Connect with us

Alba

Calendar astronomic noiembrie 2021: Ce se vede pe cerul nopții în luna lui Brumar. Trei planete vizibile cu ochiul liber, seara

Publicat



Calendar astronomic – noiembrie 2021: În tradiția noastră populară, luna noiembrie se numește „Brumar”.

Numele lunii vine de la latinescul „novem” ce înseamnă „nouă”, noiembrie fiind a noua lună din calendarul roman până când au apărut lunile ianuarie şi februarie.

După ora 18, pe cer pot fi văzute trei planete, Venus, Jupiter și Saturn, prima dintre ele fiind foarte strălucitoare și putând fi văzută ca o stea albă care nu pâlpâie. Cel mai bine se văd stelele Aldebaran, Procyon, Castor și Pollux, iar faza de lună plină se va produce pe data 19, se arată în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Soarele

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Luna

Pe 4 noiembrie la ora 23:18 se produce faza de Luna Noua. Luna nu se poate observa.

Pe 11 noiembrie se produce faza de Primul Patrar, la ora 14:45. Luna se vede seara.

Pe 19 noiembrie, la ora 11:00, se produce faza de Luna Plina. Pe 18 și 19 noiembrie 2021 Luna se va vedea toată noaptea.

Pe 27 noiembrie Luna se afla în faza de Ultimul…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Peste 5000 de vizitatori au participat de Noapte Muzeelor la evenimentele de la Palatul Principilor și Principa din Alba Iulia

Publicat

Peste 5.000 de vizitatori au pășit pragul de Noaptea Muzeelor, la Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia din Alba Iulia. Cele două clădiri au fost singurele deschise cu ocazia evenimentului de sâmbătă seara. 

Sâmbătă, 18 mai, ediția 2024 a Nopții Muzeelor a adus peste 5.000 de vizitatori la cele două muzee din subordinea Centrului...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO: Angajații de la Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale continuă protestul. Care sunt nemulțumirile

Publicat

Angajații Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale au continuat luni, 20 mai, protestele declanșate săptămâna trecută. Aceștia au întrerupt temporar activitatea.

Aceștia atrag atenția că, de la începutul anului, s-a inițiat un proces de aliniere a...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cadavrul unui bărbat, găsit între Cunța și Cut, în apropiere de linia ferată. Poliția Alba face cercetări

Publicat

Cadavrul unui bărbat a fost găsit, luni, 20 mai, în apropierea liniei ferate dintre localitățile Cunța și Cut din județul Alba. Poliția a demarat cercetări.

Cadavrul se afla în stare de putrefacție. Din primele date, nu ar fi vorba despre vreun incident feroviar.

Corpul neînsuflețit a fost transportat la Medicină legală pentru...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VREMEA până în 2 iunie. Temperaturi apropiate de normele perioadei şi ploi. Prognoza meteo în regiuni din țară, pe două săptămâni

Publicat

Regimul termic estimat de meteorologi Pentru următoarele două săptămâni (20 mai – 2 iunie), meteorologii estimează un regim termic apropiat de normele climatologice ale perioadei, în toate regiunile. Oscilaţiile de temperatură vor fi completate de intervale cu ploi destul de consistente, după data de 22 mai, precum şi în primele zile ale lunii iunie, arată prognoza publicată luni ANM.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe