Covasna
Broşură online de promovare a municipiului Târgu Secuiesc ca staţiune turistică de interes local

Autorităţile locale din Târgu Secuiesc au lansat o broşură online pentru promovarea localităţii ca staţiune turistică de interes local.
Viceprimarul localităţii, dr. Szilveszter Szabolcs, a declarat pentru AGERPRES că aceasta poate fi accesată în limbile română, maghiară şi engleză pe site-ul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Târgu Secuiesc, https://www.kezditour.info, şi cuprinde, printre altele, informaţii despre istoria şi particularităţile oraşului, atracţiile turistice şi posibilităţile de petrecere a timpului liber.
Printre acestea din urmă se numără Muzeul breslelor, centrele de echitaţie, plimbările cu balonul cu aer cald, pista de karting, precum şi unul dintre cele mai vechi ateliere de turtă dulce din zonă.
Municipiul Târgu Secuiesc a primit la finele anului trecut statutul de staţiune de interes local, printr-o hotărâre de Guvern, alături de alte 34 de localităţi din ţară, printre care şi două din judeţul Covasna: Bicfalău şi Barcani.
Autorităţile locale sunt de părere că acest statut va genera un aflux mai mare de turişti şi va contribui la atragerea mai multor investitori în această zonă.
Târgu Secuiesc, aflat pe drumul ce leagă Moldova de Ardeal, este supranumit şi „oraşul breslelor”, pentru că, pe vremuri, era unul dintre cele mai importante centre meşteşugăreşti din regiune.
Broşură online de promovare a municipiului Târgu Secuiesc ca staţiune turistică de interes local. De ce este unic în România municipiul Târgu Secuiesc
În oraş existau 11 bresle, primele apărute la sfârşitul secolului al XVI-lea, printre acestea numărându-se tăbăcarii, cizmarii, cojocarii, fierarii, croitorii, turtarii, măcelarii, pălărierii şi tâmplarii.
Lucruri pe care ei le-au folosit cândva sunt expuse astăzi la Muzeul breslelor din localitate.
În anul 1834 un incendiu puternic a distrus aproape trei sferturi din oraş, dar acesta a renăscut, locul căsuţelor din lemn ale meşteşugarilor fiind luat treptat de casele din piatră, etajate, ale negustorilor, cu balcoane elegante din fier forjat, care pot fi văzute şi astăzi pe cele patru laturi ale pieţei centrale.
Printre cele mai frumoase clădiri se numără fosta Casă de Economii, ce găzduieşte astăzi sediul Primăriei, dar şi Casa de Cultură, aflată în imediata vecinătate, fostă cafenea şi hotel, care are o sală de spectacole ce păstrează intacte stilul şi farmecul de acum o sută de ani.
Municipiul Târgu Secuiesc este unic în România prin faptul că din centrul acestuia pornesc, asemenea razelor soarelui, peste 70 de străduţe înfundate, denumite curţi, ce nu poartă nici astăzi un nume, fiind doar numerotate, iar fiecare dintre ele aparţinea pe vremuri câte unui meseriaş. Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Covasna
Covasna: Lipsa apei calde în blocurile și instituțiile publice din Întorsura Buzăului, până în octombrie

Locuitorii blocurilor de locuințe și utilizatorii instituțiilor publice din orașul Întorsura Buzăului, care sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare, vor experimenta o lipsă de apă caldă la robinet până în luna octombrie.
Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică a anunţat că, în baza HCL 58/2023, furnizarea agentului termic a fost oprită începând cu data de 5 iunie, centrala urmând să intre în revizii şi reparaţii.
Potrivit sursei citate, serviciul va fi reluat în data de 1 octombrie.
Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în perioada verii se va lucra şi la extinderea reţelei de termoficare, aceasta urmând să fie prelungită până la viitorul bazin de înot, aflat în construcţie.
Acesta a precizat, totodată, că un alt motiv pentru care centrala termică a fost oprită îl reprezintă pierderile considerabile pe care aceasta le înregistrează pe timpul verii, când nu se furnizează căldură.
Fiind al cincilea an în care centrala este oprită pe timpul verii, o parte dintre locatarii blocurilor şi-au pus boilere electrice în apartamente, iar ceilalţi îşi încălzesc apa necesară la aragazul cu butelie, pentru că în Întorsura Buzăului nu există gaz metan.
Centrala termică din Întorsura Buzăului, care funcţionează cu biomasă, a fost pusă în funcţiune în anul 2004 printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care a sprijinit instalarea unor centrale similare şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa, dar autorităţile locale vor să construiască o nouă centrală, mai eficientă şi mai rentabilă. Agerpres
Covasna
Finanțare prin PNRR pentru Spitalul Judeţean de Urgență Covasna. Proiectul vizează reducerea infecţiilor nosocomiale

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Fogolyan Kristoff” din Sfântu Gheorghe va implementa un proiect ce vizează reducerea infecţiilor nosocomiale, finanţat din fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Potrivit managerului spitalului, Andras Nagy Robert, va fi dezvoltat laboratorul de analize microbiologice, vor fi achiziţionate echipamente destinate reducerii infecţiilor nosocomiale, inclusiv un sistem de decontaminare a aerului din încăperi, şi va fi modernizată infrastructura spălătoriei
Peste 8 milioane lei prin PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale
„A fost aprobat proiectul pe PNRR, (…) săptămâna trecută am primit înştiinţarea de la Ministerul Sănătăţii că a fost aprobat proiectul nostru.
Proiectul este de peste 8 milioane de lei în total (…).
Pe partea de infecţii nosocomiale sunt importante cel puţin trei chestiuni: identificarea cât mai rapidă, intervenţia şi, plus, training-uri, proceduri de lucru pentru evitarea acestora. Noi, prin acest proiect, ne-am axat pe evitarea şi diminuarea prevalenţei acestor infecţii.
Achiziţiile de echipamente o să fie mai mult înspre direcţia creării şi reînnoirii acelei infrastructuri care e pe partea de sterilizare. O să achiziţionăm sterilizatoare noi şi de tehnologie nouă, de plasmă, pentru echipamentele, pentru trusele medicale, pentru domeniile chirurgicale.
O să reînnoim şi infrastructura în spălătoria spitalului, care, la fel, este o parte cheie în această privinţă. Ce am mai introdus în cadrul acestui proiect este achiziţionarea a peste 5.000 de echipamente de lucru pentru colegii noştri. În plus, o să dotăm laboratorul de analize medicale cu analizoare, echipamente medicale care să identifice cât mai rapid aceşti germeni”, a declarat managerul spitalului, Andras Nagy Robert, într-o conferinţă de presă.
Acesta a menţionat că echipamentele vor fi puse în funcţiune, cel mai probabil, anul viitor.
„Urmează etapa de contractare, după care, sperăm noi, până la finele anului vom putea începe procedurile de achiziţie, ca anul următor, adică în 2024, deja să putem aduce aceste echipamente, să le putem monta şi să le putem pune în folosinţă. Ţinta noastră este ca să începem cât mai rapid aceste proceduri de achiziţie şi să le punem în funcţiune cât mai rapid cu putinţă”, a adăugat Andras Nagy Robert.
Potrivit acestuia, rata infecţiilor nosocomiale asociate asistenţei medicale în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe este de 0,887% din numărul de externări.
Agerpres

Conducerea Clubului de baschet feminin Sepsi SIC din Sfântu Gheorghe a anunţat că o parte dintre jucătoare vor părăsi echipa, prin urmare, în perioada următoare, vor avea loc shimbări în componenţa acesteia.
Directorul tehnic al Sepsi SIC, Rusz Istvan, precizează, într-o postare făcută joi seară pe Facebook, că decizia nu a aparţinut clubului din Sfântu Gheorghe, ci agenţiei de impresariat, care a decis să transfere jucătoarele la alt club.
„Dragi fani Sepsi-SIC! Ca o continuare a întâlnirii cu suporterii, aş dori să vă informez că o parte din echipa noastră pleacă din motive independente de voinţa noastră. Ne-am fi dorit să continuăm să lucrăm împreună şi să prelungim contractele, dar nu a depins de noi. Agenţia de impresariat, care domină piaţa baschetului feminin din România, a avut cu totul altă abordare, aşa că a decis să îşi transfere jucătoarele la un alt club. Cu toate acestea, încercăm să alcătuim o echipă competitivă, iar în perioada următoare vom anunţa cine pleacă, cine rămâne şi cine vine. Cele din urmă vor fi anunţate atunci când contractele vor fi semnate”, se arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.
Potrivit acestuia, pe viitor clubul va pune „mai mult accent pe baschetbaliste locale şi pe dezvoltarea tinerilor”.
Echipa antrenată de Mikes Zoran a câştigat de şapte ori titlul de campioană şi de opt ori Cupa României.
Agerpres
Covasna
Accident grav într-o localitate din Covasna: Două victime, dintre care una în stare critică. A intervenit elicopterul SMURD

Un grav accident rutier a avut loc marți dimineață în județul Covasna. Două persoane au fost rănite, iar una dintre ele a ajuns la spital cu elicopterul SMURD.
Potrivit IPJ Covasna, la data de 30.05.2023, în jurul orei 10.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Baraolt au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că în localitatea Bățanii Mari a avut loc un accident rutier.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat în vârstă de 42 ani, în timp ce conducea un tractor, a intrat în coliziune cu o autoutilitară condusă de un bărbat de 50 de ani.
În urma impactului autoutilitara a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat într-un șanț.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea celor doi conducători de vehicule, aceștia fiind transportați la spital pentru îngrijiri.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.
Conducătorul autovehiculului agricol nu a fost putut fi testat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Accident grav într-o localitate din Covasna. Starea victimelor
Potrivit ISU Covasna, în jurul orei 10:00, a avut loc un accident rutier produs în localitatea Bățanii Mari între un autovehicul agricol și o autoutilitară.
La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Baraolt cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.
S-au solicitat în sprijin elicopterul SMURD din cadrul Punctului de Operare Aeromedical Brașov și o ambulanță SAJ.
În accidentul rutier au fost implicate două victime care au suferit diferite traumatisme, ulterior o persoană a fost transportată la spital în Brașov de către elicopterul SMURD și cea de-a doua persoană la spitalul Baraolt de către echipajul SAJ.