Alba
Câte ZILE LIBERE vor avea românii de Rusalii 2022. Ce sărbători religioase mai sunt în luna iunie. Minivacanțele anului

Următoarea minivacanță pentru români va fi de Rusalii 2022, sărbătorite în acest an în 12 iunie. Potrivit legislaiei în vigoare, se acordă zi liberă și în a doua zi de Rusalii.
Prin urmare, cel puțin bugetarii vor avea minivacanță de trei zile la mijlocul lunii iunie – sâmbătă, 11 iunie, duminică, 12 iunie și luni, 13 iunie.
Sărbătoarea de Rusalii
Sărbătoarea de Rusalii este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare acestei zile. Despre Rusalii amintesc și Sf. Apostol Pavel și Sf. Luca. De Rusalii românii beneficiază de două zile libere legale.
Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.
Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorării Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile după…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
LIVE VIDEO Festivalul dacic de la Săsciori: Nimfe, galdiatori, lupte între daci și romani și asedierea unei cetăți

Comuna Săsciori, localitate pe raza căreia se află cetatea dacică de la Căpâlna, se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri, găzduind o nouă ediție a Festivalului Cetăților Dacice – cel mai important și cel mai mare festival dacic din România.
Evenimentul, ajuns la cea de-a XIV-a ediție, se va desfășura în perioada 24 – 26 iunie și va cuprinde expoziții, lupte între daci și romani, ateliere antice și spectacole în aer liber de folclor şi muzică uşoară.
Seara de sâmbătă a început cu dansurile nimfelor, iar apoi va continua cu luptele de gladiatori. De asemenea cei prezenți la Săsciori vor avea parte de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Familia din Alba care a donat de zeci de ori sânge, pentru a salva alte vieți. Afla cum poți dona sânge în Alba Iulia

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba are mereu nevoie de sânge și implicit de donatori. Cazurile grave sunt dese, iar nevoia de sânge este mare.
Nu trece o săptămână fără ca reprezentații Centrului de Transfuzie Sanguină Alba să nu ceară ajutorul populației.
Regulat aceștia postează mesaje pe Facebook, în care îi roagă pe cei care pot să doneze să o facă deoarece este nevoie de sânge.
De asemenea, pe lângă cerințele regulate de donatori, reprezentații unității medicale, postează pe Facebook și pe cei care merg regulat și donează sânge.
Într-o postare recentă, reprezentanții centrului i-au prezentat pe doi dintre donatorii fideli: o tânără care alături de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

O alertă meteo de tipul Cod Galben, a fost emisă pentru mai multe localități din județul Alba, sâmbătă, 25 iunie, de către meteorologi.
De la ora 18:30 până la ora 19:30 se vor semnala: averse ce vor depăși 25-30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.
Localitățile vizate de Codul Galben: Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Scărișoara, Bucium, Vadu Moților, Ciuruleasa, Poiana Vadului.
» Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate.
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO Sibiu, capitala artei pentru zece zile: 100.000 de spectatori în prima zi a Festivalului Internațional de Teatru

Prima zi a acestei ediții a Festivalului Internațional De Teatru de la Sibiu a readus ritmuri magice pe străzi, cuvinte inspirate și revărsare de talent în spațiile din interior.
Au avut loc conferințe, spectacole, concerte, expoziții, dar, mai presus de toate, revederi, aplauze și emoție au însuflețit ieri, la Sibiu, peste o sută de mii de spectatori.
Festivalul a fost deschis oficial de către Constantin Chiriac, Președinte FITS și Director General TNRS, într-un eveniment găzduit la noul sediu NTT Data, partener de tehnologie al Festivalului, și la care au participat E.S. Hiroshi Ueda – Ambasadorul Japoniei în România, E.S. Emil Hurezeanu – Ambasadorul României în Austria, Lucian…
Citește mai mult pe Alba24.ro