Brasov
Brașovul cumpără peste 200 de ecoinsule pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Investiție de peste 30 milioane de lei, prin PNRR
Orașul Brașov a obținut prin Programul PNRR o finanțate de peste 30 de milioane de lei, prin care se vor achiziționa peste 200 de ecoinsule de diferite tipuri.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Brașov, Brașovul parcurge o nouă etapă în gestionarea deșeurilor de la populație: cea de extindere a sistemului de colectare selectivă la toate platformele de depozitare a deșeurilor din municipiu, prin insule ecologice cu containere separate pentru fiecare tip: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal.
Cea mai importantă achiziție a acestor ecoinsule este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cu peste 30 de milioane de lei.
Ministerul Mediului a comunicat primăriei, în cursul zilei de ieri, că a fost acceptată solicitarea de finanțare pentru achiziția a 275 de ecoinsule de diferite tipuri.
Acestea se adaugă celor 74 de insule ecologice informatizate instalate anul trecut.
,,Brașovul și-a propus să devină capitala verde a României, astfel că multe dintre programele noastre au rolul de a-l transforma într-un oraș prietenos cu mediul.
O parte foarte importantă pentru a ne atinge acest obiectiv este gestionarea eficientă al deșeurilor.
De ani de zile se vorbește despre necesitatea colectării selective, dar nu le putem cere brașovenilor să colecteze selectiv, dacă nu le asigurăm și infrastructura necesară.
Am început cu PETrică și cu toții am văzut cât de mult își doresc brașovenii să se implice și să protejeze mediul.
Anul trecut am continuat cu cele 74 de ecoinsule digitalizate, instalate în locul platformelor de depozitare a deșeurilor clasice.
Astăzi (luni, 6 februarie, n.n.) venim cu o nouă veste bună: Brașovul a obținut 30 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru achiziția a încă 275 de ecoinsule, care, împreună cu cele existente, acoperă aproape 90% din numărul total de platforme de depozitare a deșeurilor din Brașov. Este un pas important spre a avea un oraș curat, un oraș civilizat, un oraș așa cum merită brașovenii”, a declarat primarul Allen Coliban.
n cadrul programului ,,Achiziția de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor în municipiul Brasov”, vor fi cumpărate 3 tipuri de ecoinsule: două supraterane – un tip cu containere de 1,1 m.c. și un altul cu containere mai mari, de la 2 la 5 m.c. – și un sistem subteran, de asemenea cu containere de mari dimensiuni, de la 2 la 5 m.c.
,,Vorbim de ecoinsule îngropate, formatul pe care deja îl vedeți în cartierele Brașovului, acele containere cu guri separate, dar și de o soluție de capacitate mărită, care să înlocuiască platformele de colectare a deșeurilor în cartierele cu densitate foarte mare”, a explicat primarul Coliban.
Brașovul cumpără peste 200 de ecoinsule pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Care sunt trei tipuri de ecoinsule care vor fi achiziționate
100 de insule supraterane Tip 1 încasetate cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton;
150 de insule supraterane Tip 2, compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc
25 de insule Tip 3 subterane cu containere individuale, compuse din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului.
„Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.
Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.
Valoarea totală a proiectului este de 32.010.793 lei cu TVA reprezentând: cheltuieli eligibile în valoare de 30.734.576 lei cu TVA (100% fonduri PNRR); cheltuieli neeligibile în valoare de 1.276.217 lei.
Vă reamintim că, în 2022, Primăria Brașov a instalat 74 de insule ecologice informatizate în mai multe cartiere ale orașului. Aceste platforme ecologice sunt prevăzute cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat.
Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând un tip de deșeuri: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer”, se mai arată în comunicat.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Brasov
BRAȘOV: Cupa Mondială de vară la sărituri cu schiurile – Râşnov, 20 – 22 septembrie. La competiție participă sportivi din 15 ţări
Cei mai buni săritori cu schiurile din lume vor concura la Râşnov, în weekend, la Cupa Mondială de Vară – Grand Prix de sărituri cu schiurile.
„România devine în acest weekend capitala internaţională a săriturilor cu schiurile. Cei mai buni sportivi din 15 ţări se adună pe trambulina din Valea Cărbunării pentru a concura în cadrul Cupei Mondiale de Vară – Grand Prix de sărituri cu schiurile. Evenimentul, care va avea loc la Complexul Olimpic pentru Sporturi de Iarnă din Râşnov între 20 şi 22 septembrie, reprezintă o etapă foarte importantă pentru sportivii care îşi doresc să adune puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de Iarnă”, se precizează într-un comunicat de presă.
Competiţia de la Râşnov este prima din seria de Grand Prix-uri din această toamnă, serie care va continua în Austria şi Germania.
Concursul va aduce la start 82 de sportivi de elită din 15 ţări precum China, Franţa, Italia, Japonia, Norvegia, Polonia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite, Austria, Finlanda, Kazahstan, Elveţia, Turcia şi România.
Ţara noastră va fi reprezentată la feminin de Dana Haralambie şi Alessia Mîţu, iar la masculin de Daniel Cacina şi Mihnea Spulber.
„Suntem mândri să găzduim din nou Grand Prix-ul de Sărituri cu Schiurile la Râşnov. Această competiţie este nu doar o ocazie de a promova acest sport minunat, ci şi de a arăta lumii că România este capabilă să organizeze evenimente de talie mondială.
Efortul pe care l-am depus alături de partenerii noştri pentru a aduce laolaltă cei mai buni săritori ai momentului, într-un cadru de o frumuseţe naturală impresionantă, este o realizare de care ne putem bucura cu toţii. Mai mult decât atât, pentru sportivii noştri, acest Grand Prix este o şansă de a concura la ei acasă, în faţa unui public care îi susţine din toată inima. Dana Haralambie, Daniel Cacina, Mihnea Spulber şi Alessia Mîţu sunt tineri cu un potenţial uriaş, care s-au pregătit intens, iar participarea lor la acest Grand Prix reprezintă o oportunitate foarte bună de a-şi demonstra valoarea.
Sperăm ca prin această competiţie să inspirăm noi generaţii de sportivi şi să arătăm că România poate deveni un pol important al sporturilor de iarnă pe plan internaţional. Intrarea este liberă şi îi invităm pe toţi cei care doresc să vadă un spectacol sportiv de excepţie să vină la Râşnov şi să fie parte din această experienţă unică”, a declarat Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon.
Grand Prix-ul de la Râşnov cuprinde patru etape individuale, două la feminin şi două la masculin, care se vor desfăşura în 21 şi 22 septembrie.
Această etapă de Cupă Mondială este organizată de Federaţia Română de Schi Biatlon în parteneriat cu Primăria Oraşului Râşnov şi cu sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, al Agenţiei Naţionale pentru Sport şi al Consiliului Judeţean Braşov.
Intrarea este liberă, iar competiţiile sunt difuzate în direct de TVR Sport.
Sursa: Agerpres
Două județe din Ardeal se află, joi dimineață, sub avertizare meteo cod galben de ceață densă, cu vizilibitate redusă.
Administrația Națională de Metrorologie a emis joi, 19 septembrie, o avertizare meteo cod galben de ceață densă pentru zone din județele Sibiu și Brașov.
Meteorologii anunță că până la ora 09.00, se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.
Sunt vizate localitățile Voila, Viștea, Ucea și Beclean din județul Braşov și localitățile: Avrig, Tălmaciu, Racovița, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Boița și Cârța din județul Sibiu.
Brasov
Șoferi vitezomani prinși de radar cu viteză peste limită, pe DN1 în Brașov. Peste 50 de amenzi în mai puțin de două ore
Aparatele radar amplasate pe sectorul braşovean al DN 1 au surprins şi înregistrat, în mai puţin de două ore, peste 50 de încălcări ale limitei maxime de viteză, în cadrul unei acţiuni „fulger” desfăşurată de poliţiştii rutieri, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
Conform sursei citate, acţiunea a avut loc miercuri, între orele 18,00 -20,00, iar cele cinci aparate radar ale Poliţiei Rutiere din Braşov au fost dispuse în sistem „cascadă”.
În total, radarele au depistat 56 de încălcări ale limitei de viteză legală de pe sectorul de drum, în 15 din aceste cazuri, în care şoferii au depăşit această limită cu 50 km/oră, fiind reţinute permisele de conducere în vederea suspendării.
În alte două, dreptul de a conduce a fost suspendat pe loc, pentru 120 de zile, deoarece conducătorul auto a depăşit viteza legală cu 70 de km/oră.
De asemenea, au fost constatate alte 10 abateri de la legislaţia rutieră în cadrul controalelor efectuate, iar pentru toate aceste încălcări ale legii au fost aplicate sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală de peste 61.000 de lei, a precizat sursa citată.
Acţiunea a fost realizată în colaborare cu poliţiştii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Prahova, în scopul reducerii victimizării populaţiei prin accidente rutiere, produse pe fondul încălcării regimului legal de viteză sau a neadaptării acesteia la condiţiile de drum. A
Agerpres
Conducerea operatorului local de transport în comun din zona metropolitană Braşov, Regia Autonomă de Transport Public Braşov- RATBV, a comunicat, miercuri, că nu derulează pe reţelele sociale niciun fel de campanie prin care să acorde carduri de transport gratuite sau la preţuri reduse.
Reprezentanții companiei îi avertizează pe braşovenii să nu transmită datele personale care li se solicită în vederea obţinerii pretinselor facilităţi.
Totodată, reprezentanţii companiei au anunţat că RATBV au sesizat organele competente cu privire la aceste demersuri făcute fără drept în numele societăţii.
„Îi avertizăm pe toţi utilizatorii sistemului de transport public RATBV despre faptul că anunţurile despre vânzarea unor carduri de transport la preţuri mai mici decât cele stabilite prin Planul tarifar sunt FALSE.
RATBV anunţă că nu a iniţiat nicio acţiune de tipul celor derulate în ultimele zile pe unele reţele sociale prin care sunt solicitate date cu caracter personal sub pretextul acordării unor titluri de călătorie gratuite. Îi rugăm pe clienţii noştri să nu-şi dea datele personale pe diverse pagini de socializare sau site-uri şi să nu achite sumele de bani solicitate”, se arată într-o postare pe pagina RATBV.
Link-ul de pe Facebook pe care s-ar fi anunţat falsele facilităţi nu poate fi accesat, însă, potrivit unei imagini care ar reprezenta o captură a informaţiilor de pe acesta, postată de RATBV, pretextul acordării cardurilor gratuite şi cu preţuri reduse ar fi fost aniversarea a 80 de ani a Companiei de Transport Public Braşov, entitate care are inclusiv numele diferit de cel al operatorului de transport public, RATBV.
sursa: Agerpres