Connect with us

Cluj

BNR lansează în circulaţie de 1 decembrie noua bancnotă de 20 de lei

Publicat


bancnota 20 de lei ecaterina teodoroiu

Banca Naţională a României (BNR) pune în circulaţie, de la 1 decembrie 2021, o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, fiind prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

„Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, precizează BNR, într-un comunicat remis AGERPRES.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Naţională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881. Detaliile privind replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 sunt prezentate în Circulara nr. 28 din 19 noiembrie 2021.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăţi.

Preţul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Lansarea în circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Informaţii cu privire la achiziţia replicii se vor regăsi pe site-ul BNR. Agerpres

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Firma de deszăpezire care activează la Băișoara, rugată de CJ să lucreze dimineața, înainte să fie blocat drumul cu mașini

Publicat

baisoara e1641715589173.jpg

Firma Bema Prodserv, care se ocupă de mai mulți ani de sectorul de drum care deservește stațiunea montană de la Băișoara, este rugată de către consilierii județeni să intervină mai rapid dimineața, să nu aștepte ora 10:00, când șoseaua este blocată de mașini.

Consilierul județean Horea Chirteș a menționat, joi, în urma mai multor sesizări primite, că firma de deszăpezire ar trebui să intre în lucru la 3-4 dimineața astfel încât să poată fi deszăpezit drumul până la ora 10:00, când vin aici mașinile și este aglomerație.

Sesizările au venit în special de la deținătorii de cabane din stațiunea turistică.

Bema Prodserv este controlată de Rusu Ispas și are contracte cu mai multe primării din județul Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO: Intervenție pentru salvarea unei persoane căzute de la înălțime, în județul Cluj. Victima a fost transportată la spital

Publicat

rezervor huedin cluj

O persoană a fost transportată la spital, joi la amiază, după ce a căzut de la înălțime.Incidentul s-a produs pe o stradă din orașul Huedin, județul Cluj.

Potrivit ISU Cluj, pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit joi pentru a salva o persoană care a căzut de la înălțime. Intervenția s-a desfășurat pe strada Budai Nagy Antal din Huedin, iar victima a căzut într-un rezervor gol de aproximativ patru metri adâncime.

După prima evaluare, persoana a acuzat pierderi temporare de cunoștință după ce s-a lovit de asfalt.

Pompierii au intervenit cu o autospecială și au reușit să îl extragă pe bărbat, fiind ajutați de alți trei angajați.

Victima a fost preluată de un echipaj SAJ și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Romania24.ro

Citește mai departe

Cluj

VIDEO Ce prevede Planul Național de Combatere a Cancerului, prezentat de chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu la Cotroceni

Publicat

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, chirurg la Institutul de Oncologie „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, a prezentat, la Palatul Cotroceni, Planul Național de Combatere a Cancerului. Un plan bazat pe pacient, pe terapii inovative, care are ca scop principal reducerea timpului de diagnosticare și, implicit, de începere a tratamentului pentru bolnavii de cancer.

Deputat și preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului al Parlamentului României, chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a prezentat miercuri Planul Național de Combatere a Cancerului, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, dar și a fostului ministru la Sănătății, dr. Nelu Tătaru.

original lansarea planului national de combatere a cancerului 19 ian 2022 003

„Nu am inventat nimic. Am luat modelul european pentru construirea unui plan de cancer.

Pilonii principali sunt informare, prevenție, optimizarea diagnosticului și tratamentului, calitatea vieții și accesul echitabil”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Primul obiectiv al planului este introducerea terapiilor inovative, pentru că, spune profesorul clujean, România are cea mai mare mortalitate din cauza cancerului din Uniunea Europeană.

„Un alt obiectiv este să ne uităm la pacinții noștri ca la niște oameni, nu să-i tratăm ca pe niște numere sau intervenții chirurgicale”, a mai spus medicul clujean.

Cancerul este doar una dintre bolile cronice netransmisibile, drept pentru care această boală nu mai poate fi privită separat de restul.

original lansarea planului national de combatere a cancerului 19 ian 2022 047

Un alt obiectiv important este comunicarea între centrele din țară și cele din străinătate, pentru că, spune dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, „putem fi cei mai buni la noi în orgadă dacă nu ne comparăm…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro

Citește mai departe

Cluj

Donare de SÂNGE la Gilău. Când are loc

Publicat

donare sange e1623650109984.jpg

O acțiune de donare de sânge va avea loc, în premieră, la Casa de Cultură din Gilău, miercuri, 26 ianuarie, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Cluj-Napoca.

Domnica Vlăducianu, inițiatorul acțiunii, a declarat pentru Cluj24 că donarea de sânge se va desfășura între orele 8,30 – 13,30.

”Desfășurăm, pentru prima dată, o campanie de donare de sânge în Gilau la Casa de Cultură. Este o lipsă acută de sânge în spitale și ne-am gândit să îi ajutărm pe donatori să nu mai meargă până în Cluj-Napoca, să organizăm o astfel de acțiune mai aproape de ei. Aș vrea să conștientizeze cât mai mulți cetățeni din Gilău si nu numai că avem nevoie unii de alții și că ești ceea ce dăruiești!”, a spus Vlăducianu, care a fost cadru medical timp de 12 ani.

Aceasta va realiza și pliante și afișe pentru informarea locuitorilor din Gilău.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro

Citește mai departe