Connect with us

Eveniment

Când se poate vaccina populația generală din România – Mai durează câteva luni

Published

on



Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Aceasta, în condițiile în care înainte trebuie să se încheie cea de-a doua etapă, care include aproximativ 5,5 milioane de oameni.

Este vorba despre persoanele de peste 65 de ani, cele din categorii de risc din punct de vedere al sănătăți și de cei care lucrează în domenii considerate esențiale – categorie care îi include și pe profesori, scrie Digi 24. 

Gheorghiță a spus că în categoriile vulnerabile sunt circa 4 milioane de persoane – aceleași, de altfel, considerate prioritare pentru vaccinarea antigripală, iar numărul estimat al celor din domeniile esențiale este estimat la circa 1,5 milioane.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinaarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. În ceea ce privește dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a explicat că România va avea aproape 1.000 de centre de vaccinare, inclusiv caravane mobile care vor merge în zone rurale și la persoane greu deplasabile, iar capacitatea de vaccinare a acestor centre va ajunge la 150.000 de persoane vaccinate pe zi. Totuși, acest număr depinde în primul rând de cantitatea de vaccin care va putea fi livrată de firmele producătoare. Tot de asta depinde și debutul celei de-a treia etape a campaniei de vaccinare, pentru publicul larg.

În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care le putem lua în calcul, însă trebuie să înțelegem practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, a explicat medicul.

Gheorghiță a adăugat că oamenii se vor putea programa să se vaccineze la centrul cel mai apropiat de locuința lor și că au și posibilitatea ca, dacă știu că în momentul rapelului vor fi în altă localitate, să se programeze în acea localitate pentru a doua doză.

Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a spus el.

Sursa: Digi 24

sursa: Ora de Sibiu


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Județul Alba, pe locul 6 la nivel național după numărul de proprietăți înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară

Published

on

Județul Alba se află pe locul 6 la nivel național după numărul de proprietăți înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară. În Alba au fost înregistrate, începând cu anul 2005, peste 400.000 de proprietăți, a precizat joi directorul general al ANCPI, Laurențiu Blaga, în cadrul unei ședințe de lucru cu primarii din zona municipiilor Alba Iulia, Aiud, Blaj și Sebeș.

Potrivit reprezentanților Prefecturii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Canicula lovește la Cluj. Cât de periculoasă e căldura pentru câini și cum îi putem proteja?

Published

on

Pe măsură ce temperaturile cresc în România, iar mercurul sare frecvent de 30°C, nu doar oamenii au de suferit. Câinii noștri, prietenii blănoși care ne însoțesc zilnic cu loialitate, sunt extrem de vulnerabili la valurile…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

20 iunie: Ziua Mondială a Refugiaților. Importanța solidarității

Published

on

20 iunie: Ziua Mondială a Refugiaților este marcată anual la această dată, fiind instituită prin Rezoluția 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite din 4 decembrie 2000.

Această zi internațională a fost desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru a onora toți refugiații de pe glob și pentru a celebra puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara lor pentru a scăpa de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Unde văd analiștii financiari cursul leu-euro peste un an

Published

on

A fost publicat sondajul realizat luna trecută în rândul membrilor CFA România. Acesta indică o posibilă evoluție depreciativă a leului în următoarele luni.

Trebuie menționat faptul că majoritatea participanților…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading