Connect with us

Eveniment

Castelul Corvinilor candidează pentru titlul de ”Marcă a patrimoniului european”

Published

on



Administraţia Muzeului “Castelul Corvinilor” şi Primăria Hunedoara au transmis Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) documentaţia necesară pentru ca monumentul istoric să fie înscris în preselecţia naţională pentru acordarea titlului de ‘Marcă a patrimoniului european”, o distincţie care se acordă doar o dată la doi ani la nivel european şi doar pentru un singur sit dintr-o ţară membră UE, a informat administraţia locală.

Potrivit Primăriei Hunedoara, la începutul lunii martie, INP va desemna cel mult două obiective din ţară ce vor reprezenta apoi România la selecţia finală pentru acest titlu, realizată de către un juriu de specialişti aflat sub responsabilitatea Comisiei Europene (CE).

“Castelul Corvinilor este unul dintre elementele identitare ale Hunedoarei şi chiar şi ale Transilvaniei. A fost şi rămâne în zona centrală a preocupărilor Primăriei Hunedoara deoarece, pe lângă valoarea sa istorică, simbolică şi culturală, mai ales în ultimii ani, Castelul a devenit şi un motor de dezvoltare economică a zonei. Din toate aceste motive, considerăm că orice demers menit să promoveze obiectivul medieval din oraşul nostru este nu doar necesar, ci obligatoriu”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

“Marca patrimoniului european” este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi, în special, a tinerilor valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural din Uniunea Europeană.

Acordarea acestui titlu are loc o dată la doi ani. Fiecare stat membru al Uniunii poate transmite CE, în fiecare sesiune, cel mult două propuneri de situri istorice, dintre care doar unul va fi selectat.

Castelul Corvinilor îndeplineşte toate condiţiile importante ale procedurii de selecţie, susţin autorităţile locale din municipiul Hunedoara, care afirmă că monumentul în sine şi deţinătorii săi din secolul al XV-lea, Ioan de Hunedoara, apoi Matei Corvin, au jucat, fiecare, un rol major în istoria Europei.

De asemenea, castelul atrage mii de turişti de pe continent, dar şi din alte părţi ale lumii. Astfel, în 2019, Castelul a fost vizitat de peste 400.000 de turişti, din ţară şi străinătate, iar anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus – ce a impus închiderea totală a monumentului timp de două luni – numărul acestora a ajuns la 200.000.

În România, titlul de “Marcă a patrimoniului european” a mai fost deţinut până acum doar de “Memorialul Sighet” – Sighetu Marmaţiei, din judeţul Maramureş, în anul 2018. Agerpres

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Claudiu Târziu: “Marcel Ciolacu lansează un proiect de reindustrializare copiat (greșit) din strategia economică a AUR”

Published

on

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că Marcel Ciolacu a lansat un așa-zis plan de reindustrializare a României.

“Utopic, neprofesionist și lipsit…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

FOTO. Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Published

on

Un accident de circulație a avut loc joi seara în Florești.

Printre răniți se află și o minoră de 15 ani.

Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Pompierii din…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

„Săptămâna bobocilor” la UMFIH. Sesiuni de orientare și evenimente pentru studenții din anul I

Published

on

Studenții din anul I de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” (UMFIH) din Cluj-Napoca vor avea parte de un program special care să îi ajute să se integreze cât mai repede și ușor.

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

România a împrumutat joi de pe piețele externe 3 miliarde de euro și 2,15 miliarde de dolari

Published

on

România a împrumutat joi de pe piețele externe 3 miliarde de euro și 2,15 miliarde de dolari, printr-o emisiune de obligațiuni în 3 părți.

Ofertele s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro pentru prima emisiune, în euro, pe 7 ani, potrivit Economedia.

Celelalte două oferte au fost de 2,3 miliarde de euro pentru a doua emisiune, în euro, pe 20 de ani, și de 8,5 miliarde de dolari pentru a treia emisiune, în dolari, pe 7 ani.

Amintim că Guvernul a împrumutat în luna august 15,5 miliarde de lei, ceea ce duce…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement