Miercurea Ciuc au desfăşurat o acţiune pe DN 12, în zona Miercurea Ciuc, pentru combaterea consumului de băuturi alcoolice şi substanţe psihoactive în rândul conducătorilor auto. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

A încetat din viaţă, la 101 ani, cel mai vârstnic veteran de război din judeţul Sălaj

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Asociația Veteranilor de Război – filiala Sălaj a făcut cunoscut faptul că sublocotenentul în retragere Victor Mezei, cel mai în vârstă veteran de război din județ, a încetat din viață luni, la vârsta de 101 ani. Anunțul a fost făcut public marți.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Veteranilor de Război – filiala Sălaj, Ioan Chichişan, veteranul Victor Mezei s-a născut în 1922, în judeţul Satu Mare.

„Venerabilul veteran a făcut parte din Regimentul 20 Infanterie şi a participat la lupte pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, atât în ţară, cât şi pe teritoriul Ungariei şi fostei Cehoslovacii.

A căzut prizonier şi a fost deportat într-un lagăr din Germania, unde a petrecut şapte luni, fiind eliberat şi lăsat la vatră în data de 25 iunie 1945.

Pentru meritele sale a fost decorat cu Medalia ‘Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945’ şi înaintat în grad, succesiv, până la gradul de sublocotenent în retragere”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Ioan Chichişan.

Potrivit acestuia, în prezent, în Sălaj mai există doar doi veterani de război, sublocotenentul în retragere Balog Alexandru, din Şimleu Silvaniei, în vârstă de 97 de ani şi colonelul în retragere Cranta Marin, din Zalău, de 98 de ani.

Un alt veteran de război, Pop Ilie, din Sălăjeni, a încetat din viaţă în decembrie 2023, la vârsta de 102 ani. Agerpres

Citește mai departe