Eveniment
Cât de eficient este vaccinul în cazul noilor tulpini de coronavirus

Odată cu identificarea unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 în Regatul Unit, s-a pus problema eficacității vaccinurilor dezvoltate până în acest moment.
Iată câteva clarificări în acest sens.
Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi.
S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (proteina Spike). Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea conduce la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării). Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului.
Pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni.
Sursa: vaccinare-covid.gov.ro
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
PERCHEZIȚII în Alba și alte 7 județe, dar și în Marea Britanie. Grup infracțional specializat în fraude informatice și înșelăciuni

PERCHEZIȚII în Alba și alte 7 județe, dar și în Marea Britanie, pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în spălarea banilor proveniți din fraude informatice și înșelăciuni.
35 de suspecţi români sunt acuzați că au obţinut, timp de şase ani, sume uriaşe obţinute din spălarea fondurilor provenite ca urmare a fraudelor informatice şi înşelăciunilor.
În conturile controlate de reţea ar fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Rabla 2025: Subvenția pentru mașinile electrice creşte la 7500 euro. Ce valoare vor avea ecotichetele în funcție de combustibil

Rabla 2025: Subvenția pentru mașinile electrice creşte la 7500 euro. Românii care vor să cumpere autoturisme pe benzină, vor primi ecotichete în valoare de 2.000 de euro, cei care vor maşini hibride primesc 2.400 de euro, iar pentru cele plugin hibrid un ecotichet valorează 3.500 de euro.
Ministerul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat miercuri dimineaţă că va trimite la Monitorul Oficial propunerile pentru valoarea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Mesaje de Ziua Fraților și Surorilor, 10 aprilie. Siblings Day, ziua celor cu care avem o legătură specială, pe viață

Mesaje de Ziua Fraților și Surorilor, 10 aprilie: Ziua Fraților și Surorilor, cunoscută internațional ca Siblings Day, este o zi dedicată celebrării legăturii speciale dintre frați și surori.
Această zi este populară în toată lumea și a câștigat treptat notorietate cu ajutorul rețelelor sociale.
Ziua a fost inițiată de Claudia Evart, o activistă din SUA, în memoria fratelui și surorii ei, pe care i-a pierdut în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Furtuna declanșată de administrația de la Casa Albă în comerțul mondial, a afectat marile burse ale lumii, inclusiv cele americane, și a ridicat nivelul aversiunii față de risc.
Piața valutară locală este…
Citește mai mult pe Cluj24