Connect with us

Alba

Câți români au fost informatori ai fostei Securități, în România comunistă. Marius Oprea: Au fost preluați de noile structuri

Publicat



Peste o jumătate de milion de români au fost informatori ai Securității în perioada comunistă, potrivit cercetătorului Marius Oprea. 

Acesta citează date din arhiva lui Constantin Ticu Dumitrescu, cel care s-a ocupat intens de această problemă și care a creat și o lege care îi poartă numele.

Potrivit lui Oprea, CNSAS nu a avut acces la cartoteca fostei Securități, care conținea evidența informatizată a ”rețelei informative”, care a fost preluată din mers de noul SRI.

Citește și: VIDEO: Cum erau ascultați ambiental cetățenii din Alba Iulia, în comunism. Documente inedite din arhiva fostei Securități

Câți au fost

”Informatorii Securităţii au fost mulţi: în total, peste jumătate de million de oameni (mai precis, există 507.003 ”dosare de reţea” arhivate).

Dintre aceştia, 144.289 erau activi şi furnizau informaţii Securităţii în 1989, dosarele lor fiind ”în lucru” la ofiţeri. Deci, în total 651.302 de informatori despre care ”se ştia”.

Ei n-au rămas de izbelişte: au fost preluaţi de noile ”strucruri de informaţii”, în special de SRI – cum s-a întâmplat şi cu securiştii care-i recrutaseră.

Aşa s-a făcut că numărul doarelor acestora care au ajuns la Consilul Naţional pentru…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Serbarea Narciselor de la Negrileasa, 18-19 mai 2024. Programul evenimentului: Surprize pregătite de vedetele Munților Apuseni

Publicat

Serbarea Narciselor de la Negrileasa, are loc în acest weekend, 18-19  mai 2024. Evenimentul este moment de sărbătoare atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatori. Totodată, este evidențiat respectul față de natură.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei.

Citește mai departe

Alba

Se deschide Aqua Parc Arsenal din Orăștie. Surprizele din noul sezon de vară 2024

Publicat

Se deschide Aqua Parc Arsenal din Orăștie. Arsenal Aventura & Aqua Park anunță începerea noului sezon și deschiderea bazinelor de înot, începând de sâmbătă, 18 mai.

”Nouă tobogane diverse, după preferințe, în interior sau aer liber, cu locuri special amenajate pentru relaxare, așteapta iubitorii de distracție acvatică.

Cele mai apreciate de către vizitatori sunt...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Rezultate extraordinare ale eleviilor Școlii de Folk de la Palatul Copiilor Alba Iulia, la ”Sunetul muzicii” Sibiu

Publicat

Rezultate extraordinare ale eleviilor Școlii de Folk de la Palatul Copiilor Alba Iulia, la ”Sunetul muzicii” de la Sibiu. 

Elevii Școlii de Folk de la Palatul Copiilor Alba Iulia, sub îndrumarea profesorului Daniel Avram, au ocupat primele trepte ale podiumului.

  • Sântimbrean Bianca
  • Goșa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Accident la Blaj. O persoană a rămas încarcerată într-un autoturism

Publicat

Accident la Blaj, produs sâmbătă dimineața.  O persoană a rămas încarcerată într-un autoturism.

Pompierii au transmis că este vorba despre două autoturisme implicate în accident.

În urma accidentului, o persoană a rămas încarcerată, dar este conștientă.

Citește mai departe