Connect with us

Covasna

Când va fi redeschis Muzeul Național Secuiesc din municipiul Sfântu Gheorghe

Publicat


sursa foto: Muzeul Național Secuiesc

Muzeul Naţional Secuiesc din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a fost reabilitat şi modernizat printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Aceasta urmează să fie redeschis în toamna anului 2023, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor.

Acesta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că au fost finalizate lucrările la partea exterioară a clădirii, iar în perioada următoare se vor termina şi lucrările interioare, redeschiderea muzeului fiind programată în luna octombrie.

„S-a terminat reabilitarea clădirii, suntem în curs de recepţie finală.

Urmează grădina botanică, gardul şi interiorul muzeului. Vom finaliza în totalitate probabil în luna septembrie-octombrie, deci în octombrie este posibil să redeschidem acest simbol al întregii regiuni”, a declarat Tamas Sandor.

Directorul muzeului, Varga Mihaly, a declarat, pentru AGERPRES, că proiectul a vizat, printre altele, îmbunătăţirea infrastructurii clădirilor, mărirea spaţiului expoziţional, crearea unui spaţiu destinat pedagogiei muzeale şi a unui magazin de suveniruri, precum şi reamenajarea şi modernizarea parcului în vederea organizării de evenimente publice.

„Acest complex muzeal a fost construit în anul 1912, în mai puţin de un an, în anii ’80 s-au făcut ultimele reparaţii ale clădirilor, dar niciodată nu s-au făcut reparaţii capitale (…) La finalul reabilitării, vom avea un muzeu modern, cu spaţii expoziţionale reorganizate”, a declarat Varga Mihaly.

Contractul de finanţare pentru modernizarea muzeului a fost semnat în mai 2017, dar lucrările de reabilitare şi conservare au început abia în iunie 2021, după mai multe licitaţii la care nu s-a prezentat niciun ofertant.

Proiectul în valoare de 21,8 milioane de lei a fost cofinanţat cu aproape 14 milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Agerpres

sursa foto: Muzeul Național Secuiesc


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Județul Cluj, în topul împrumuturilor ipotecare pentru programul ”Noua casă”

Publicat

Peste 60% din soldul creditelor ipotecare din România figurează la românii din 7 judeţe dezvoltate, printre care se numără și Clujul, arată o analiză a BNR.

Astfel, împrumuturile acordate de bănci în Bucureşti şi Ilfov reprezintă 35,2% din totalul creditelor ipotecare, iar următoarele 4 judeţe – Cluj, Constanţa, Braşov şi Timiş – cumulau 21% la sfârşit de septembrie 2022, şi dacă adaugăm şi Iaşi se ajunge la 25%.

La polul opus, judeţele cu cea mai mică pondere a creditului ipotecar sunt Harghita şi Covasna (0,3% din total), potrivit datelor BNR. Se observă că peste 60% din soldul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Covasna

Accident în lanț, în Covasna. Carambol cu 3 mașini și 5 oameni răniți

Publicat

Grav accident de circulație duminică pe o șosea din județul Covasna. Trei mașini s-au ciocnit și 5 oameni au fost răniți.

Accidentul s-a produs pe DJ 112, în apropiere de localitatea Dobolii de Jos.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului iar din primele verificări efectuate au stabilit că în accident au fost implicate 3 autovehicule.

În urma evenimentului rutier 5 persoane au fost rănite fiind transportate la spital pentru îngrijiri.

Circulația pe DJ 112 este oprită până la finalizarea cercetărilor.

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Covasna

Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe interzice accesul vizitatorilor. Crește numărul cazurilor de infecții respiratorii

Publicat

sursa foto: medicalmanager.ro

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Fogolyan Kristoff” din Sfântu Gheorghe a luat decizia de a interzice vizitarea pacienţilor internaţi în şase secţii, pe fondul creşterii numărului de infecţii respiratorii. Măsura va fi luată începând de luni, 9 ianuarie 2023.

Potrivit unui anunţ postat vineri pe pagina de Facebook a instituţiei, vizitele se suspendă pe termen nelimitat.

Decizia a fost luată pentru a se evita răspândirea gripei şi virozelor respiratorii.

„Începând de luni, 9 ianuarie, vizitarea pacienţilor internaţi în secţiile Pediatrie, Neurologie Pediatrică, Psihiatrie Pediatrică, Boli Infecţioase Copii, Neonatologie şi Obstetrică se suspendă pe perioadă nedeterminată.

Decizia a fost luată pe fondul creşterii numărului de cazuri de infecţii respiratorii la nivelul judeţului Covasna”, precizează conducerea Spitalului Judeţean.

Agerpres

Citește mai departe

Covasna

ISU Covasna lansează o nouă serie de înscrieri în programul „Salvatori din pasiune”. Până când se pot depune dosarele

Publicat

sursa foto: Facebook / ISU Covasna

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna a anunţat, joi, 5 ianuarie 2022 că lansează o nouă serie de înscrieri în programul „Salvatori din pasiune”.

Voluntarii trebuie să aibă între 16 şi 65 de ani, să fie apţi din punct de vedere medical şi psihologic şi să nu fi fost condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie.

„Scopul campaniei este de a crea o legătură strânsă între societatea civilă şi serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, prin implicarea activă a voluntarilor în soluţionarea problemelor cu care comunitatea se confruntă zilnic.

Acest program reprezintă o oportunitate ideală pentru doritori de a-şi însuşi cunoştinţele şi deprinderile necesare acordării primului ajutor, de a stinge incendii şi de a fi un sprijin real cetăţenilor aflaţi în dificultate”, se arată într-un comunicat postat joi pe pagina de Facebook a ISU Covasna.

ISU Covasna lansează o nouă serie de înscrieri în programul „Salvatori din pasiune”. Programul naţional „Salvator din pasiune” se desfăşoară începând din anul 2016

Programul naţional „Salvator din pasiune” se desfăşoară începând din anul 2016, perioadă în care un număr de 106 persoane s-au alăturat subunităţilor ISU Covasna.

Anul trecut, în acest program s-au înscris 25 de voluntari, iar în prezent ISU Covasna are 22 de voluntari activi, cel mai tânăr în vârstă de 17 ani.

Cei care doresc să se alăture voluntarilor sunt aşteptaţi să se înscrie la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mihai Viteazul al judeţului Covasna, strada Oltului nr 31-33.

„După înscriere şi analiza dosarelor, vor fi încheiate contracte de voluntariat, iar cei selecţionaţi vor putea parcurge programe de pregătire specifică, sub îndrumarea pompierilor.

Programul de înscriere şi recrutare va debuta luna aceasta, iar ultima zi pentru depunerea dosarelor este 30 ianuarie 2023”, au mai precizat reprezentanţii ISU. Agerpres

sursa foto: Facebook / ISU Covasna

Citește mai departe