Connect with us

Brasov

Brașovul cumpără peste 200 de ecoinsule pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Investiție de peste 30 milioane de lei, prin PNRR

Publicat


sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov

Orașul Brașov a obținut prin Programul PNRR o finanțate de peste 30 de milioane de lei, prin care se vor achiziționa peste 200 de ecoinsule de diferite tipuri.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Brașov, Brașovul parcurge o nouă etapă în gestionarea deșeurilor de la populație: cea de extindere a sistemului de colectare selectivă la toate platformele de depozitare a deșeurilor din municipiu, prin insule ecologice cu containere separate pentru fiecare tip: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal.

Cea mai importantă achiziție a acestor ecoinsule este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cu peste 30 de milioane de lei.

Ministerul Mediului a comunicat primăriei, în cursul zilei de ieri, că a fost acceptată solicitarea de finanțare pentru achiziția a 275 de ecoinsule de diferite tipuri.

Acestea se adaugă celor 74 de insule ecologice informatizate instalate anul trecut.

,,Brașovul și-a propus să devină capitala verde a României, astfel că multe dintre programele noastre au rolul de a-l transforma într-un oraș prietenos cu mediul.

O parte foarte importantă pentru a ne atinge acest obiectiv este gestionarea eficientă al deșeurilor.

De ani de zile se vorbește despre necesitatea colectării selective, dar nu le putem cere brașovenilor să colecteze selectiv, dacă nu le asigurăm și infrastructura necesară.

Am început cu PETrică și cu toții am văzut cât de mult își doresc brașovenii să se implice și să protejeze mediul.

Anul trecut am continuat cu cele 74 de ecoinsule digitalizate, instalate în locul platformelor de depozitare a deșeurilor clasice.

Astăzi (luni, 6 februarie, n.n.) venim cu o nouă veste bună: Brașovul a obținut 30 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru achiziția a încă 275 de ecoinsule, care, împreună cu cele existente, acoperă aproape 90% din numărul total de platforme de depozitare a deșeurilor din Brașov. Este un pas important spre a avea un oraș curat, un oraș civilizat, un oraș așa cum merită brașovenii”, a declarat primarul Allen Coliban.

n cadrul programului ,,Achiziția de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor în municipiul Brasov”, vor fi cumpărate 3 tipuri de ecoinsule: două supraterane – un tip cu containere de 1,1 m.c. și un altul cu containere mai mari, de la  2 la 5 m.c. – și un sistem subteran, de asemenea cu containere de mari dimensiuni, de la 2 la 5 m.c.

,,Vorbim de ecoinsule îngropate, formatul pe care deja îl vedeți în cartierele Brașovului, acele containere cu guri separate, dar și de o soluție de capacitate mărită, care să înlocuiască platformele de colectare a deșeurilor în cartierele cu densitate foarte mare”, a explicat primarul Coliban.

Brașovul cumpără peste 200 de ecoinsule pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Care sunt trei tipuri de ecoinsule care vor fi achiziționate

100 de insule supraterane Tip 1 încasetate cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton;

150 de insule supraterane Tip 2, compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc

25 de insule Tip 3 subterane cu containere individuale, compuse din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului.

„Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Valoarea totală a proiectului este de 32.010.793 lei cu TVA reprezentând: cheltuieli eligibile în valoare de 30.734.576 lei cu TVA (100% fonduri PNRR); cheltuieli neeligibile în valoare de 1.276.217 lei.

Vă reamintim că, în 2022, Primăria Brașov a instalat 74 de insule ecologice informatizate în mai multe cartiere ale orașului. Aceste platforme ecologice sunt prevăzute cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat.

Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând un tip de deșeuri: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer”, se mai arată în comunicat.

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

Brașov: Vagonul unui tren cu tehnică militară a deraiat. Circulația trenurilor în zonă, afectată

Publicat

Vagonul unui tren cu tehnică militară a deraiat vineri seara, în apropierea stației Beia din județul Brașov. Circulația feroviară în zonă este afectată.

Secția Regională de Poliție Trasporturi Brașov a fost sesizată vineri seara cu privire la faptul că, în apropierea Stației CFR Beia din județul Brașov, penultimul vagon al unui tren cu tehnică militară auto a deraiat cu aproximativ 12 centimetri. Trenul are 11 vagoane.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că cele sesizate se confirmă. Nicio persoană nu a fost rănită.

În zonă se circula pe un singur fir de cale ferată.

Cercetările sunt continuate de către polițiști în vederea stabilirii circumstanțelor în care s-a produs evenimentul.

„Programul de circulație în zona afectată se va desfășura în funcție de măsurile operative stabilite și dispuse de managerul infrastructurii feroviare – CFR SA. Până la redeschiderea circulaţiei în condiţii de siguranţă pe respectivul fir, pot fi posibile întârzieri ale trenurilor de călători, dar și ale altor trenuri din graficul de circulație pentru a se asigura legăturile la trenurile întârziate”, a anunțat CFR Călători.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

Brasov

Un vagon care transporta tehnică militară a deraiat în Brașov (Video)

Publicat

Un vagon care făcea parte dintr-o garnitură feroviară care transporta tehnică militară a deraiat, vineri seară, în apropierea unei staţii de cale ferată din judeţul Braşov. În urma evenimentului nu sunt răniţi, iar traficul feroviar se desfăşoară pe un singur fir.

Un tren încărcat cu tehnică militară a deraiat la o trecere de nivel cu calea ferată din localitate Beia, județul…

Publicată de Electra Ghiza pe Vineri, 17 martie 2023

Momentul deraierii a fost surprins de un şofer oprit la trecerea la nivel cu calea ferată. În imaginile postate pe reţelele de…

Citește mai mult pe Spotmedia.ro


Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Brasov

Zeci de cai au fost salvați de la un abator ilegal din Brașov care exporta carnea în Italia (Video)

Publicat

Procurorii şi poliţiştii care anchetează dosarul vizând activitatea infracţională a unei grupări care ucidea ilegal cai pentru a exporta carnea în Italia, în baza unor documente falsificate, anunţă că 33 de cabaline găsite la abatorul unde animalele erau sacrificate ilegal au fost salvate, fiind preluate de către autorităţi şi duse într-un padoc până la clarificarea situaţiei lor din punct de vedere legal.

„Ca urmare a dispoziţiei organelor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Braşov, sub delegarea procurorului de caz…

Citește mai mult pe Spotmedia.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Brasov

FOTO: Ministrul Transporturilor anunță că se reia proiectarea Autostrăzii Brașov – Bacău

Publicat

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri că se reia proiectarea Autostrăzii Brașov- Bacău. CNAIR a transmis la ANAP, pentru validare, documentația de atribuire pentru reluarea licitației necesară finalizării Studiului de Fezabilitate.

„Se reia proiectarea Autostrăzii Brașov- Bacău! CNAIR a transmis astăzi la ANAP (pentru validare) documentația de atribuire pentru reluarea licitației necesară finalizării Studiului de Fezabilitate, pas esential pentru construcția Autostrăzii Brașov- Bacău (A13)”, scrie pe Facebook Sorin Grindeanu.

El precizează că durata contractului de proiectare a acestei autostrăzi este de doi ani.

Citește mai departe