Eveniment
”Brukenthal Exclusive” – cea mai importantă expoziţie din istoria celui mai vechi muzeu românesc
Iubitorii artei sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional Brukenthal din centrul municipiului Sibiu, unde pot vedea expuse mai multe capodopere, din care cinci lucrări au fost prezentate la Bucureşti, în cadrul „Brukenthal Exclusive”, considerată „cea mai mare expoziţie pe care Muzeul Naţional Brukenthal a realizat-o în 206 ani de existenţă”, a declarat directorul instituţiei, Alexandru Chituţă.
„Expoziţia „Brukenthal Exclusive” a fost cea mai importantă expoziţie pe care Muzeul Naţional Brukenthal a realizat-o de 206 ani de existenţă a muzeului în România. Este cea mai importantă expoziţie pe care Muzeul Naţional Brukenthal a realizat-o în România. Este pentru prima dată când aceste capodopere merg în afara Muzeului Naţional Brukenthal, pe teritoriul României, pentru că aceste lucrări au fost expuse în întreaga Europă, însă mai puţin în muzeele din România sau în alte spaţii din România”, a precizat directorul Alexandru Chituţă, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Admirate de o mie de vizitatori pe zi, cele cinci capodopere pot fi văzute în Palatul Brukenthal al muzeului din Piaţa Mare din Sibiu, fiind vorba despre tablourile: „Omul cu tichie albastră” de Jan van Eyck şi alte patru capodopere de Tiţian, Veronese şi Hans Memling.
Jan van Eyck are 20 lucrări existente în întreaga lume, din care una la Sibiu şi trei la Londra.
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este interesat să expună lucrarea de la Sibiu, „Omul cu tichie albastră”, în 2024, la National Gallery din Londra, unde mai există alte trei capodopere de Jan van Eyck.
„Avem discuţii şi s-au arătat interesaţi cei de la National Gallery din Londra, pentru că anul viitor vor trăi (…) bicentenarul muzeului, National Gallery aniversează 200 de ani de existenţă şi au în gând realizarea unei expoziţii dedicate lui van Eyck şi se poate ca Muzeul Naţional Brukenthal să participe la această expoziţie cu „Omul cu tichia albastră”. Aşteptăm o solicitare expresă în acest sens”, a explicat Alexandru Chituţă.
Cinci dintre cele mai importante capodopere ale artei universale care au fost admirate în luna aprilie, la Art Safari, în inima Bucureştiului, acum sunt din nou expuse la Brukenthal, la Sibiu: „Omul cu tichie albastră” – Jan van Eyck (cca 1390-1441), „Ecce Homo / Iată omul!” – Tiziano Vecellio / Tiţian (1488/90-1576), „Cap de copil” – Paolo Veronese (1528-1588) şi „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se” – Hans Memling (1430/33-1494). AGERPRES/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: Muzeul Național Brukenthal/Facebook.com
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trafic rutier blocat total pe Valea Oltului, pe DN 7, pe raza localității Brezoi. Mai multe stânci au căzut pe un TIR
O bună parte din drumul național DN 7, Valea Oltului este blocată total, vineri, 29 noiembrie, din cauza unor căderi de stânci. Blocajul s-a petrecut la la kilometrul 206+500, pe raza localității Brezoi, după ce mai multe stânci au căzut pe carosabil, dar au și lovit un TIR.
Potrivit IPJ Vâlcea traficul rutier este complet blocat pe Drumul Național 7, la kilometrul 206+500, ca urmare a unui incident cauzat de căderea unor stânci pe carosabil. Stâncile au lovit un autocamion care tranzita zona, însă, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României: povestea, semnificațiile și superstițiile sărbătorii din 30 noiembrie
Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox și este considerat ocrotitorul României. Acestuia i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, fiind primul apostol care L-a cunoscut pe Hristos.
Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru) și potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Ultimul weekend cu reduceri în Iulius Mall Cluj. Brandurile din grupul INDITEX au reduceri de până la 40%
Te-ai pregătit de sesiuni intensive de cumpărături? Iulius Mall Cluj te întâmpină cu și mai multe promoții la brandurile tale preferate.
Cel mai așteptat eveniment de shopping este și momentul perfect pentru a…
Citește mai mult pe Cluj24